1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Kuidas oma telefoni kuuma eest kaitsta?
Kuidas oma telefoni kuuma eest kaitsta?

Kuidas oma telefoni kuuma eest kaitsta?

Fotod: Pixabay

Suvi on alanud ja kuigi maikuu on meid õnnistanud tavatult rohke sooja ja päikesega, lubatakse juulis veelgi suvisemat ilma. Loomulikult on see suurepärane aeg õues pildistamiseks ja ka niisama on nutitelefon õues paljudel kaasas. Samsung Eesti mobiilidivisjoni juht Antti Aasma jagab selleks puhuks mõned lihtsad näpunäited, kuidas telefoni kuuma ilma, päikesekiirguse või niiskuse juures mitte ära rikkuda ning kuidas telefoni võimalikult nutikalt kasutada

1. Vali sobilik ekraanieredus

Ekraani eredus ehk brightness viitab sellele, kui palju valgust telefon ekraani kaudu välja kiirgab. Mida kõrgem see on, seda eredam on ekraan. Üldine reegel on, et tumedam ekraan sobib hästi siseruumis kasutamiseks ning otsese päikesevalguse käes tasub eredus kõrgemale tõsta, et ekraanilt sisu võimalikult hästi näha oleks. Ereduse puhul tasub silmas pidada ka seda, et eredam ekraanivalgus on silmadele väsitavam, seega võimalusel tasub kasutada pigem tumedamat ekraani. Lisaks säästab madalam eredus akut, kuna ekraani eredaks muutmisele ei kulu nii palju energiat.

„Lihtne viis, kuidas pea kõigi telefonidega eredust automaatselt sättida on aktiveerida funktsioon automaatne heledus ehk auto brightness. Siis jälgib telefon selle ümber olevat valgust automaatselt ja õue minnes muudab ekraan end iseseisvalt eredamaks,“ selgitas Aasma.

2. Jälgi telefoni tolmu- ja veekindlust

Välioludes võib telefon kokku puutuda paljude erinevate elementidega, sealhulgas niiskus, tolm või rannaliiv. Seega tasub enne suve üle vaadata, mille vastu telefon kindlustatud on ning kui kõva niiskust see talub.

„Vee- ja tolmukindluse hindamiseks on antakse enne turule tulekut igale telefonile IP reiting, mis viitab seadme vastupidavusele erinevate väliste olude vastu. Näiteks IP66 reiting tähendab, et telefon on kaitstud tolmu ning väiksemate veepritsmete eest. Samsungi tänavune Galaxy S9 nutitelefon on IP68 reitinguga, mis tähendab, et telefon on täielikult tolmukindel ning veekindel kuni teatud sügavuseni,“ selgitas Aasma. „See on eriti relevantne saabuva jaanipäeva valguses, mil inimesed veedavad kindlasti palju aega väljas ning ka erinevate veekogude ääres. Seega tasub olla kindel, et telefon jääb ellu ka juhul, kui omanik peaks sellega kogemata tiiki hüppama. Kes aga soovib ka meres ujudes sõnumeid lugeda ja telefonist infot saama, peaks panema käele täielikult veekindla Samsung Gear nutikella, mis sobib ka soolases vees kasutamiseks.“

3. Väldi otsest päikesekiirgust ja kuuma autot

Kuna suvisel ajal veedavad paljud rohkelt aega välioludes, siis on oluline teada, kuidas enda nutiseadmeid välistes oludes kaitsta. Võimalusel tasub vältida otsest päikesekiirgust. Pikka aega päikese käes olemine võib olla seadmele ohtlik ning tekitada ülekuumenemist ja seda eriti just tumedate või mustade seadmete puhul.

„Selle vastu aitab mõni lihtne ese, millega on võimalik telefon väljas laua taga istudes ära katta, näiteks müts või rätik. Samuti ei tasu kuumenemise vältimiseks jätta telefoni kinnisesse autosse, mis läheb teatavasti päikese käes väga kiirelt väga kuumaks. Sarnaselt lastele ei maksa ka telefoni kuuma autosse praadima jätta,“ ütles Aasma. “Telefoni puhul tuleks vältida kõrgeid temperatuure ning eriti ohtlik võib seadmele olla temperatuuri järsk kõikumine kuuma ja jaheda vahel, mis võib tekitada kondensvett.”


4. Kaitse ekraani kattega

Telefoni ekraani kaitsmiseks tasub kasutada katet. Selleks on erinevaid variante. Kõige lihtsam on lasta mõnes teeninduses paigaldada kattekile, mis aitab vältida väiksemaid kriime. Pisut kallim kuid kvaliteetsem võimalus on kaitseklaas, mis kaitseb ekraani kriimude ja väiksemate kahjustuste eest. Lisaks sellele on mitmete kaitseklaaside eeliseks see, et telefoni ekraani peale kukutamisel läheb katki kaitse-, mitte ekraaniklaas.

Konkreetselt päikesekiirguse vastu tasub kasutada aga läikevastast ehk anti-glare ekraanikatet. Selle eesmärgiks on vältida päikesekiirguse peegeldumist ekraanilt, mis muudab ekraanil oleva sisu nägemise keerukaks.

5. Võta ümbris ära

Võib kõlada vastuoluliselt, kuid ühe meetmena suviste olude vastu võib kaaluda katteümbrise eemaldamist telefoni ümbert. Sarnaselt riietega hoiavad ka ümbrised objekti soojust, mis ei lase seadmel jahtuda nii kiirelt, kui see on mõeldud. Siin tuleb siiski igal juhul arvesse võtta, et katteümbrise eemaldamisel ei ole telefon enam nii hästi kaitstud, mis tähendab, et parema jahutuse hinnaga võib telefon maha kukkudes puruneda.

Seega kui oled suurepärane telefoni eest hoolitseja ning seda kunagi maha ei pilla, siis võib sellist varianti jahutuse eesmärgil kaaluda. Kui mitte, siis tasuks telefoni jahedana hoidmiseks kasutada teisi meetmeid.

Head Uudised GoodNews