1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Wifi ruuteri asukoht: nipid oma internetisignaali võimendamiseks
Wifi ruuteri asukoht: nipid oma internetisignaali võimendamiseks

Wifi ruuteri asukoht: nipid oma internetisignaali võimendamiseks

Oma igapäevases koduses mugavuses on meil juurdepääs mustmiljonile filmile ja seriaalile, tähtsatele töökoosolekutele ja kliendikohtumistele ning videokõnedele lähedastega, kes elavad näiteks teisel pool ookeani. Pikapeale võib juhtuda, et võtame neid luksusi üsna iseenesestmõistetavana. See meenub hetkedel, kui internetiühendus näiteks keset Netflixi maratoni või mõne tähtsa koosoleku esitlust hangub.

Aeglasest internetist frustreeritult võib juhtuda, et inimesed sõlmivad uue ja kiirema internetipaketi lepingu. Sageli ei ole aga asi interneti teenusepakkujas, vaid hoopis ruuteri asukohas. Käesolevas artiklis on välja toodud mõned lihtsad nipid selle kohta, kuidas wifi ruuter peaks olema paigutatud, et oma traadita interneti kiirust optimeerida.

Kuidas wifi signaal üldse toimib?

Sarnaselt autoraadio või mobiiltelefoniga töötab wifi raadiolainete abil. Wifi ruuterid muundavad internetiandmed raadiosignaaliks, mida edastatakse nende antennide abil. Wifi kommunikatsiooni toetavad seadmed võtavad selle signaali vastu ja teisendavad selle tagasi andmeteks. Signaali tugevust ja seega ka ühenduse kiirust ja kvaliteeti võivad mõjutada paljud tegurid, sealhulgas ruuteri ja seadme vaheline kaugus ja ettejäävad takistused.

Signaali tugevust ja seega ka ühenduse kiirust ja kvaliteeti võivad mõjutada paljud tegurid, sealhulgas ruuteri ja seadme vaheline kaugus ja ettejäävad takistused.

Miks on wifi ruuteri paigutus nii oluline?

Sõltumata sellest, kas teil on paikne või mobiilne ruuter võib selle asukoht drastiliselt interneti kiirust ja kvaliteeti muuta. Valesse kohta paigutatud wifi ruuter võib kiirest internetipaketist olenemata ebastabiilset internetiühendust pakkuda. Võib küll tunduda, et tahaks selle plastikjubina silma alt ära kuhugi majanurka või esikukappi peita, kuid hea tulemuse saavutamiseks võiks wifi ruuter majas aukohal olla.

Foto: 1a.ee

Aga kuhu siis wifi ruuter paigutada?

Siin on mõned tähelepanekud wifi signaali maksimeerimise võimalustest ruuteri strateegilise paigutamise kaudu.

Ruuter elamispinna keskosasse

Vältige ruuteri elamispinna kaugetesse nurkadesse panemist, mis võib tekitada nn surnud alasid, kuhu signaal ei ulatu. Wifi ruuter edastab signaale kõigis suundades ja seda oleks kõige optimaalsem paigutada korteri või maja keskossa. Kui elamispinna juurde kuulub ka terrass või siseõu ning ka seal tuleb suvepoole arvutis istumist ette, võiks ka seda ruuteri keskse asukoha leidmisel arvestada.

Tõsta ruuter kõrgemale

Kuna raadiolained levivad ka allapoole, on parim lahendus tõsta wifi ruuter põrandast kõrgemale ja võimalusel isegi kõrgemale riiulile või kinnitusega seinale. Kõrgem paigutus võib aidata näiteks kahekorruselises majas wifit ühtlasemalt jaotada ja aitab ka signaali blokeerivaid mööbliesemeid või majapidamistehnikat vältida.

Seinad ja muud esemed kui signaalisummutajad

Betoon- ja kiviseinad neelavad päris tugevalt wifi-signaali. Sellisel juhul tuleks ruuteri seinale kinnitamise asemel see avaramasse kohta paigutada. Signaali võivad summutada või peegeldada ka muud esemed. Näiteks metallesemed võivad oma elektrijuhtivuse tõttu wifi signaale kõrvale juhtida, mistõttu signaal nõrgeneb või ei pääse üldse läbi.

Elektroonikaseadmed vs wifi ruuter

Oma ruuteri teiste elektrooniliste seadmete lähedusse paigutamine võib häirida sinu wifi signaali. Seadmed nagu mikrolaineahi, mobiiltelefonid ja isegi mõned LED-valgustid edastavad sagedusi, mis võivad teie wifi toimimist häirida. Lisaks võivad seadmed füüsiliselt signaali blokeerida, vähendades ruuteri leviala ja võivad edastada ka elektromagnetilist müra, mis võib teie wifi andmeedastust takistada.

Foto: 1a.ee

Antennide asend

Kui sinu ruuteril on kaks antenni, on maksimaalse leviala tagamiseks soovitatav suunata üks antenn vertikaalsesse ja teine horisontaalsesse asendisse. Mitmekorruselises majas aitab küljele suunatud antenn parandada signaali levikut ülakorrusele. Ülessuunatud antenn parandab signaali külgsuunalist levikut.

Kui sul kaasaskantav wifi ruuter ja kasutad seda eri paikades, tasub ka sellele ajutise asukoha leidmisel eelmainitud punkte arvesse võtta.

Kui olete oma wifi ruuteri paigutamisel järginud kõiki eelmainitud punkte, aga ühendus on endiselt kehvakene, tuleb kaaluda järgmist.

Uue ruuteri soetamine

Kui sinu ruuter on juba soliidses eas ja hakkab ajale jalgu jääma, tasub see uue mudeli, näiteks mõne võimsama 4G ruuteri või 5G ruuteri vastu vahetada. Uuema põlvkonna seadmed pakuvad kiiremat ühendust ning on ka turvalisemad. Tasub vaadata ka mudeleid millel on välised antennid. Üldiselt on välja ulatuvad wifi-antennid võimsamad kui ruuterisisesed.

Ruuteri püsivara uuendamine

Ruuteritootjad annavad sageli välja püsivara värskendusi, et parandada programmivigu, lisada uusi funktsioone ja parandada seadme jõudlust. Üldjuhul toimuvad uuendused automaatselt, aga kui ruuteri püsivara on siiski aegunud, võib selle jõudlus olla oodatust madalam ning võiks mõnelt teadjamalt selle värskendamiseks abi paluda. Kui ruuter on olnud pikalt kasutusel, võib ka juhtuda, et tootja enam omapoolset tuge ja versiooniuuendusi ei paku. Sellise seadme kasutamine pole enam väga turvaline.

Wifi leviala võimendi lisamine

Kui teil on juba hea wifi ruuter ja olete sellele leidnud kõige optimaalsema koha, kuid teie elamispind on nii suur või mitmekorruseline, et mõnes maja osas või näiteks terrassil jääb ühenduse kiirusest vajaka, võite kaaluda wifi leviala võimendi soetamist. Wifi leviala võimendi paigaldatakse ruumis kohta, kus levi on hea ning see laiendab olemasolevat võrku, viies signaali sinna, kuhu tavaline ruuter ei ulatu.

Foto: 1a.ee

Internetiühenduse parandamiseks ei pea tingimata soetama uut ja kallimat internetipaketti. Sageli võib lahendus peituda hoopis wifi ruuterile sobiva asukoha leidmises. Kui järgid eeltoodud nippe ja mõtled hoolikalt läbi, kuhu oma ruuter paigutada, võid saavutada oluliselt parema ja stabiilsema internetiühenduse.

Internetiühenduse parandamiseks ei pea tingimata soetama uut ja kallimat internetipaketti. Sageli võib lahendus peituda hoopis wifi ruuterile sobiva asukoha leidmises.

Kui sinu wifi ruuter vajab siiski väljavahetamist, pakub 1a.ee e-pood selleks laia valikut: 4G ja 5G ruuter, paikne ruuter, ruuter sim kaardiga, taskuruuter ja muud ruuteri tarvikud.

Head Uudised GoodNews