1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. Koolivaheajal reisile? Vaata, mis on lennureeglites muutunud!
Koolivaheajal reisile? Vaata, mis on lennureeglites muutunud!

Koolivaheajal reisile? Vaata, mis on lennureeglites muutunud!

Järgmisel nädalal on koolivaheaeg ja paljud perekonnad suunduvad reisile. Iga lennureis saab alguse julgestuskontroll läbimisest. Mida ladusam on algus, seda sujuvam ja mõnusam tõotab tulla reis.

“Seoses Tallinna lennujaama paigaldatud uute julgestuskontrolli masinatega on muutunud käsipagasi reeglid. Enam ei pea reisijad vedelikke ja suuri tehnikaseadmeid käsipagasist välja võtma,“ ütles Tallinna lennujaamas julgestustegevuse eest vastutav G4Si lennundusosakonna juhataja Kristjan Saarik.

Seoses Tallinna lennujaama paigaldatud uute julgestuskontrolli masinatega on muutunud käsipagasi reeglid. Enam ei pea reisijad vedelikke ja suuri tehnikaseadmeid käsipagasist välja võtma.

Lisaks muutusid piirangud käsipagasis kaasavõetavate vedelike mahu osas. Kui seni tuli kõik vedelikud pakendada taassuletavasse plastkotti, kuhu võis panna kuni ühe liitri jagu vedelikke, kuid need ei tohtinud olla suuremas kui 100-milliliitrises anumas, siis nüüd võib käsipagasis kaasa võtta vedelikke kuni kaheliitrilistes anumates.

„Seega saab käsipagasisse paigutada šampoonid, päikesekreemid ja hambapasta, aga ka veepudelid ja vedelal kujul toiduained. Siiski tuleb veenduda, et käsipagasi kaal jääks lennufirma poolt kehtestatud kaalu piiresse. Arvestama peab ka sellega, et samad vedelike mahupiirangud ei kehti veel kõigis lennujaamades, mistõttu võib juhtuda, et tagasilennul ei saa suuremas mahus vedelikke käsipagasisse panna,“ lisas Saarik.

Arvestama peab ka sellega, et samad vedelike mahupiirangud ei kehti veel kõigis lennujaamades, mistõttu võib juhtuda, et tagasilennul ei saa suuremas mahus vedelikke käsipagasisse panna.

Alati tuleb tutvuda reisijate poolt veetavate ohtlike ainete nimekirjaga. Näiteks käsipagasis tohib olla maksimaalselt 500 milliliitri suurustes mahutites aerosoole ning kokku võib ühel reisijal käsipagasis olla kaks liitrit aerosoole ja liitiumakud ei tohi ületada 160 Wh.

Kindlasti tuleb jätkuvalt arvestada ka teiste varem kehtinud reeglitega.

Tee eelnevalt lennureeglid selgeks

Lennujaama kodulehel ja ka lennufirmade lehtedelt leiab reeglid ja eeskirjad, mille järgimine teeb lennu lihtsamaks ja probleemivabaks. Reeglitest leiad info nii keelatud esemete kui ka ohtlike ainete veo kohta – saad teada, mida võib ja mida ei või pagasisse panna. Vaata üle ka, millised kohustused langevad lennufirma reeglite kohaselt reisija õlule.

Vaata üle ka, millised kohustused langevad lennufirma reeglite kohaselt reisija õlule.

Valmistu lennureisiks põhjalikult

Kui ei tea kohvrit pakkides, mida tohib ja mida mitte lennule kaasa võtta, siis helista Tallinna lennujaama reisijainfo numbril 605 8888. Keelatud esemete kohta võib eelnevalt küsida ka lennujulgestaja käest, samuti on lennujaamas vitriin enam levinud keelatud asjadest.

Tule õigeaegselt või isegi väikese varuga lennujaama

Lennujaama reisijate arv on koolivaheaegadel tavaliselt suurem ja möödunud kuul teenindati Tallinna lennujaamas üle 245 000 reisija, mis on kõigi aegade suurim märtsikuu reisijate arv. Seega vaatamata uutele julgestuskontrolli masinatele ära jäta lennujaama saabumist viimasele hetkele. Ole lennujaamas kaks tundi enne väljalendu. See jätab piisavalt aega võimalike järjekordade ja muude ootamatuste puhuks.

Ole lennujaamas kaks tundi enne väljalendu.

Ära pane äraantavasse pagasisse akupanka või varuakusid

Akupangad ja lisaakud võivad minna lühisesse – see on üks suurimaid tulekahjude tekke põhjusi pagasiruumides. Tuleohutuse tagamiseks on lennufirmad keelanud liitiumioonakude äraantavasse pagasisse panemise. Käsipagasis on nende transport lubatud. Kui kohvris on siiski ohtlikke aineid, võib juhtuda, et sind kutsutakse julgestuskontrolli tagasi.

Akupangad ja lisaakud võivad minna lühisesse – see on üks suurimaid tulekahjude tekke põhjusi pagasiruumides.

Võta enda küljest ära ehted, mis võivad anda alarmi, ja tee ka taskud tühjaks

Lennundusjulgestaja täidab oma töökohustusi vastavalt seadusele. Ta ei palu teha midagi, milleks reisija kohustatud ei ole. Kui sinu küljes ei ole ehteid või taskutes lubamatuid asju, siis saad turvaväravatest probleemideta ja põhjalikuma kontrollita läbi astuda. Jalanõude ja püksirihma eemaldamine enne turvavärava läbimist teevad julgestuskontrolli kiiremaks. Kui sind kutsutakse kõrvale täiendavasse kontrolli, ära muretse. Sa pole kahtlasem kui teised, arvuti valib reisijaid välja juhuvaliku põhimõttel. Täiendavat kontrolli tehakse alati ohutuse ja turvalisuse eesmärgil ning see ei võta õnneks ka kuigi palju aega.

Jalanõude ja püksirihma eemaldamine enne turvavärava läbimist teevad julgestuskontrolli kiiremaks.

Koos lapse, vanuri või erivajadustega inimesega reisides küsi julgelt lennujulgestajalt nõu

Kodus kontrolli eelnevalt topelt üle kõik dokumendid. Kas passid ja ID-kaardid pole aegunud? Kas sihtkohariik nõuab reisivalt lapselt teise vanema kirjalikku nõusolekut? Veendu, et koos hooldatavatega ei tuleks julgestuskontrollist tagasi pöörduda.

Head Uudised GoodNews