1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. VASTUS PÕLETAVALE KÜSIMUSELE I Kas praegu on kodu osta mõistlik või hullumeelsus?
VASTUS PÕLETAVALE KÜSIMUSELE I Kas praegu on kodu osta mõistlik või hullumeelsus?

VASTUS PÕLETAVALE KÜSIMUSELE I Kas praegu on kodu osta mõistlik või hullumeelsus?

1Partner Kinnisvara elukondliku kinnisvara juht Meelis Ränk selgitab lahti, miks inimesed praegu vähe kinnisvaratehinguid teevad ning vastab põletavale küsimusele – kas praegu teevad tehinguid hullud või geeniused.

“Lühike vastus on, et iseendale aastakümneteks kodu ostmiseks on sama hea aeg kui mõni teine aasta. Nagu börsiga, ei taba päris tippu või põhja teadlikult ja kindla peale mitte keegi. Näiteks pole pikas plaanis väga vahet, kas ostsid endale kodu 2010. või 2011. aastal,” ütles Ränk.

Kinnisvaraeksperdi sõnul mõjutavad kodu ostmist ka muud tegurid peale madalaima hinna tabamise. “Näiteks loevad sama palju ka asukoht, planeering ja viimistlus. Ja kui näiteks tõesti tabada majanduslanguse täielikku põhja, siis on tõenäoliselt vastukaaluks ka pangast raha keerulisem ja kallim laenata,” lisas Ränk.

“Iga majanduskriisiga kasvab ehitajatel surve odavamalt teha. Eks selle võrra läheb ka kaup lahjemaks – lõpphind võib tulla soodsam, aga samas hoitakse rohkem kokku ja kasutatakse odavamaid lahendusi, mis annab kodu välisilmes ja kvaliteedis tunda. Kallimal ajal ostetud korter on tavaliselt ka väärtuslikum,” rääkis Ränk.

“Oleme praegu ka ise teinud pikaajalise investeeringuna korteritele pakkumisi, aga kui väga palju rihtida ja kaaluda, siis näed, et üks hetk on kaup läinud. Erinevalt eelmisest majanduskriisist on näiteks uute korterite laojääk oluliselt väiksem, samuti pole ka täitemenetluste arv märkimisväärselt kasvanud ning ega midagi kuskilt oluliselt alla turuhinna saa. Eks osad head maasikad müüakse ka leti alt enne avalikku pakkumisse jõudmist ära ja seda peab lihtsalt teadma,” kirjeldas Ränk.

“Inimesed teevad praegu vähe tehinguid, sest tulevik on ebaselge. Keegi ei tea, kas tuleb teine laine ja mis töökohast saab. Samas on erinevad põhjused, miks seekordne majanduslangus kinnisvarasse võrreldes eelmise korraga nii suurelt ei jõua. Raha on nii pankadel kui majanduses piisavalt, ootused koroonakriisi lõpu suhtes on mõõdetavad pigem kuude kui aastatega ning ka inimestel pole lihtsalt sellist survet, et enda vara odavamalt ära anda,” lisas Ränk.

“Fakt on see, et Tallinn ja paar-kolm teist suuremat tõmbekeskust kasvavad, mistõttu midagi siin pikas plaanis odavamaks ei lähe. Kel on enda jaoks vaja uut kodu, siis praegu on sama hea aeg kui aasta tagasi või hiljem,” sõnas Ränk.

Head Uudised GoodNews