1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. TASUB TEADA I Kuidas oma külmikusisu paremini paigutada, et erinevad toiduained säiliks võimalikult kaua?
TASUB TEADA I Kuidas oma külmikusisu paremini paigutada, et erinevad toiduained säiliks võimalikult kaua?

TASUB TEADA I Kuidas oma külmikusisu paremini paigutada, et erinevad toiduained säiliks võimalikult kaua?

Suvel võib nädalamenüü planeerimine osutuda üsna tülikaks. Kuidas planeerida menüü selliselt, et poes ei peaks käima iga päev, kuid samas säiliks siiski võimalus olla spontaanne, ilma et peaks värskeid toiduaineid lihtsalt prügikasti viskama? LG tehnikaeksperdid jagavad huvitavaid nõuandeid, kuidas oma külmikusisu paremini paigutada, et erinevad toiduained säiliks võimalikult kaua.

Mida rohkem, seda uhkem?

Eriti nüüd, kui soovime võimalikult vähe aega veeta avalikes kohtades, sealhulgas ka toidupoodides, on selleks põhjust rohkem: suvised grillipeod, sünnipäeva-brunchid ja koosviibimised sõprade ning pere seltsis. Efektiivsuse seisukohast on sinu külmik selle üle aga üpriski õnnelik. Tuleb välja, et elektri säästmiseks on soovitatav külmkappi hoida vähemalt 60% täituvuse juures, kuid mitte üle 90%. Lisaks saab energiat säästa hoidudes pidevast külmkapiukse avamisest. InstaView-tehnoloogiaga külmkapid lubavad enda sisemust piiluda isegi ust avamata.

Enne poodlemist on oluline meeles pidada, et mida rohkem asju külmkapis on, seda suurem on võimalus, et mõned toodetest surutakse vastu külmiku seina, kattes nii ventilatsiooniavad ja andurid. Liigselt toiduainetest pungil külmik soodustab toodete kiiremat riknemist, kuna erinevate toodete vahel puudub õhuringlus. Samuti aitab riknemist vältida ühtlasem temperatuuri jaotus, mille vältimiseks on uuemaid külmikuid võimalik vastavalt ka seadistada.

Kus on õige hoida piima, kus mune?

Bakterite kasvu ja toidu kiiremat riknemist soodustab asjaolu, et toit paigutatakse külmikusse juhuslikult – köögiviljad on ühes kastis koos lihaga, puuviljad on asetatud piimatoodete kõrvale. Kindlasti peaks teistest toodetest eraldi hoidma just piimatooteid ning muudki tooted on soovituslik hoida eraldi.

Kõige parem on külmikusisu paigutada nii, et ülemine ja keskmine riiul oleks mõeldud piimatoodete, munade, liha, aga ka nende toodete jaoks, mis on juba varem avatud. Külmkapi uksesektsioonides on temperatuur pisut kõrgem, seega sobib seal hoida piima, vett ja muid jooke. Pidage meeles, et uksesahtlisse ei koguneks liiga palju ja liiga raskeid tooteid, mis võivad takistada ukse täielikku sulgemist!

Milliseid puu- ja köögiviljad peavad samuti omavahel sotsiaalse distantseerumise reegleid rakendama?

Puu- ja köögiviljad nagu aprikoos, melon, mango, ploom, pirni ja tomat toodavad etüleeni, kuid leidub vilju nagu näiteks õunad, baklažaanid, kartulid, porgandid ja spargel, mille etüleen paneb hoopiski kiiremini riknema. Seepärast on soovitatav neid tooteid hoida teineteisest vähemalt veidikenegi eemal.

Kurke, paprikaid ja tomateid on mõistlik säilitada toatemperatuuril. Külmkapis kaotavad paprikad oma aroomi ja elastsuse, kurgid ja tomatid muutuvad aga ebameeldivalt ligaseks. Tegelikult ei soovitada külmkapis hoida ühtki tooremapoolset puu- ega köögivilja. Viljad tasub külmikusse panna alles siis, kui need on täielikult küpseks saanud, vastasel juhul lähevad need külmikus mädanema.

Kuidas valmistoitu kauem säilitada?

Et toit kauem värskena püsiks ega eritaks külmkappi veidrat lõhna ega soovimatuid vedelikke, on soovituslik hoida tooteid pakendis või suletud anumas. Samuti ei tohiks külmkappi panna asju, kui need on veel kuumad – tekkiv aur soodustab külmikus jää teket, suurendades sellega kodumasina elektritarbimist. Seevastu soovitatakse külmutatud tooteid just esmalt külmikus jahutada ja alles seejärel sügavkülma asetada.

Head Uudised GoodNews