1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. HEA TEADA I Kuidas tagada turvalisus nutitelefonis ja äppide allalaadimisel?
HEA TEADA I Kuidas tagada turvalisus nutitelefonis ja äppide allalaadimisel?

HEA TEADA I Kuidas tagada turvalisus nutitelefonis ja äppide allalaadimisel?

Maailmas on miljoneid mobiilirakendusi, mis on kõigile nutiseadmete kasutajatele lihtsasti kättesaadavad ja võimaldavad meil muuhulgas lähedastega ühenduses olla, uudiseid lugeda, tööd teha ja meelt lahutada. Siiski peame arvestama, et kõikide võimaluste juures toob see keskkond kaasa ka mõningaid riske.

Digipädevuse ja nutimaailma turvalisuse tõstmiseks on Huawei eksperdid koostanud soovitused, mida enne uue telefoniäpi alla laadimist arvestada ja milliseid peamisi aspekte nutitelefoni turvalisena hoidmisel tähele panna.

Esimene asi, mida tasub jälgida, on rakenduse hankimine usaldusväärsest allikast. Huawei Mobile Service (HMS) äriarenduse juhi Vitali Donskoi sõnul võiks rakenduste allalaadimisel eelkõige jälgida, kust seda tehakse, millised on äpi arvustused või hinnang, ja rakendusesiseste ostude tingimused. „Inimesed, kes on rakenduse alla laadinud, saavad äpipoodi jätta hinnangu ja arvustuse, sealt saab hea ülevaate, kas äpp sisaldab vigu, tundub ohtlik või on lihtsalt ebakvaliteetne,“ ütles Donskoi. Ta soovitab suhtuda ettevaatlikult väga uutesse rakendustesse, kus on palju viie tärni väärilisi hindeid.

Teise riskina toob ta välja rakendustesisesed maksed, millega võib probleeme tekkida näiteks lastel, seega tasub maksetega seotud seaded üle vaadata. „Mõned rakendused on tasuta allalaetavad, kuid võivad sisaldada rakendusesiseseid oste. Need on nagu prooviversioonid – kui rakendus meeldib, saate täiendavalt maksta, et avada lisafunktsioone või kasutada seda esialgsest prooviperioodist kauem. On ka rakendusesiseseid oste, mis pole nii ilmsed, näiteks virtuaalset valuutat või elemente müüvad mängud. Need võivad ootamatult kaasa tuua suurema väljamineku,“ ütles Vitali Donskoi.

Telefoni turvalisuse säilitamiseks soovitab Donskoi pidada meeles järgnevaid nõuandeid:

  • Lae äppe alla platvormidelt, mille turvalisuses oled veendunud.
  • Kontrolli rakenduste hinnanguid ja arvustusi ning veendu nende autentsuses.
  • Jälgi, millise ligipääsu annad allalaadimisega äpiarendajatele – näiteks navigatsiooniäppidel on vaja ligipääsu asukohale, pilditöötlusrakendustel jällegi kaamerale või galeriile.
  • Ole ettevaatlik kaardiandmetega ja lae pangaäppe alla ainult ametlikest allikatest.
  • Kustuta äpid, mida sa ei kasuta.
  • Telefoni müümisel veendu, et kogu isiklik informatsioon on seadmest kustutatud ja seda ei saa taastada.

Vaadake ka konkreetset rakenduse arendajat, külastage nende veebisaite ja uurige, milliseid teisi äppe nad on arendanud. On tõenäoline, et populaarsemate mängude arendajad ei avalda ohtlikke rakendusi. Veelgi kindlam on kasutada ainult ametlikke äpipoode, näiteks neid, mis on seotud telefoni operatsioonisüsteemiga või tootja poolt soovitatud. Neil on olemas põhjalikud süsteemid rakenduste kontrollimiseks, turvariskide tuvastamiseks ja eemaldamiseks.

HMS äriarenduse juhi sõnul lükatakse näiteks AppGallery platvormil ligikaudu 37% globaalsetest rakendustest turvakontrolli algoritmide poolt tagasi. „Eestis see probleem väga suur ei ole, sest turg on väiksem ja pahatahtlikke ettevõtmisi sellevõrra vähem või jäävad need teiste rakenduste hulgast paremini silma,“ ütles ta.

Kuigi Huaweil on väljakutse jõuda AppGallery’iga järele turul üle kümne aasta tegutsenud konkurentidele, on see kindlasti kõige kiiremini avalikkuse ette jõudnud ametlik äpipood maailmas, mille puhul turvalisusele järeleandmisi ei tehta. „Iga uue rakenduse puhul viiakse läbi täielik turvariskide kontroll, mis sisaldab arendaja pärisnime tuvastamist, neljaastmelist ülevaatust, allalaadimise kaitset ja rakenduse turvalise töötamise ennetusmehhanismi. Lisaks krüpteeritakse kogu isiklik teave ja tundlikke andmeid hoiustatakse serverite asemel ainult telefonis,“ ütles Donskoi.

Head Uudised GoodNews