1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. TERRASSI VÄRSKENDUS I 4 ideed suvekodu väikese terrassi suviseks värskenduskuuriks
TERRASSI VÄRSKENDUS I 4 ideed suvekodu väikese terrassi suviseks värskenduskuuriks

TERRASSI VÄRSKENDUS I 4 ideed suvekodu väikese terrassi suviseks värskenduskuuriks

Sel suvel veedab enamik meist puhkuse ilmselt suvilas või maamajas, seega tasub mõelda, kuidas see võimalikult mõnusaks muuta ning ilusate ilmade saabudes võimalikult palju aega õues veeta. IKEA sisekujundaja pakub välja 4 taskukohast ideed, kuidas muuta ka kõige pisem terrass oma selle suve lemmikpaigaks.

Mõnus puhkekoht

Väliterrass on ideaalne koht hommikukohvi joomiseks, päevitamiseks ja soojade suveõhtute nautimiseks. Sisekujundaja soovitab valida funktsionaalse mööbli, millega saab terrassist korraga nii mõnus puhkekoht kui ka suvekodu funktsionaalne osa.

“Reguleeritava seljaosaga lamamistoolid, mis on mõeldud õues kasutamiseks, sobivad ideaalselt lõõgastumiseks, aga ka laua taga söömiseks. Kui sa neid parasjagu ei kasuta, saad toolid lihtsalt kokku panna ja nii terrassipõrandale hommikuvõimlemiseks ruumi teha,” andis IKEA sisekujundaja Darius Rimkus nõu.

Ta usub, et ka kõige vanema ja väiksema terrassi saab muuta mõnusaks rahuoaasiks. Hubasust saab hõlpsasti luua erinevate lisandite, näiteks tekstiilide ja valguslahenduste, abiga.

“Päikeseenergial töötavate LED-valguskettide, põranda- ja ripplampide hinnad algavad paarist eurost, kuid need on jätkusuutlikud ja peavad kaua aega vastu. Samuti ei võta need enda alla lisaruumi – valgusketid saab keerutada ümber käsipuude või riputada seintele, ripplambid aga riputada puuokstele. LED-küünlad loovad romantilise meeleolu ja nende kasutamine on täiesti ohutu,” sõnas Rimkus.

Sisekujundaja lisas, et kiireks värskenduskuuriks sobivad hästi tekstiilid. Vali üksteisega sobivates toonides padjad mööblile, toolidele või pinkidele. Ka õuevaip annab palju juurde ja ühendab terrassi kujunduse tervikuks, samas on vaipa lihtne puhastada ja sellel on paljajalu mõnus astuda.

Õues söömise koht

Suve juures on üks parimaid asju see, et suvel saab õues süüa. IKEA sisekujundaja sõnul võib terrassi kasutada suvilaköögi laiendusena või hoopis söögitoa asemel. Võtmelahenduseks on seejuures kokkupandav õuemööbel.

“Kokkupandav laud on asendamatu nii suvekodus kui ka ajutises kodus. See ei võta palju ruumi, kui sa seda parasjagu ei kasuta, ja maksab vaid mõned eurod. Kokkupandavad toolid saab konksude abil seinale riputada. Pikendatav söögilaud aga on suurele perele väga mugav lahendus,” seletas Rimkus. Ta lisas, et üks väliköögi lahutamatutest kaaslastest on abilaud. Abilaud sobib hästi nii toidu serveerimiseks kui ka lisatööpinnaks toidu valmistamisel.

Siinkohal on oluline valida mööbel, mis on mõeldud õues kasutamiseks, ja peab hästi vastu ilmastikutingimustele. Isegi suletud rõdul ei pea sisemööbel kaua temperatuurimuutustele, otsesele päikesevalgusele või niiskusele vastu.

Terrassiaed

IKEA sisekujundaja sõnul saab ka kõige väiksemale terrassile luua väikese aia maitsetaimede või köögiviljade kasvatamiseks. See ei tähenda ainult rohelist silmailu – isekasvatatud taimed on ka tervislikud ja jätkusuutlikud. Siin on kõige olulisem reegel kasutada põranda asemel ära seinu – ja selle jaoks on asendamatud õues kasutamiseks mõeldud korrastamislahendused.

“Õueriiul maksab vaid kümme eurot ning sellel jagub ruumi paljudele lillepottidele ja kastidele. Kui kasutad seinapaneeli, saad luua vertikaalse aia täpselt nii paljude riiulite ja konksudega, kui soovid. Samuti võid taimi, maitsetaimi ja lilli kasvatada rõdupiirde külge kinnitatud lillepottides. Kui tundub, et kevade tulek venib, siis ära muretse – riiulid saab eriliste katete abil muuta väikesteks kasvuhooneteks, tänu millele polegi vaja taimede kasvatamiseks ilusaid ilmasid ära oodata,” ütles Rimkus.

Lastenurk

Samuti võib terrassi muuta väikeseks lastemängualaks. See tähendab, et terrass peab olema ohutu ja võimalikult paindlike võimalustega.

“Osa lastele mõeldud mööbliesemetest sobib kasutamiseks nii õues kui ka toas. Need sobivad ideaalselt väikestele lastele istumiseks ja mängimiseks, joonistamiseks või pikniku pidamiseks – lapsed tunnevad oma isikliku söögilaua üle kindlasti suurt rõõmu. Mööbel on kerge, kuid stabiilne, nii et laps saab laua ja toolid ise aeda viia. Kui terrassipõrand või aed selleks sobib, pane sinna ka õuevaip,” soovitas IKEA sisekujundaja.

Laste mänguasjade viimiseks toast õue ja vastupidi, kasuta kaste-karpe ja korve. Vaid paarieurosed läbipaistvad kaantega karbid aitavad kõik kiiresti ja lihtsalt üles leida, kaitsevad mänguasju niiskuse ja mustuse eest ning neid on lihtne üksteise peale virna laduda.

Head Uudised GoodNews