1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. STARFISH.ACADEMY RAHATARKUS I Põhjused, miks sul on näpud põhjas! Kuidas neid muuta?
STARFISH.ACADEMY RAHATARKUS I Põhjused, miks sul on näpud põhjas! Kuidas neid muuta?

STARFISH.ACADEMY RAHATARKUS I Põhjused, miks sul on näpud põhjas! Kuidas neid muuta?

Kas sa tahad, et sinu majanduslik olukord oleks parem? Sul on kindlasti olnud erinevaid mõtteid, kuidas oma finantsolukorda parandada.  Suure tõenäosusega otsid võimalusi sissetulekute suurendamiseks. Kas sa oled kuulnud, et keskmisel inimesel tõusevad sissetuleku kasvades ka kulutused? Võime ju sissetulekuid kasvatada, kuid osutamata tähelepanu oma kulutuste otstarbekusele, kaob lisandunud tulu nagu musta auku, kirjutab Starfish.Academy.

Oleme kahel eelneval pühapäeval toonud sinuni kokku seitse põhjust, mis suure tõenäosusega on sinu finantsilist olukorda märgatavalt mõjutanud ja käesolevas artiklis jagame sinuga viimaseid.

Harjumus 1: Sul ei ole harjumust säästa

Rikastel on harjumus raha säästudesse eraldada. Mida varem sa hakkad sääste koguma, seda kindlamalt tunned ennast finantsiliselt. Uuringute kohaselt on 90 % ennast üles töötanud rikastel harjumus eraldada 20 % oma sissetulekutest säästufondi ja seda juba siis, kui nad ei omanud tänast majanduslikku seisu.

Rikastel on unikaalse säästmise strateegia, mille saad ka kohe enda kasuks tööle panna.

Esiteks: jaga säästud nelja kategooriasse

I kategooria: Säästud pensionipõlveks. Siia alla kuulub riigi pensionifond ja spetsiaalselt pensionipõlveks loodud arvelduskonto.

II kategooria: Eesmärgipärased kulutused. Siia kategooriasse kuuluvad näiteks lapse sünniga seotud väljaminekud, tema ülikooli õppemaks, pulmad, maja sissemaks jne.

III kategooria: Ootamatud kulutused. See kategooria sisaldab näiteks kingitusi, tervisega seotud väljaminekuid, eesmärk on katta sissetulekute vähenemisest tulenev kadu, eluaseme renoveerimine ja parandamine jne

IV kategooria: Korduvad kulutused. Näiteks sünnipäevad, jõulukingitused, puhkusega seotud väljaminekut jne.

Teiseks: määra igale kategooriale eesmärk

Antud süsteemi toimimise tagamiseks tuleb määrata igasse säästukategooriasse sissetulekust eraldatav protsent. Siinkohal tuleb seda teha regulaarselt ja iga sissetuleku saamise korral.

Oletame, et soovid eraldada 20 % oma igakuisest sissetulekust säästudesse, siis võid seda jagada näiteks järgnevalt:

  • Pensionifond 10 %
  • Eesmärgipäraste kulutuste fond 4 %
  • Ootamatute kulutuste fond 3 %
  • Korduvad kulutused 3 %

Kolmandaks: Automatiseeri säästmise protsess

Säästmisprotsessi automatiseerimiseks loo igale eraldi arvelduskonto – niimoodi saad luua endale lahenduse, kus konkreetse kuupäeva saabudes tehakse säästukontole automaatne makse.

Kui sa ei saa eraldada koheselt 20 %, siis alusta 5 % ja kasvata säästetavat summat järkjärgult.

Harjumus 2: Sa ei jälgi oma kulutusi

Ülevaade oma kulutustest annab sulle kontrolli sinu finantside üle. Võid avastada ennast maksmas asjade või teenuste eest, mida sa tegelikult ei kasuta – näiteks spordiklubi liikmekaart.

Kui sa ei järgi oma kulutusi, ei tea sa ka erinevate kulutuste maksumuse muutumisest ning ei näe ka võimalusi nende pealt kokku hoida. Hea näide on sideteenused, mille igakuine tasu aja jooksul muutub. Selleks, et seda märgata ja vajadusel oma kindlustuse teenusepakkuja üle vaadata, on hea kulutused kirja panna.

Harjumus 3: Mõtled, et sooduspakkumised ei ole sinule

Üheks võimaluseks oma kulutusi kärpida on osta endale erinevaid asju sooduspakkumiste ajal. Edukad inimesed teavad raha väärtust ja võimalusel ostavad parima võimaliku hinnaga. Ei peeta küll eetiliseks rikastuda näiteks kriisi arvelt, aga meil kõigil on samad võimalused – mõned lihtsalt kasutavad seda ja teised mitte.

Edu saavutamine on protsess

Rahalise edu saavutamine on protsess. Sa pead olema teadlik oma kulutustest, hoidma need võimalikult madalad, pead kulutama vähem kui sa teenid ning vahe säästma. Aja jooksul hakkavad su säästud õigesti investeerides tootma intressi-, dividenditulu ja potentsiaalselt ka kapitalikasvu.

Kõikide nende 10 harjumuse muutmine on esialgu keeruline. Alusta artiklite seeria esimeses osas välja toodud suurimatest kulukategoodiatest ning sellega saad juba oma majanduslikku olukorda parandada. Finantsilise sõltumatuse saavutamise üheks võtmetegevuseks on rahaga seotud harjumuste muutmine.

Alusta juba täna! Lükates tänased kohustused homse varna jääb probleem püsima!

Head Uudised GoodNews