1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. OLE TEADLIK I Kas kindlustus hüvitab tiiki kukkunud robotmuruniiduki?
OLE TEADLIK I Kas kindlustus hüvitab tiiki kukkunud robotmuruniiduki?

OLE TEADLIK I Kas kindlustus hüvitab tiiki kukkunud robotmuruniiduki?

Kui veel viis aastat tagasi oli robotmuruniiduk pigem vaatamisväärsus, siis nüüd on iseniitvad masinad üsna tavapärane vaatepilt. Seda enam tuleb ette niidukite varastamisi, õnnetusi kui ka lihtsalt tehnilisi rikkeid.

Kodukindlustus hüvitab tavapäraselt koduse vara, mis asub lukustatud ruumis või aiaga piiratud õuealas. Robotmuruniidukid aga töötavad õues ning niidavad vastavalt sisseprogrammeeritud ala, lisaks niidetakse nendega tihti ka ilma piirdeaiata ala. Suve saabudes tekib aga küsimus, kuidas ikkagi kaitsta oma robotmuruniidukit, mille eest on tavapäraselt välja käidud lausa tuhandeid eurosid?

Gjensidige kahjukäsitluse osakonna juht Maarika Mürk ütles, et niiduk peab olema eelkõige hästi hooldatud. „Ka robotmuruniidukite müüjad rõhuvad pidevale hooldusele, nii niitmisperioodi ajal kui ka talvisel ajal, kui niiduk puhkab. Seda arvestatakse ka hüvitise väljamaksmisel, kui niidukiga peaks juhtuma õnnetus. Koduse vara kindlustus katab niidukiga ootamatult juhtunud õnnetuse või varguse,“ lausus Mürk.

Mürk lisas, et kui robotmuruniiduki niitmisala pole aiaga piiratud, peaks niiduki laadimisjaam olema võimaluse korral kolmandate silmade eest kaitstud. „Tihti küsitakse, kas kindlustus laieneb ka piirdeaiata alal niitvale robotniidukile. Jah laieneb küll, kuid siiski peavad olema võetud kasutusele ettevaatusabinõud: laadimisjaam peaks võimalusel olema varjatumas kohas ning lisaks tasuks hankida niiduk, mis varastamisel käivitab alarmi, mille teavitus tuleb otse omaniku telefoni,” ütles ta.

Et niiduk ei sõidaks tehnilise vea tõttu tiiki ega jääks mõne maast väljaulatuva eseme külge kinni, tuleb masin soovitatavalt professionaalide poolt õigesti paigaldada, hästi hooldada ja probleemide korral niiduki müüjaga ühendust võtta. „Kui õigesti paigaldatud ja hooldatud niidukiga peaks ikkagi mõni õnnetus juhtuma, tuleb niiduki parandamiseks või uue niiduki soetamiseks appi kindlustusandja,” ütles Mürk.

Robotmuruniidukite müügiga tegelev Saestuudio spetsialist Allan Heiberg soovitab robotniiduki vähemalt kord aastas esindusse hooldusesse viia. „Kodus peaks robotniiduki omanik ise jälgima, et masina niitmisterad oleks teravad ning need aeg-ajalt suuremast rohusodist puhtaks tegema. Sellele peaks tähelepanu pöörama eriti peale vihmast perioodi. Kord aastas on vajalik teha hooldus esinduses, sest mehaanik hindab liikuvate osade kulumist ja vahetamisvajadust, aga kõige tähtsam osa on diagnostikal, mis viiakse läbi arvuti abil. Robotniiduk ühendatakse arvutiga ning testitakse nii teramootorit, rattamootoreid, vaadatakse aku seisukorda, kalibreeritakse andurid ja värskendatakse tarkvara, mis tähendab, et rikkekohad saab varakult leitud ning niitmishooaeg saab mööduda muretult.“

Husqvarna robotniidukite järelhoolduse spetsialist Aivo Smitt lisas, et üsna tihti saavad niidukid äikese või niiskuse tõttu kahjustada. „Nagu ka teiste elektriseadmete puhul, tuleks äikesega niiduki laadimisjaama juhtmed lahti ühendada. Lisaks ei tohiks niidukit survepesuriga pesta ning kui peale vihmasadu on niitmisalal püsivad loigud, mis on sügavamad kui niitmiskõrgus, tuleks niiduk maapinna kuivamiseni suunata laadimispunkti”.

Head Uudised GoodNews