1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. STARFISH.ACADEMY RAHATARKUS I 4 põhjust, miks sul on näpud põhjas! Kuidas seda muuta?
STARFISH.ACADEMY RAHATARKUS I 4 põhjust, miks sul on näpud põhjas! Kuidas seda muuta?

STARFISH.ACADEMY RAHATARKUS I 4 põhjust, miks sul on näpud põhjas! Kuidas seda muuta?

Raha on vahend, mis võimaldab meil kogeda kõike seda, mis teeb meid õnnelikuks ja pakub rahuldust. Kui sageli me aga tunneme, et ei saa endale soovitud asju, elamusi lubada? Kas saame midagi teha, et luua soovitud võimalused?

Vastus on JAH. Me saame suurendada oma sissetulekuid ning vaadelda oma kulude lahtrit. Vaatame koos esimesena üle oma kulud ja nendega seotud harjumused, kirjutab Starfish.Academy.

Möödunud pühapäeval käsitlesime kolme tõenäoliselt kõige suuremat põhjust, miks tekib olukord, kus on näpud põhjas: esiteks, on suur tõenäosus, et pool sinu sissetulekust kulub elamispinnaga seotud kulude katmiseks; teiseks kulutad liiga palju transpordi ja auto peale; kolmandaks – me omandame meid ümbritsevate inimeste rahaga seotud harjumused – nii head kui halvad. Loe kindlasti nende kolme kohta lähemalt eelmisest rahatarkuse artiklist, saad sealt ka näpunäiteid, kuidas neid rahaga seotud harjumusi muuta. Loe siit: “STARFISH.ACADEMY RAHATARKUS I 3 põhjust, miks sul on näpud põhjas! Kuidas seda muuta?”.

Toome sinuni järgnevad neli põhjust:

Harjumus 1: Sinu elustiili peab üleval krediitkaart 

Kui sa kulutad ära kogu oma sissetuleku, siis loogiline järeldus on, et sa ei kogu sääste. Veel halvem on see, kui sa kulutad rohkem kui teenid ainult selleks, et oma elustiili säilitada. Fakt on see, et elad üle oma võimete ning selle käitumismustri tagajärjel kogud endale ainult võlga. Sa kasutad oma tuleviku sissetulekut tänase elustiili katmiseks – kui sellesse keerisesse sattuda, tekib ahelreaktsioon ja lõpuks on väga keeruline sellelt karussellilt maha astuda.

Mida teha? Siinkohal toome välja mõned soovitused:

  • Pane 30 järgneva päeva jooksul kirja kõik oma kulutused. Selle tulemusel saad sa teadlikuks, mille peale sa oma raha kulutad.
  • Seejärel loo kuu eelarve. Loo iga kulukategooria jaoks maksimumsumma, mis sellele kulutad. See võimaldab sul hakata oma kulutusi eelarvest tulenevalt jälgima.
  • Alusta 100-päevase kulude vähendamise harjumusega. Keskendu sel perioodil sinu poolt mõjutatavate päevaste kulutuste vähendamisele või eemaldamisele. Näiteks selle asemel, et väljas lõunat söömas käia ja kulutada iga päev 10-15 €, tee endale lõuna tööle kaasa ja säästa aastas umbkaudu 1500 €. Tõenäoliselt ostad aeg-ajalt ka sõõrikuid, kohvi, ajakirju, komme, need saad samuti oma kulutustest eemaldada. Või sead endale väljakutse selle 100 päeva jooksul oma krediitkaarti mitte kasutada. Võid seda väljakutset teha koos sõbraga, see suurendab õnnestumise tõenäosust.

Harjumus 2: Sa kulutad spontaanselt 

Spontaanne kulutamine tuleneb meie emotsioonidest ja vähesest enesedistsipliinist. Oled juba väsinud poes ringi kärutamisest ja silmad midagi, mida poenimekirjas ei ole ja väsimuse ning kurnatuse tagajärjel on su ostukorvis algselt mitteplaneeritud tooted. Pood kasutab ära inimeste vähest enesedistsipliini ning meie emotsioone – kõik on turunduse poolt peenelt niimoodi seatud.

Mida teha? Spontaanne ostlemine on alateadlik, seega siinkohal peame tundma ära need hetkel, mil meie alateadvus on juhipositsioonil ning ohjad enda kätte haarama. Selle tulemusel tunned ennast enesekindlamana ja su enesedistsipliin on mitmeid kordi suurem. Aja jooksul  distsipliin tugevneb ja su immuunsus jaekettide turundustaktikatele suureneb.

Harjumus 3: Mängid liigselt õnne peale

Mängides iganädalaselt loteriid, käies kasiinos või tegeledes spordivõistluste peale panustamisega mängid sa oma raha sõna otseses mõttes maha, kuna võidu tõenäosus on ääretult väike. Teadvusta endale, et jõukaks saamine on protsess ja see ei juhtu üleöö. Säästa mängimise peale kulutatav raha ning su rahaline kindlustatus kasvab.

Harjumus 4: Kulutad ülemäära meelelahutusele 

Sinu igakuisest netosissetulekust kuluta maksimum 10 % meelelahutuse peale. Sinna alla kuuluvad puhkusereisid, hotellid, erinevad väljasõidud, väljas söömine, pidudel, kinos, teatris käimine, erinevad mänguasjad, tehnika (telekas ja kõlarid) jne. Enamus inimesi, kellel on rahalised raskused, kulutavad palju rohkem kui 10 % meelelahutuse peale. Nendel inimestel on ela-hetkes mõtteviis – rahaga seoses tekitab see aga raskusi, eriti juhul, kui plaanid elada kaua ning õnnelikult. Lülita oma mõtteviis ümber ja hakka mõtlema tuleviku peale – vähenda meelelahutusega seotud kulutused 10 % peale – sellega lood endale kindlama finantspinnase.

Järgmisel pühapäeval toome sinuni viimased kolm harjumust ning nipid nende muutmiseks, et saaksid alustada kindla majandusliku pinnasega.

Head Uudised GoodNews