1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. LAPSED KÖÖKI I 7 nippi, kuidas last tervislikul kokkamisel kaasata
LAPSED KÖÖKI I 7 nippi, kuidas last tervislikul kokkamisel kaasata

LAPSED KÖÖKI I 7 nippi, kuidas last tervislikul kokkamisel kaasata

Lastekaitsenädala puhul avaldas Nestlé Baltics 7 nõuannet, mis aitavad lapsevanematel tänapäeva kiires maailmas lastele loomulikku ja tervislikku toitumist õpetada ning neid rohkem köögis kaasata.

Planeeri menüü koos lapsega

Valmista koos lastega ette nädalane toidumenüü kogu perele. Kuula laste soovitusi ja vajadusel juhenda nooremaid pereliikmeid.
Toidukorrad peaksid sisaldama suures osas köögivilju, valgurikkaid toiduaineid (liha, muna, kala, läätsed või oad) ning parajas koguses täisteratooteid, pruuni riisi või kartulit. Viimaseid valmista koos koorega, et säiliks kiudainete rohkus.

Koosta ostunimekiri

Peale menüü koostamist on vaja poodi minemiseks ostunimekirja. Kaasa selle koostamisse lapsi – see on suurepärane võimalus arutada erinevate toodete sisaldust ja eeliseid.
Seda kõike võib teha mänguliselt, et muuta protsess lõbusamaks: joonista vajalikud tooted, mida läheb vaja ja lase lastel toiduained ära arvata.

Toidukaupade paigutamine kodus

Poest tagasi jõudes paiguta ühiselt perega toidukaubad kappidesse. Kasuta mängulist lähenemist: lase arvata, millised tooted lähevad külmikusse, sügavkülma ja millised lihtsalt kappi.

Aeg süüa teha!

Laste kaasamine toidu ettevalmistamisse on oluline. Uuringud näitavad, et köögis söögi ettevalmistamisega tegelevad lapsed proovivad suurema tõenäosusega uusi toite ja söövad tervislikumalt.

Kaasa köögis lapsi ja jaga õpetusi, kuidas puuvilju puhastada, liha sulatada või kala puhastada. See võimaldab arendada ja kujundada välja teisi positiivseid harjumusi – köögi koristamine, kätepesu enne ja pärast toiduvalmistamist, prügi sorteerimine, taaskasutamine ja/või komposteerimine.

Köökide maailm

Rahvusvahelised köögid on lisaks erinevate kultuuride tundmaõppimisele ka hea võimalus tutvuda uute lõhnade, tekstuuride ja maitsetega. See loob uued ideed tervislikuks toitumiseks. Kui inspiratsiooni pole, võta appi kokaraamatud ja retseptid – neid leiab internetiavarustest alati.

Erinevate meelte tunnetamise mäng

Söömine on rikastav kogemus, mis kaasab kõiki meeli. Lase lastel oma silmad katta ja kasutada teisi meeli. Las lapsed arvavad toidu ära ainult kas nina, keele, suu ja sõrmede kaudu. Sedasi saab ka perekeskis omavahel võistelda.

Väikesed ettekandjad

„Väikesed ettekandjad“ on lõbus viis tutvustada lastele toidu esitlemise olulisust – nii toidu taldrikule kui ka lauale asetamisel. Lastel on ettekandjate imiteerimisel kindlasti lõbus ja kahtlemata on see väljakutse – keegi pole öelnud, et nõude serveerimine või laualt viimine on lihtne, tavaliselt tuleb ikka ette millegi maha kukutamist või loksumist.

Kõik need erinevad tegevused aitavad teie lastel hinnata paremini toidu ja õige toitumise olulisust, mis loob eeldused edukaks eluks.

Nestlé käivitas juhtalgatuse, mille eesmärk on aidata tulevastel generatsioonidel tarbida tervislikumaid toiduaineid ja jooke ning liikuda rohkem. Programmi Nestlé for Healthier Kids eesmärk on aidata 2030. aastaks 50 miljonil lapsel jõuda tervislikumate eluviisideni.

Head Uudised GoodNews