1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Nõuanded, kuidas valida oma kodu jaoks ideaalne söögilaud
Nõuanded, kuidas valida oma kodu jaoks ideaalne söögilaud

Nõuanded, kuidas valida oma kodu jaoks ideaalne söögilaud

Paljudel juhtudel on söögilaud kodu südameks, sest just söögilaua juures saavad sõbrad ja pere kokku, et koos olla ja maitsvat toitu nautida. Kuivõrd saadaval on erinevad söögilauad, siis õige valimine ei pruugigi olla nii lihtne nagu esmapilgul võib tunduda. Siin on lühike söögilaua ostmise juhend, et see aitaks sul oma vajadustele vastavalt õige söögilaud valida.

Söögilaua suuruse hindamine enne ostmist

Söögilaua suurust hinnates on hea mõte see tinglikult oma tuppa ära märkida. Selleks lõika valja papist šabloon ja aseta see kohta, kuhu plaanid oma söögilaua positsioneerida. See on kõige lihtsaim viis saada aru, kui palju füüsilist ruumi söögilaud võtab.

Soovitav on jätta umbes 70 kuni 90 cm laua serva ja iga seina vahele või ruumi muude mööbliesemete vahele. Seda on vaja selleks, et söögitoolid saaks kergesti söögilaua alt välja tõmmata ja ruumi jääks piisavalt piisavalt ka ruumis liikumiseks.

Söögilaua sobivuse mõõtmine

Söögilaua mõõtmine pole nii lõbus kui selle kuju, stiilide ja viimistluste vahel valimine. Siiski on vaja seda teha. Asjade lihtsamaks muutmiseks on siin peamised söögilaua mõõdud, millega pead arvestama:

  • Laua kõrgus. See on söögitoolide valimisel põhimõõt.
  • Laua pikkus. See aitab sul otsustada, kui hästi laud ruumi sobib.
  • Laua laius. See on eriti oluline, kui plaanid kasutada ka lauaotsi.
  • Lauajalgade vaheline kaugus. See on laua pikkus lauajalgade seest, mitte lauaplaadi pikkus.
  • Lauplaadi paksus. See on lauaplaadi sügavus, mis sõltub suuresti lauaplaadi materjalist ja laua kujundusest.

Kuidas valida õige söögilaud

Esimene samm on alati otsingu kitsendamine. Esita endale järgmised küsimused ja märgi iga vastus üles ning hiljem kasuta tehtud otsuseid sobiva laua valimiseks.

Kuidas sa oma söögilauda kasutad?

Igapäevane ja korduvalt söömine eeldab söögilauda, mis on vastupidav ja kergesti puhastatav. See peaks laua sagedasel kasutamisel olema peamine prioriteet.

Kui plaanid soetatavat söögilauda kasutada ainult erilistel puhkudel peaks see olema tõeliselt esmaklassilise välimusega laud, et sinu külalistele muljet avaldada. Kasuks tulevad siin ka lauapikendused.

Mitme funktsiooniga laua puhul, mida soovid kasutada näiteks ka arvuti kasutamiseks ja kirjutamiseks, peaksid otsima lauda, millel on vastupidav pind ja piisavalt ruumi sülearvuti ja raamatute jaoks. 

Kui palju peab söögilaua taha inimesi mahtuma?

Paljud kahekohalised lauad mahutavad kuni neli inimest, seega on väiksem söögilaud tihti ideaalne valik, kui sul on kodus niigi ruumipuudus.

Osta kuuekohaline laud, kui sul on keskmiselt vaid neli söögilaua taga istujat, sest siis on  alati ruumi ka külaliste jaoks.

Kuue- kuni kaheksakohaline söögilaud on sinu söögitoa tõeline põhielement. Olemas on ka pikendatavad söögilauad, et saaksid kohtade arvu tõstmise nimel lauda laiendada ja uuesti kokku lükata, olenevalt sinu vajadustest ja sellest, kui palju külalisi sul parasjagu külas on.

Milline söögilaua viimistlus oleks parim?

Läikiv või matt viimistlus loob puhta joonega karge välimuse. Puit või puitviimistlus lisab söögitoale soojust. Läbipaistvast klaasist söögilaud on ideaalne, kui soovid luua värske, avatud ja kaasaegse söögikoha. Vali mattklaasist laud, kui otsid vastupidavat lauda, millel on pehme välimus ja veidi värviline varjund.

Milline peaks olema söögilaua kuju?

Ümmarguse või ovaalse kujuga lauaplaat soodustab suhtlemist, võtab vähem ruumi ja pakub suuremat paindlikkust. Ruudukujuline laud annab avatud ja avara tunde, sest saadaval on palju lauapinda ning ristkülikukujulist lauda on lihtne enamikesse ruumidesse mahutada.

Head Uudised GoodNews