1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. Mari-Liis Mihkelson: eestlaste saunaeelistused on oluliselt muutunud
Mari-Liis Mihkelson: eestlaste saunaeelistused on oluliselt muutunud

Mari-Liis Mihkelson: eestlaste saunaeelistused on oluliselt muutunud

Baltimaade suurima puidu jaemüüja Puumarketi Tartu osakonna juhataja Mari-Liis Mihkelsoni kinnitusel on eestlaste saunaeelistused oluliselt muutunud ning kõige moodsamates saunades pole isegi enam lava.

Mari-Liis Mihkelsoni sõnul tulevad saunatrendid meile peamiselt Soomest ja seal on toimunud suured muutused nii värvides, materjalis kui tegumoes. „Saun on kodus tõenäoliselt viimaste aastatega kõige suurema muutuse läbi teinud ruum,“ ütles Mihkelson.

„Saun on kodus tõenäoliselt viimaste aastatega kõige suurema muutuse läbi teinud ruum,“

„Kõige silmatorkavam erinevus on uus moevärv – Soome kataloogides on pooled saunad kas päris süsimustaks või siis hästi tumedaks toonitud ja see on ka Eestis järjest nähtavam. Veel mõned aastad tagasi olid moes hästi heledad või isegi valged haavalaudadest saunad, aga nüüd on trend vastupidine,“ rääkis Mihkelson ja lisas, et tumedamad toonid on ka praktilisemad.

„Ka eelistatud materjalid on teistsugused – tavapärase lehtpuu kõrval kasutatakse järjest enam okaspuitu. Traditsiooniliselt välditi okaspuu kasutamist vaigu tõttu, aga uute tehnoloogiatega see enam probleem pole ning praegu ongi kõige suurem moematerjal mustaks toonitud kuusk.

Kuuselaud on kvaliteedilt lehtpuuga sarnane, aga hind kolmandiku võrra soodsam. Eestis on praegu populaarsed ka eksootilisemad puidud – magnoolia ja Uus-Meremaalt pärit uhke säsimustriga mänd. Mõlema hind on aastatagusega pea poole võrra langenud ning kohaliku puiduga tegelikult enam-vähem samas hinnaklassis,“ lisas Mihkelson.

Eestis on praegu populaarsed ka eksootilisemad puidud – magnoolia ja Uus-Meremaalt pärit uhke säsimustriga mänd.

„Varasemast erinev on ka lavalaudade laius – eestlastele on hakanud keskmise mõõdu kõrval meeldima rohkem isikupärasema disainiga äärmused. Kas siis kitsad ribad või hästi laiad lauad. Erienvaid puite ja materjale kasutatakse ka läbisegi,“ ütles Mihkelson.

„Soomest hakkab siiapoole levima ka trend, et enam traditsioonilist istumislava ei tehtagi, vaid kasutatakse pinke või lavatseid. Samuti soovitakse sauna võimalusel kas klaasist seina või suuremat akent. Seda näeb ka Eestis järjest rohkem,“ lisas Mihkelson.

Puumarketi osakonnajuhataja sõnul rajatakse saunasid praegu tavapärasest märksa enam, mida soodustab puidu hinnalangus. „Tõenäoliselt ongi praegu ehituspuidu hinnapõhi käes,“ lisas Puumarketi Tartu juht.

Head Uudised GoodNews