1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Kuidas aiamööbli abiga luua õue hubane toiduvalmistamise ja ajaveetmise ala
Kuidas aiamööbli abiga luua õue hubane toiduvalmistamise ja ajaveetmise ala

Kuidas aiamööbli abiga luua õue hubane toiduvalmistamise ja ajaveetmise ala

Aed on koht, kuhu linnainimene saab arvutiekraani eest põgeneda, kui pole aega metsa minna. Seetõttu on oluline see kujundada ja valida aiamööbel just vastavalt oma vajadustele, soovidele ja võimalustele. Kui näiteks peres ühtegi rohenäppu pole, siis on ehk parem suure lillepeenra rajamisest loobuda ja pigem minimaalse haljastusega piirduda.

Et sinu aed ei oleks aga kõigest muru ja paar põõsast, saab sinna elu sisse puhuda, kujundades nii mõnusa kogunemiskoha. Enne aiamööbli valimist mõtle siiski läbi oma aia ruumiplaneering ja kasutusotstarve.

Kas lisaks intiimsele aianurgakesele on kavas ka laste mänguala või hoopis köögiviljapeenar? Kui jah, siis mõelda kui kaugele istumisala neist võiks jääda. Tasub mõelda ka sellele, kus kohas on aias tuulisem või kus rohkem varju, et oma loodavas nurgakeses iga ilmaga mõnus oleks.

Sobiv aiamööbel, lehtla ja mõni võrkkiik aitavad luua hubase toiduvalmistamise ja ajaveemiskoha, mis toob kokku pere ja sõbrad, et koos head toitu ja meeldejäävaid hetki nautida.

Vali aiamööbel, mis stiilne aga ka funktsionaalne

Aiamööbel annab sinu aja veetmise nurgakeses kõige rohkem tooni, põimides ühte funktsionaalsuse ja stiili. Kuigi üldiselt on mööbliesemete puhul oluline nende esteetika ja mugavus, on aiamööbel nõudlikum ka ilmastikukindluse osas. Isegi kui mööblit lausvihma kätte ei jäta, kulutab pikapeale ka päike ja tuul.

Foto: K-Rauta

Tasub kaaluda näiteks sellise välimööbli komplekti soetamist, kus on kasutusel lahtised padjad. Nii saab laua ja toolid hooajaks välja jätta, kuid samas padjad lihtsa vaevaga ööseks või vihma ajaks kuuri või verandale hoiustada.

Aiakiiged loovad samuti õdusust ning on ka üsna praktilised. Ka nende puhul võiksid padjad olla eemaldatavad. Lisaks on nende kiikede kohal sageli peavari, mis kaitseb kas lõõskava päikese või vihmasabima eest. Praktilisust lisavad veelgi topsihoidjad jms.

Lehtlad, mis pakuvad kaitset nii istujatele kui ka mööblile endale

Oma õueala kujundamisel on lihtsaks lahenduseks lehtlate kasutamine. Lehtlad loovad hubase katusealuse atmosfääri ning on ühtlasi ka praktilised. Seal on vihma ja tuule eest mõnus istuda, võimaldades Eesti suvele omaseid frustreerivaid ilmaolusid trotsida ja kenasti suvist puhkeaega viita.

Lehtlad on saadaval kõikvõimalikest eri materjalidest, et leiaksid just endale ja perele sobiva –näiteks maalähedane puitlehtla või kaasaegsem metallist disainiga varjualune. Lisaks saad lehtlat õdusamaks muuta, lisades sinna disainielemente: istumispadjad, pehme valgustus, ripplilled või muu lopsakas rohelus.

Õues toiduvalmistamine – kamado grill

Võib-olla on sinu senine väljas toiduvalmistamine piirdunud lõkketulel vorsti sussutamisega. Tegelikult on olemas ka palju mugavam lahendus. Kamado grill viib sinu kokkamiskogemuse juba asjatundjate tasemele.

Foto: K-Rauta

Kamado grill on mitmekesine keraamiline grill, mille abil saad lisaks grillimisele liha või juurvilju suitsetada ja isegi küpsetisi küpsetada. Tulemused ajavad lausa suu vett jooksma.. Erinevalt lõkketulest pakub kamado grill võimalust temperatuuri reguleerida ja tagab kuumuse ühtlase jaotumise. Iga õuekoka unistus!

Strateegiline mööblipaigutus

Õdusa aianurgakese loomisel on oluline, kuhu ja kuidas sinu aiamööbel paigutatud on. Kuna aianurga eesmärk on julgustada väikest vestlust ja lõõgastumist, siis tuleks ka aiamööbel paigutada viisil, mis seda soodustaks. Mõtle nii mugavusele kui ka funktsionaalsusele – kust inimesed kõige rohkem läbi sõeluvad, et see toidutegemist segama ei hakkaks, kuhu istudes vaade on jne.

Viimistlus ja aksessuaarid

  • Mugavuse ja õdususe suurendamiseks lisa diivanitele või võrkkiike paar ilupatja ja pleedi.
  • Mõnusama atmosfääri loomiseks lisa laternad või valgusketid ning õuevaibad istumisalade eraldamiseks.
  • Värvilised õied annavad ka muidugi palju juurde, nii et ära karda lisada mõnda potitaime või isegi lehtla serva mõni väike põõsas istutada.

Hooldamine

Aiamööbli ja tarvikute ilu ja pikaealisuse tagamiseks on oluline neid regulaarselt hooldada.

  • Puhasta patju ja mööbli pehmeid osi regulaarselt ning vihmase ilma ajal hoiusta neid siseruumides.
  • Samuti tasub puitmööblit kaitsta ilmastikukindlate lakkidega.
  • Hooajavälisel ajal tasub aiamööbel korralikult kinni katta või seda garaažis või mujal siseruumides hoiustada, et vältida ilmastikuoludest tingitud kulumist ja kahjustusi.

Kombineeri omavahel aiamööbel, lehtla ja kamado grill, ning su aeda ongi justkui imeväel tekkinud mõnus toiduvalmistamise ja ajaviitmise koht. Koht, kuhu pere ja sõbrad saavad kokku tulla. Koht, mis peegeldab sinu isikupärast stiili, ja on samas ka mugav ning funktsionaalne.

Mis aga muud, kui kutsu sõbrad kokku, pane grill sooja ja kogunege aianurgakesse seltskonda nautima. Külmema ilma korral tasub lihtsalt rohkem tekke varuda ja üksteise või grilli lähedusse hoida.

K-rauta e-pood pakub aia sisustamiseks suurepärast valikut. Leia aiamööbel, lehtlad ja muidugi ka kamado grill just meilt!

Head Uudised GoodNews