1. Avaleht
  2. Reis&Puhkus
  3. Kumu Dokumentaal: “Ekspeditsioon maailma lõppu”
Kumu Dokumentaal: “Ekspeditsioon maailma lõppu”

Kumu Dokumentaal: “Ekspeditsioon maailma lõppu”

Kumu Dokumentaal Ekspeditsioon maailma lõppuKolmemastiline kuunar Activ tegi 2011. aasta suvel vanade maadeavastajate vaimus hulljulge retke Gröönimaa kirdevetesse, kuhu alles nüüd on globaalse kliimasoojenemise tõttu sulavate jääpankade vahelt ligipääs tekkinud.

Paadile oli võetud tõeliselt kirju seltskond teadlastest kunstnikeni, kelle hulgas oli ka julgete filmitöödega tuntust koguv režissöör Daniel Dencik.

Tänu sellele saavad vaatajad ühe unikaalse reisi osaliseks, sest see film on täis uudishimu, avastamisrõõmu, kahtlusi, küsimusi, kõhklusi, filosoofilisi arutelusid ning muidugi ehedat olustikuhuumorit. Värvikas karakteritepalett karge ürgpõhjamaise maastiku taustal avaneb operaator Martin Muncki poeetilise pildi abil, kuid erilise sõlme keerab loole juurde Per Nyströmi meisterlik helirežii, mis sulatab kokku Mozarti “Reekviemi” ja Metallica hevirifid, ooperi ja elektroonika ning hoiab vaataja trillerlikult pinget kruviva muusika kütkes. See kõik võimendab grandioosse looduse vaikivat ilu ning inimese pideva tähenduseotsingu vastuolu.

Filmi produtsent Janus Metz (auhinnatud “Armadillo” dokfilmi režissöör) ütles reisi kohta tabavalt: “See ekspeditsioon oli mulle suur mütoloogiline raamjutustus viisist, kuidas me loome tähendusi läbi kunsti ja teaduse, otsides vastuseid tundmatutelt territooriumitelt nii geograafilises kui ka kognitiivses mõttes.”

“Ekspeditsioon maailma lõppu” on tugev audiovisuaalne meditatsioon inimhinge piiramatust uudishimust ja avastamisrõõmust. Käesoleva filmi teeb suureks eelkõige sellest läbi kajav inimlikkus, mitte mingi spetsiifiline teaduslik avastus.

Režissöör: Daniel Dencik
Riik: Taani, Rootsi, Gröönimaa
Aasta: 2013
Kestus: 90′
Keel: inglise ja taani keeles, ingliskeelsete subtiitritega

Head Uudised GoodNews