1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Kuidas jalgratas algavaks kevadeks ette valmistada?
Kuidas jalgratas algavaks kevadeks ette valmistada?

Kuidas jalgratas algavaks kevadeks ette valmistada?

Kevad läheneb, mis tähendab, et sport ja fitness, sealhulgas rattasõit kerkivad taas päevakorda. Enne seda tuleb aga ratas töökorda seada. Vajalikud protseduurid võib ära teha lähim rattapood, kuid tegelikult saab nendega hakkama ka iga rattaomanik ise. 1a.ee loetleb jalgratta tähtsamad osad, millele pilk peale visata!

Töökorras jalgratas on mugava ja ohutu sõidu alus. Tee enne kevadhooaega põhjalik hooldus ja naudi kilomeetreid.

Kohenda sadulat 

Enne esmakordset kasutamist pinguta ja reguleeri jalgratta sadulat. Lahtine iste võib põhjustada sõidu ajal probleeme ja ebamugavust. Kui sadula kate on kulunud ja vedrud teevad juba haiget, siis on viimane aeg sadul uue vastu vahetada. Mugav sadul on mõnusa rattasõidu aluseks.

Kontrolli rehvide rõhku 

Foto: Shutterstock.com

Kõik rehvid kaotavad pikemalt seistes õhku, seega pärast talveperioodi on tõenäoline, et neid tuleb pumbata. Investeeri kvaliteetsesse pumpa, millel on lai alus ja suur kergesti loetavate numbritega mõõdik. Kindlasti pea kinni rehvitootja soovitatud rõhutasemest, sest liiga tühjad või täis rehvid mõjutavad oluliselt sõidumugavust. Kui kodus pumpa ei ole, on lähim rattapood kindlasti valmis abistama.

Vaata kodarad üle 

Ratta kodarad hoiavad rattad sirged, seega peaksid aeg-ajalt kontrollima, kas kõik kodarad on tihedalt kinni. Kasuta kodarate pingutamiseks spetsiaalset kodarate mutrivõtit. Ära pinguta üle ja veendu, et kasutad õige suurusega mutrivõtit. Hea on, kui kontrollid kodaraid ka hooaja vältel, iga paari kuu tagant.

Veendu, et pidurid töötaksid 

Foto: Shutterstock.com

Tõmba pidurihooba ja veendu, et piduritrossid kinnituvad mõlema ratta piduriklotside mõlemal küljel. Kui hooba tuleb liiga pikalt tõmmata, keera regulaatorit mõne pöörde võrra lahti ja kontrolli seda. Pidurid ei tohiks kinni jääda ja peaksid ratta liikumise täielikult peatama. Silmnähtavalt kulunud tross tuleks asendada uue piduritrossiga. Piduriklotsid peaksid aktiveerimisel olema tihedalt vastu velge. Vaheta kulunud piduriklotsid viivitamatult välja, sest… ohutus ennekõike!

Kui kevadhooaja eels hoolduse käigus selgub, et üks või teine osa vajab väljavahetamist ja lähim rattapood seda ei paku või on hind liiga kallis, siis ära muretse. 1a.ee nutipoes on nii jalgrattad kui varuosad superheade hindadega, veendu ise!

Tegemist on reklaamartikliga. 

Head Uudised GoodNews