1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. Kodu ostu peamine põhjus on soov mitte üürida või koos vanematega elada
Kodu ostu peamine põhjus on soov mitte üürida või koos vanematega elada

Kodu ostu peamine põhjus on soov mitte üürida või koos vanematega elada

Eestis ostetakse kodu peamiselt seetõttu, et ostmist peetakse pikas perspektiivis kulutõhusamaks kui üürimist – selle põhjuse tõi välja 18% Eesti vastajaist. Enamik inimesi Lätis ja Leedus ostab kodu seetõttu, et nad ei soovi enam elada vanemate juures või üüripinnal. Seda põhjust mainib iga viies vastaja Lätis ja iga neljas vastaja Leedus, nagu selgub Luminori läbi viidud uuringust.

„Kui pakkumine on kooskõlas turuhindadega, asukoht mugav, ümbruskonna taristu suurepärane ning maja heas tehnilises seisukorras või energiasäästlik, siis võib olla üsna kindel, et tegemist on mõistliku investeeringuga, mis end pikas perspektiivis ära tasub,“ lausus Luminori eraisikute panganduse juht Tanel Rebane.

Foto: Freepik

Ta lisas, et turuandmed näitavad, et pikemas perspektiivis eluasemete hinnad ja väärtus kasvavad. See tähendab, et kui inimestel on stabiilne sissetulek ja leibkonna kuusissetulekust kulub laenu tagasimaksete peale maksimaalselt 30–40%, on korteri ostmine pikas perspektiivis tõenäoliselt taskukohasem kui üürimine. „Pealegi on oluline meeles pidada, et kuigi võlakohustus võetakse ehk aastakümneteks, ei tähenda see, et ostetud vara ei saa müüa või et selles tuleb elada kogu elu. Vara võib müüa laenu tasumiseks või selleks, et kasutada teenitud tulu sissemaksena suurema või parema kinnisvara ostmiseks,” sõnas Rebane.

Inimesed tõi uuringus ostmise olulise põhjusena välja ka võimaluse sisustada ja varustada kodu vastavalt oma soovidele ja vajadustele. Seda võimalust nimetas olulise põhjusena iga viies vastaja Leedus (19%) ning 13% vastajatest Lätis ja Eestis. Pere suurenemist nimetas oma kodu ostmise peamise põhjusena 15% vastanutest Eestis, 12% Lätis ja 10% Leedus.

Foto: Freepik

Mure kasvavate üürihindade pärast

Enam kui pool (57%) Baltimaade elanikest näeb eluaseme üürimise ühe peamise miinusena asjaolu, et üürihinda võidakse igal ajahetkel tõsta. Suur osa vastajatest (45%) muretseb ka selle pärast, et üürileandja võib ootamatult lepingu üles öelda, mis tekitab ebakindlust.

Kodu üürimise väga olulise miinusena märgitakse ka kõrget üürihinda, Eestis mainib seda kaks kolmandikku vastanutest, Lätis ligikaudu pool (49%) ja Leedus kaks viiendikku (41%) vastajaist.

Foto: Freepik

„Omad plussid ja miinused on nii üürimisel kui ka omamisel, näiteks annab korteri üürimine vabaduse elukohta korduvalt vahetada, kuid samas tuleb arvesse võtta üürileandja kehtestatud piiranguid. Kui üürnikul pole lubatud kodu oma soovi kohaselt täiustada, lemmikloomi pidada või seltskondlikke üritusi korraldada, võib see üürniku igapäevaelu oluliselt kammitseda,“ tõi Rebane esile.

Kodu omamine seevastu võimaldab kodu paindlikumalt oma vajaduste järgi kohandada ja annab kindluse tulevaste maksete suuruse osas. „Nii tasub ka üürimise korral kinnisvara müügihindadel silma peal hoida, sest üürihindade kasvades võib kuu üürimakse kujuneda suuremaks kui laenumakse, mida sarnase kodu ostmise korral maksta tuleks,“ soovitas Rebane.

Head Uudised GoodNews