1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. UURING I Eesti autojuhid eelistavad taas naelrehve
UURING I Eesti autojuhid eelistavad taas naelrehve

UURING I Eesti autojuhid eelistavad taas naelrehve

Kui aasta tagasi soovisid rohkem kui pooled Eesti autoomanikud kasutada lamellrehve, siis tänavu kaldub eelistus taas naelrehvide poole. Soojad talved panevad inimesi eelistama lamelle, külmad aga naelrehve, nii on selgunud If Kindlustuse poolt läbi viidud uuringutest.

Uuring näitas, et sel talvel eelistab 55% Eesti juhtidest sõita naelrehvidega, 43% kasutab sõidukitel lamellrehve ja 2% vastajatest ei ole veel valikut teinud.

Foto: Freepik

Maapiirkondades kasutatakse rohkem naelrehve, neid eelistab sel talvel kasutada kaks kolmandikku juhtidest.

If Kindlustuse Balti kahjude tehnilise vanemeksperdi Marion Meiuse sõnul mõjutavad sõidukijuhtide rehvivalikuid mitmesugused tegurid, sealhulgas eelmised talved ja inimese elukoht.

„Kuna möödunud talv oli vägagi külm ja jäine, siis pole üllatus, et soovitakse mõnevõrra enam naelrehve kasutada. Varasemad soojemad talved on jällegi tekitanud juurde lamellrehvide sõpru. Kindlasti mängib suurt rolli inimese elukoht. Kui maapiirkondades oli möödunud talv libe ja vaja läks naelrehve, on loogiline, et nende kasutamine kasvab. Suuremates linnades on aga nael- ja lamellrehvide populaarsus võrdne,“ selgitas Meius.

Uuringust oli märgata, et kuni kuue aasta vanuste autode omanikud eelistavad võrdselt nael- ja lamellrehve. Seitsme ja enama aasta vanuste sõidukite omanikud kasutavad rohkem naelrehve, neid eelistab 60% vastanutest.

„Lamellrehvid on populaarseimad vaid nende juhtide seas, kes sõidavad hübriid- või elektrimootoriga autoga. Piirkondadest kasutatakse pisut enam lamellrehve ainult Lääne-Eestis. Seevastu Kesk- ja Lõuna-Eestis kasutab kaks kolmandikku juhtidest naelrehve. Ka see statistika annab rohkem ainu sellest, et lumekatte paksus ja ilmastikuolud on rehvivaliku juures määravaks argumendiks. Üldiselt võib öelda, et tänavu talvel eelistavad Eesti juhid – sõltumata piirkonnast, juhi vanusest, soost, rahvusest või sissetulekust – pisut rohkem naelrehve,“ võttis Meius teema kokku.

Foto: Freepik

Kuigi paljud vaatavad igal aastal pingsalt ilmateadet, et näha ette esimest lund ja jääd, tasub Meiuse sõnul talverehvid autole alla vahetada juba madalate plusskraadide juures, sest nende rehvisegu tagab suvistest rehvidest parema pidamise. Rehv jääb madalamatel temperatuuridel elastsemaks ja haakumine teekattega säilib paremini. „Kes praeguseks pole veel talverehve alla pannud, neil soovitaks seda esimesel võimalusel teha,“ märkis Meius.

Kes praeguseks pole veel talverehve alla pannud, neil soovitaks seda esimesel võimalusel teha.

Teiste Balti riikide elanikud kasutavad hoopis teistsuguseid rehve kui eestlased. Kui Eestis sõidab naelrehvidega ringi 55% sõidukitest, siis Lätis on see näitaja ainult 16% ja Leedus 9%. Kaks kolmandikku lõunanaabritest eelistab lamellrehve. Samas on seal kasutusel ka M+S tähisega rehvid, mida Eestis teadupärast enam talviti kasutada ei tohi. 24% Leedu ja 20% Läti juhtidest kasutab just neid rehve.

  • Talverehvide kasutamine on Eestis kohustuslik 1. detsembrist kuni 1. märtsini.
Head Uudised GoodNews