1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. NÕUANNE I Mida teha kasutatud klaaspurkidega?
NÕUANNE I Mida teha kasutatud klaaspurkidega?

NÕUANNE I Mida teha kasutatud klaaspurkidega?

Kuna supi-, lastetoitude-, kurkide-, mooside- ja salatite klaasist purkidele taaskasutusmaks ehk pant ei kehti, siis kipub neid panipaika või kööginurka üksjagu kogunema. Mida siis ikkagi teha kodu vallutanud kasutatud klaaspurkidega?

„Tarbijad küsivad meilt sageli, kas sooviksime pestud klaaspurke tagasi. Kuna klaaspakendil on oht saada mehhaanilisi vigastusi, siis ohutuse mõttes kasutame tööstuslikul tootmisel ainult uusi pakendeid. Klaas on aga tänuväärne materjal, mida on võimalik täielikult ümber töödelda piiramatu arv kordi ilma, et tema omadused muutuksid. Seega on uus taara valmistatud eelnevalt kasutusel olnud ja taaskäideldud taarast. Klaaspakendi ümbertöötlemine säästab keskkonda, sest väheneb uue loodusliku tooraine kasutusele võtmine. Lisaks toimub ümbertöötlemine väiksema energiakulu ja kasvuhoonegaaside emissiooniga. Juba kasutusel olnud taara vajaks enne taaskasutamist ka väga hoolikat puhastamist, mis omakorda tähendab suuremat vee- ja energiakulu ning suuremat kogust puhastamist vajavat reovett,“ selgitas Salvesti turundus- ja tootearendusjuht Kristel Vilipuu põhjuseid, miks toidutööstuses uusi purke kasutatakse.

Et kodusesse majapidamisse kogunenud klaaspurgid siiski kõige otstarbekama lõpu leiaks, pakub Salvesti esindaja välja kolm ideed, mida vanade purkidega peale hakata.

Kasuta purke oma uues loovprojektis

Kel näpud sügelevad suuremate projektide järele, saavad klaaspurke kasutada erinevateks loovideedeks – inspiratsiooni leiab nii Youtube’ist, Pinterestist kui ka käsitööajakirjadest. Oma omaduste poolest sobib see hästi nii erinevateks valgustiteks kui ka küünlahoidjateks, mis valgust kenasti hajutavad, aga ka kuivainepurkideks või hoopis ehete hoidmiseks.

Üks parimaid suviseid ideid on teha neist maitseainepurgid. Selleks täida purgid mullaga ning külva sinna tilli- või salatiseemneid. Teine kaval nipp on istutamiseks kasutada poest ostetud maitserohelise juuri, mis tihtipeale oma elutsükli prügikastis lõpetavad. Et praktiline purk oleks ka ilus sisustuselement, võib originaalsildi asendada kauni käsikirjas sildiga.

Taaskasuta suviste hoidiste tarbeks

Kõik hoidiseusku eestimaalsed on kogunud juba aastakümneid usinalt kogu aasta vältel purke, et neid suvel koduste toitude valmistamisel uuesti kasutusele võtta. Kes eelistab oma kurgid või moosid poest osta, saab purgid viia oma hoidiseentusiastidest lähedastele või näiteks mesinikele. Kodustes tingimustes ja väikeste koguste hoidiste valmistamiseks sobib klaaspurke taaskasutada. Kuid hoidiste õnnestumiseks ja toiduohutuseks tuleb purgid ja kaaned ka kodus korralikult steriliseerida. Selleks pese purgid nõudepesuvahendiga, lõputa ja aseta põhi ülespidi ahjurestile 100 kraadisesse ahju vähemalt 15 minutiks. Ka võib purke ja kaasi enne kasutamist vees keeta.

Ilusate puhaste purkide jaoks tuleb veidi rohkem vaeva näha: selleks leota purke kuumas vees, et etikett tuleks maha ilma inetu liimijäljeta. Kui sellele vaatamata on siiski purgile mõned liimijäljed jäänud, võib seda hõõruda õliga. Koos õliga moodustub sellest sültjas mass, mida on hõlpsam eemaldada. Seejärel pese purk pesuvahendiga korralikult puhtaks ja saadki esindusliku välimusega purgi, mida taaskasutada.

Vii purk pakendikonteinerisse

Kui jätaksid taaskasutusideed parema meelega teiste inimeste hooleks, siis vii kogunenud klaaspurgid spetsiaalsesse pakendikonteinerisse. Kogutud pakendid sorteeritakse taaskasutusjaamades värvi järgi, sulatatakse ning seejärel saavad neist juba uued pakendid. Sajast kilost klaasist saab valmistada ligi kakssada purki või pudelit ning me kõik saame korrektselt pakendeid sorteerides uue klaastaara sündi panustada. Kuna konteinerite võrgustik on juba päris lai, siis tuleks leida endale lähim pakendikonteineri asukoht ning kogunenud taara sinna viia. Lisaks on võimalik pakendeid taaskasutusse suunata ka jäätmekäitlusteenust pakkuva ettevõte kaudu.

Head Uudised GoodNews