1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. Stilist Ženja Fokin jagab 5 nippi, mis aitavad tal jõulueelses saginas nutikalt toime tulla
Stilist Ženja Fokin jagab 5 nippi, mis aitavad tal jõulueelses saginas nutikalt toime tulla

Stilist Ženja Fokin jagab 5 nippi, mis aitavad tal jõulueelses saginas nutikalt toime tulla

Kohe algav detsember on endaga juba praegu korraliku kaose kaasa toonud, kus aasta lõpuga seotud pingelistele töödele ja tegemistele lisab raskust praegune pime aastaaeg. Vaata, milliste harjumuste hoidmine aitab leida hilises sügistalves motivatsiooni ja inspiratsiooni kõik vajalik ära teha.

Stilist ja moeekspert Ženja Fokin on üks neist paljudest, kellele tähendab peagi algav jõuluperiood aasta üht tihedaimat tööhooaega. “Mul ei ole olemas tavalist päeva. Iga päev on eriline ja kuidas sellega hakkama saan, on kindlasti suhtumise küsimus,” märgib ta. Oma tempoka ajakava ja paljude eri projektidega jääb ta paljudele silma lisaks ka hea ajaplaneerijana.

Foto: ShmuPhoto

Tekita hea algus igaks päevaks

Kuigi kiired ajad võivad paratamatult tekitada meis soovi oma tempot veelgi tõsta, et rohkem tegevusi päeva ära mahutada, võib tähtsatele asjadele keskendumine rapsimise asemel tuua Fokini sõnul hoopis tõhusamad tulemused. “Kuigi telefon on mulle ülioluline töövahend, siis hommikul ärgates ei asu ma kohe telefonis kirju ja teavitusi lugema, vaid võtan aega molutamiseks – nagu Fred Jüssi õpetab. Kui kohe infomürasse sukeldume, hakkame endale justkui jäneseurgu kaevama, mis on täis teiste poolt meile loodud ülesandeid ja kust pärast välja ronida on raske,” selgitab ta. Nii alustab pidevalt mitme projekti kallal toimetav stilist ka ise päeva hoopis sellega, et võtab esmalt endale aega kas meditatsiooni, jooga või raamatuga ning paneb sel moel päevale aluse, kust edasi värske energiaga töö kallale asuda.

Kuigi telefon on mulle ülioluline töövahend, siis hommikul ärgates ei asu ma kohe telefonis kirju ja teavitusi lugema, vaid võtan aega molutamiseks.

Vali nutikad töövahendid

Stilisti sõnul peab tema kodukontor pidevalt liikuv olema, kuid samas ei tee ta allahindlust ei tehnika võimsuse ega vastupidavuse osas. “Kuigi minu elus on palju loovtööd, peitub selle taga suur korraldustöö, mida ajan peamiselt kas läbi arvuti või isegi rohkem läbi telefoni, milleks on mul kasutusel Mate 50 Pro. Selle puhul hindan, et aku peab vastu piisavalt kaua ning saan vajadusel kiirlaadijat kasutada. Pidevalt ringi liikudes ja vahel ka mürarikkas keskkonnas viibides kasutan lisaks heli summutavaid kõrvaklappe, mis võimaldavad mul kasvõi tänaval kõndides koosolekut pidada, ilma et mina või mu koosolekukaaslased tänavamüra kuuleksid,” jagab Fokin kasulikke praktikaid. Samuti soovitab ta hoida olulisi päevasündmusi telefoni kalendris, et neid oleks võimalik igal ajal järgi vaadata, kui järgmisi kohtumisi planeerida või sündmusega seotud detaile täpsustada.

Foto: ShmuPhoto

Sea fookus esmalt nendele tegevustele, mis on seotud Sinu eesmärkidega

Fokin selgitab, et samaaegselt mitut projekti juhtides peab tal olema väga selge arusaam nendega seotud järgmistest sammudest ning seda ei tohi summutada muu infomüra, mis prioriseerimise segi võiks paisata. “Panen endale alati kirja tänase päevaga seotud ülesanded ja vaatan, et neid poleks sealjuures rohkem kui viis,” soovitab ta, vältides ise pikki nimekirju tegevustest, mis niikuinii ühe päeva sisse ära ei mahu.

Kiire tempo puhul aitab süsteemsus

“Samuti on mul telefonis eraldi märkmete kaustad. Sinna lisan näiteks inspireerivaid tsitaate, mulle soovitatud raamatuid või mõtteid podcastist, mille kallal hiljem edasi töötada. Mulle meeldib süsteemsus ja see aitab leida üles info algallika,” kirjeldab Fokin, kes ise kasutab töövahendina näiteks üht uusimat nutitelefonimudelit Huawei Mate 50 Pro. “Näiteks on mul telefonis olemas SuperHub süsteem, mis võimaldab lohistada ekraanile korraga mitu tegevust. See tähendab, et saan klientidele riideid valides neid omavahel ühel ekraanil sobitada ja samal ajal ka märkmeid juurde lisada,” toob stilist näiteid.

Foto: ShmuPhoto

Võta väikeseid “energiapause”

Ühelt teemalt teisele keskendumine võib uuringute kohaselt võtta koguni 20 minutit. “Kui räägime ühel koosolekul numbritest ja teisel loovteemadest, siis ei ole võimalik lihtsalt – hops – ühelt teisele hüpata. Vajan selleks aega ega usu, et multitaskimine ehk mitme asja tegemine korraga üldse kellegi jaoks võimalik oleks. Väikelaste emmedele ehk vaid,” räägib Fokin, kes peab suure osa koosolekutest ka telefoni teel. “Seega teen alati koosolekud ja kohtumised mitte 60 minuti vaid 45 minuti pikkusena, et kasutada nende vahele tekkivat pausi oma mõtetega ühelt teemalt teisele üleminemiseks.”

Üleüldse on n-ö enda akude laadimine Fokini sõnul üks olulisi tingimusi, mis võimekusele plaane ja eesmärke ellu viia aluse paneb. „Asjad toimivad vaid siis, kui sul on klaas täis ehk piisavalt und, hea toitumine, laetud akud ja rõõm sinu ümber. Minu jaoks on näiteks selliseks laadijaks mets aga ka koos lähedastega veedetud aeg. See annab energiat ja hoogu juurde ning näen selle positiivset mõju oma tervisele isegi telefoni terviserakendusest!“

Asjad toimivad vaid siis, kui sul on klaas täis ehk piisavalt und, hea toitumine, laetud akud ja rõõm sinu ümber.

Kokkuvõttes usub tempoka elustiiliga stilist ja moeekspert, et kõik sõltub oskuslikust ajaplaneerimisest. “Kui rakendada kõiki eelnevaid nõuandeid ja juba pühapäeval oma nädal ette planeerida või ka suuremas plaanis kuude kaupa oma olulisemaid sündmusi ning kohustusi ette teada, siis õnnestub need üldjuhul ka ära teha.“

Head Uudised GoodNews