1. Avaleht
  2. Maailmas
  3. DANIELI VIDEO VALGEVENE SÕBRAGA I Minskis elav Taras Telkovsky: kui maailmas toimub ebaõiglus, peab tõstma häält
DANIELI VIDEO VALGEVENE SÕBRAGA I Minskis elav Taras Telkovsky: kui maailmas toimub ebaõiglus, peab tõstma häält

DANIELI VIDEO VALGEVENE SÕBRAGA I Minskis elav Taras Telkovsky: kui maailmas toimub ebaõiglus, peab tõstma häält

Daniel Viinalass jagas oma Facebookis vestlust oma sõbra Taras Telkovskyga Minskist, kes jagas Valgevenes toimuvat.

Hirm on tulnud edasi vanema põlvkonnaga

Viinalass meenutab, et Minskis veedetud aja jooksul võttis ta kohvikus jutuks Lukašenka, ent kõik läksid kohe tõsiseks ning olid hirmul. Taras selgitab, et kui Valgevenes solvad presidenti, võid saada kuni 5 aastat vanglakaristust ja inimesed on ettevaatlikud isegi sellega, mida ütlevad eravestlustes omaenda köögis. “Oleme kasvanud hirmutundega, saime selle oma vanematelt,” selgitab ta. “Paljudel meie vanematel on paranoia – nad kardavad, et keegi jälgib neid, kui midagi valesti ütled või teed.”

Rahval sai mõõt täis

Koroonaviirusega sai Tarase sõnul ülejäänud maailm hästi hakkama ning valitsused aitasid rahvast. “Seevastu meie president ütles, et koroonaviirust usuvad ainult skisofreenikud,” ütles Taras. “Ta eitas koroonaviiruse olemasolu.”
Majandus kannatas. Rahvas palus valitsuselt abi, ent ei saanud seda. “Lukašenka näitas, et meie valitsus ei pea rahvast lugu ega aita neid, nad on ainult enda eest väljas, kui miljonid inimesed teenivad neid,” ütleb Taras.
Ka teadis rahvas enne valimisi, et sealt tuleb pettus. “Kui tulid valimistulemused, et 80% rahvast on Lukašenka poolt hääletanud, ütles rahvas, et nüüd küll aitab,” selgitab Taras, kuidas inimestel mõõt täis sai.

Ränk vägivald

Taras ütles, et kui rahvas hakkas rahumeelselt protesteerima, reageeriti väga vägivaldselt. Vahistatud inimesed lamasid 24 tundi maas, loata vetsu minna ning neid peksti, kuni nad kaotasid teadvuse. “Naised ütlesid, et eriüksused ähvardasid, et vägistavad nad avalikult ja nad pannakse 10 aastat vangi,” jagab Taras õudusi, mida Valgevene rahvas läbi peab elama.
Vanglast vabastatud inimesed aga väljusid, silmis hullunud pilk ning paljud neist sattusid haiglasse. Seda kõike reageeringuna rahumeelsetele protestidele. “Protesteerijad läksid isegi üle tee vaid rohelise tulega ja koristasid kogu prügi enda järelt ära,” kirjeldab ta, et protestid olid väga tsiviliseeritud.
Tema sõnul, et aidata, peab tõstma teadlikkust ning reageerima ebaõiglusele. Kui maailmas toimub ebaõiglus, peab tõstma häält.

Vaata videot ja kogu vestlust!

Belarus update

Posted by Daniel Viinalass on Reede, 14. august 2020

 

Head Uudised GoodNews