1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. 4 nõuannet tahvelarvuti õigeks hooldamiseks
4 nõuannet tahvelarvuti õigeks hooldamiseks

4 nõuannet tahvelarvuti õigeks hooldamiseks

Ajal, mil tahvelarvutid on telefonide ja arvutite kõrval kasutajate seas üha populaarsemaks muutumas, levib endiselt palju vastuolulist infot nende hooldamise osas. Ekspert annab nõu ja selgitab, mida jälgida, et seade kaua vastu peaks.

Uute nutiseadmete soetamine tekitab alati elevust ja pakub uusi elamusi, kuid paraku vaid seni kuni need toimivad hästi. Tehnoloogiaeksperdi ja Huawei koolitusjuhi Jekaterina Mishina sõnul hoolitsetakse üldjuhul oma nutitelefoni eest palju teadlikumalt ja vastutustundlikumalt kui teiste seadmete, näiteks tahvelarvutite eest.

“Igale seadmele on tootja poolt ette nähtud viisid nii nende kasutamiseks kui nende eest hoolitsemiseks, mis aitavad tagada seadme vastupidavuse,” märgib ta ja jagab 4 nõuannet, mida igaüks saab teha selleks, et oma tahvelarvutit õigesti hooldada.

1. Kaaned pole iluvidin, vaid seadme jaoks vajalik tarvik

“Tahvelarvuti valitakse tihti just siis, kui selle kasutaja on liikuva elustiiliga. Seega juhul kui seade on alati kõikjal kaasas, tasuks mõelda tahvelarvuti kaante või ümbrise soetamisele,” soovitab Mishina ning kinnitab, et kaante näol pole kindlasti tegemist vaid iluvidinaga. Sealjuures paneb ta südamele, et kaante vahele ega seadme pistikuaukudesse ei tohiks lasta tolmu, liiva või muud mustust.

“Kaantest võib olla abi erinevates olukordades – näiteks seljakotis või käekotis, kus mõni vedelik võib lekkida. Samuti aitavad kaaned ekraani kaitsta ja hoida sellelt ära võimalikke kriimustusi,” loetleb Mishina ja tõdeb, et mõnedel tahvelarvutite mudelitel on kaante külge lisatud ka klaviatuur, mis pikkade tekstide trükkimise mugavamaks muudab.

2. Ekraani tuleks puhastada sagedamini 

Viiruseperiood muutis Mishina sõnul kõigi seadmete puhastamise varasemaga võrreldes oluliselt aktuaalsemaks. “Ainuüksi keskmine tahvlikasutaja puudutab ekraani päevas umbes paar tuhat korda. Seega, kuigi tahvelarvutit tuleks puhastada ka hügieenilistel põhjustel ja enda kaitsmiseks viiruste eest, aitab ekraani korralik hooldus tagada ka parema pildi ja puutetundlikkuse,” selgitab tehnoloogiaekspert, kuid tõdeb, et sellegi poolest ei puhasta iga tahvlikasutaja ekraani nii tihti kui peaks.

Mishina soovitab alustada ekraani puhastamist sellega, et esmalt eemaldada tahvelarvuti kaaned ning seejärel seade välja lülitada. “Väljalülitamine aitab tagada selle, et puhastamise ajal ei lülituks mõni nupp või funktsioon tahtmatult sisse,” selgitab ta.

Ekraani puhastamiseks soovitab spetsialist kasutada ainult spetsiaalseid ja äärmiselt puhtaid mikrokiu lappe. “Salvrätikuid ja paberrätikuid tasuks pigem vältida, sest need võivad tekitada ekraanile kriimustusi,” lisab ta. Samuti soovitab Mishina ekraani puhastamiseks kasutada ainult selleks otstarbeks mõeldud vahendeid. “Muud kodumajapidamises kasutatavad puhastusvahendid, mis sisaldavad alkoholi, atsetooni, äädikat või teisi happeid, võivad tahvelarvuti ekraani jäädavalt kahjustada,” hoiatab ta.

Pärast ekraani puhastamist tasuks pöörata tähelepanu ka väiksemate kohtade puhastamisele, mida ei pruugi tavapäraselt märgata – eelkõige just tahvli laadimis- ja kõrvaklappide avadele. “Neid võib puhastada ettevaatlikult näiteks vatitikkudega,” soovitab Mishina.

3. Seadet peaks laadima vaid selle jaoks ettenähtud viisil

Tehnoloogiaeksperdi sõnul aitab nutiseadme õige laadimine seadme kestvusele oluliselt kaasa. “Soovitan järgida tahvelarvuti laadimisel sama 20-80% põhimõtet nagu nutitelefonide puhul. See tähendab, et tahvelarvuti tuleks panna laadima siis kui selle akut on jäänud alles veel umbes 20% ning mitte laadida seadet rohkem kui 80%-ni. Seda reeglit järgides püsib tahvelarvuti aku kõige kauem optimaalsena ning võib olla kindel, et seade ei tühjene aja jooksul liiga kiiresti,” kirjeldab Mshina.

Samas tõdeb ekspert, et tänapäeva tahvelarvutid on varasemaga võrreldes vastupidavamad ja kestavad pärast laadimist oluliselt kauem kui varasemad mudelid. “Näiteks Huawei Matepad 11 mudel peab ühe laadimisega vastu kuni 12 tundi ning seda on võimalik ka kiirlaadida,” toob ta näite.

4. Lisaks välisele hoolitse ka sisu eest

Kui peamiselt keskendutakse tahvelarvuti hooldamisel selle välistele osadele, ei tohiks Huawei koolitusjuhi sõnul unustada, et tarvis on hooldada ka seadme operatsioonisüsteemi. “Korrastatud sisuga tahvelarvuti on kiirem ja seega kindlasti kasutamiseks mugavam,” märgib Mishina.

Seetõttu soovitab tehnoloogiaekspert aeg-ajal nö elektroonilist prügi sorteerida ja mittevajalikud asjad minema visata. “Paljudesse seadmetesse on installeeritud selleks spetsiaalsed rakendused. Näiteks Huawei seadmete puhul ongi selleks spetsiaalne optimeerimise rakendus, mis mitte ainult ei kustuta kogu tarbetut prügi, vaid sulgeb ka ebamõistlikult energiat tarbivaid äppe,” kirjeldab Mishina ning lisab, et samasugust puhastustööd võiks iga kasutaja teha ka oma teistes seadmetes.

Head Uudised GoodNews