1. Avaleht
  2. Tee ise
  3. VIDEO I Toiduliit kutsub lapsi kodus ja lasteaedades ise jogurtit valmistama
VIDEO I Toiduliit kutsub lapsi kodus ja lasteaedades ise jogurtit valmistama

VIDEO I Toiduliit kutsub lapsi kodus ja lasteaedades ise jogurtit valmistama

Toiduliidu kampaania „Piima jõud, kasvamise jõud“ raames kutsub Toiduliit koos piimatootjatega lapsi kodudes ja lasteaedades ise piimast jogurtit valmistama.

„Jogurti valmistamine ei ole raketiteadus, selleks on vaja vaid piima, jogurtit ning veidi aega ja kannatust. Kodused piimakatsed on põnevad, õpetavad lapsele piima kasulikkusest ja olulisusest meie toidulaual ning loovad ühiseid toredaid mälestusi kogu perele,“ ütles Toiduliidu juht Sirje Potisepp.

Kodune jogurti valmistamine võtab aega vähemalt 12 tundi, tõenäoliselt isegi kauem, sest kodus pole päris nii soe, kui on jogurtibakterite meelistemperatuur. Toiduainetest on koduse jogurti valmistamiseks vaja vaid piima ja omale meelepärast jogurtit, olgu selleks kas vedelamat tüüpi joogijogurt või paksema konsistentsiga Kreeka stiilis jogurt. Samuti on vaja ühte tassi, kaussi või kaanega purki ning segamiseks lusikat.

„Paljud fermenteeritud piimatooted, nagu jogurt, kodujuust, keefir ja ka kohupiim, on tehtud piimast ja sisaldavad boonusena veel kasulikke piimhappebaktereid, mis on head meie soolestikule ja seeläbi ka immuunsusele ja tervisele tervikuna,“ lisas Potisepp.

Jogurti valmistamiseks kasuta toatemperatuuril piima, kuna jogurtis leiduvatele piimhappebakteritele soe temperatuur meeldib. Jogurti ja piima vahekord võiks olla 1:10 ehk klassikalise moosipurgi suurusesse anumasse läheb jogurtit umbes üks supilusikatäis. Sega jogurt piima sisse, pane purgile või kausile kaas peale ja jäta toasoojale temperatuurile, soovituslikult näiteks radiaatori kõrvale või põrandasoojendusega vannituppa seisma.

Proovi jogurtit mitte liiga palju loksutada või segada, sest intensiivne segamine „häirib“ kasulike piimhappebakterite tööd. Küll aga tasub tulemust aeg-ajalt siiski uurida. Esimest korda võiksid jogurtit lusikaga äärest võtta ja hinnata umbes 12 tunni pärast. Kui jogurt pole veel päris valmis, lase sel veel soojas seista kuni soovitud tulemuseni, üldjuhul ei tohiks selleks minna rohkem kui 36 tundi. Liiga pikalt toatemperatuurile jättes võib piim hakata muutuma ebameeldivaks, näiteks võib piimarasv hakata rääsuma.

Toiduteadlane Rain Kuldjärv näitab ette, kuidas kodus ise jogurtit valmistada.

Head Uudised GoodNews