1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Televiisori ostmise juhis! Milline teler osta 2018. aastal?
Televiisori ostmise juhis! Milline teler osta 2018. aastal?

Televiisori ostmise juhis! Milline teler osta 2018. aastal?

Tehnika areneb kiiresti ja nõnda ka televiisorid. Tegelikult muutub nende maailm iga päevaga üha rikkalikumaks ja samal ajal mõistagi ka segasemaks. Tänapäeval on valik lausa naeruväärselt lai – Smart TV, LED, OLED, 4K HDR. Leidub nii häid soodsaid telereid, kui ka neid, mis maksavad lausa sama palju kui auto.

Foto: Shutterstock.com

1a.ee veebipood aitab Sul otsustada!

Põhiasjad, mida peaks teadma 

Kui Sul on uue teleri ostmisega kiire, siis peaksid siiski enne korraks aja maha võtma ja põhisoovitused endale selgeks tegema. Näiteks need:

  • Ära soeta telerit, mille resolutsioon on väiksem kui 4K (st väldi 1080p), kui soovid n-ö tuleviku-kindlat komplekti.
  • Otsi HDR-i ühilduvat varianti, mis pakub rohkem realistlikke värve ja paremat kontrasti.
  • OLED-telerid on tunduvalt paremad kui tavaline LED-ekraan, kuid need on märksa kallimad.
  • Enamik teleritest on nüüdsest “nutikad Smart telerid”, millel on lihtne juurdepääs Netflixile ja muudele veebirakendustele. See polegi tegelikult nii suur asi!
  • Kaalu heliriba soetamist. Tänapäeval on TV kõlarid halvemad, kuna ekraanid on õhukesed.
  • Veendu, et oleks vähemalt neli HDMI-porti; 4K ostjad peaksid küsima HDCP ühilduvust.
  • Mõtle mitu korda enne, kui soetad televiisori, mille värskendussagedus on alla 120 Hz. Mida kiirem, seda parem!
  • Kumerad ekraanid – tegelikult ei ole neil mingit eelist.

Õige ekraanisuuruse valimine 

Foto: 1a.ee

Ükskõik, kas otsid tava- või suure jõudlusega telerit, on Sinu otsuse kõige suurem tegur ilmselt ekraani suurus. Mõtle esmalt, kui palju teie pere inimesi vaatab telerit samal ajal ja kuhu soovite oma uue seadme panna. Seejärel vali suurim ekraanisuurus, mis sobib mugavalt selle ruumi ja Sinu eelarvega. Hinnates teleri väärtust, jõudlust ja tüüpilist elutuba, on keskmine ekraanisuurus tänapäeval 55–65 tolli (kui ei ole tegemist väga väikese korteriga).

Ekraani eraldusvõime: 4K või HD? 

Resolutsioon kirjeldab teleri pildi teravust, tavaliselt pikslite horisontaalsete joonte poolest. HD-komplekt võib toetada ainult 720p, mis tähendab, et seade kuvab järk-järgult (või ühe läbimisega) skaneeritud 720 rida. Teised HDTV-d toetavad 1080p HD-vormingut, mida nimetatakse ka full-HD-ks ja millel on 1080 resolutsioonijoont. Kuid tänapäeval oleks mõistlik ka see vahele jätta ja valida hoopis 4K. Miks?

Sellepärast, et teleritootjad lähevad kiiresti HDTV-variantidelt üle Ultra HD komplektidele (nn 4K). Need 4K mudelid toetavad neli korda suuremaid pikslite arve. Suurim kasu 4K telerite puhul on see, et ekraanil olevatel väikesed objektidel märkad rohkem üksikasju, sealhulgas on teravam ka tekst.

Üldiselt on pildid rikkamad ja elujõulisemad kui HDTV-l. Lisaks on 4K tehnoloogia viimasel ajal muutunud üha odavamaks ja ultra kõrgresolutsiooni toetavad telekad on täitsa taskukohased.

Mida võiks teada Smart TV kohta? 

Iga tootja värskeimad mudelid on enamasti varustatud mingi tarkvaraga, mis võimaldab teha rohkemat kui heli kuulata ja kanalit vahetada. Näiteks naudi videoid YouTube’ist, uuri ringi veebis, vaata nutitelefoni sisu telekaekraanil või vaata sarju Netflixist ilma, et peaksid selleks kasutama sülearvutit. LG televiisorites on näiteks WebOS, Sony puhul kasutatakse AndroidTV-d ja Samsung telerites on SmartHub.

Eks tegelikkuses toimivad kõik üsna samamoodi ja väga suuri erisusi ei ole. Niisiis on see otsustamise asi, milline tundub kõige mugavam ja käepärasem just Sulle ja Su perele. Olgu su valik Samsung, Philips, Manta teler – 1a.ee leiad laia valiku tänapäevaseid telereid!

Tegemist on reklaamartikliga. 

Head Uudised GoodNews