1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Talvepuhkus eksootilises riigis: milleks valmis olla?
Talvepuhkus eksootilises riigis: milleks valmis olla?

Talvepuhkus eksootilises riigis: milleks valmis olla?

Tai on üks eestlaste meelispaiku, kus talvepuhkus veeta. Samas tuleb arvestada Taisse reisimisel muu hulgas nii lennuaja ning piletihindade muutusega praeguse geopoliitilise olukorra tõtt kui ka sealse kliima ja looduse eripäradega. Gjensidige kindlustus teeb Tai näitel ülevaate, mida armastatud sihtkohta reisides silmas pidada.

Estraveli detsembrikuu andmetele tuginedes leiab populaarsete reisisihtkohtade teiselt kohalt Tai. Kuna lennukid peavad Eestist ja Põhja-Euroopast lendama suurema kaarega, on lennupiletite hind tõusnud 2,5-4 korda. “Eelmisel hooajal olid Tais veel kerged piirangud, kuid lennupiletid olid võrdlemisi vastuvõetava hinnaga. Sel hooajal ei ole küll ühtegi piirangut, kuid lennupiletid on jällegi oluliselt kallimad. Ka sellel hooajal ootame sama palju Eesti turiste kui eelmisel hooajal,” nentis enam kui kümme aastat Tais turismikorraldajana tegutsev Andres Vink, kes oma lehel “Andres Phuketilt” jagab soovitusi, kuidas muretult reisida.

Gjensidige kindlustuse esindaja Denis Nikolajevi sõnul tasub enne reisi tutvuda sihtriiki reisimise tingimustega Välisministeeriumi kodulehel. “Vaid sinna on koondatud ajakohane ja adekvaatne info, mille peale võib loota,” kinnitas ta.

Foto: Shutterstock.com

Reisikindlustuse olulisus

WHO andmetel oli 2018. aastal just Taimaal kõige rohkem raskeid liiklusõnnetusi Kagu-Aasia piirkonnas. Turismikorraldaja sõnul on palju kindlustusjuhtumeid seotud just rollerite/mootorrataste rendiga. “Need kaherattalised ei ole siiski rollerid, vaid tegu on 120cc kuni 650cc mootorratastega. Turistid unustavad, et kindlustus katab õnnetusjuhtumi puhul haiglakulud vaid siis, kui sul oli õige kategooria juhiluba ja polnud alkoholijoovet. Rentides kohaliku mootorratta/rolleri, olete koheselt riskialtid õnnetusjuhtumitele.” Mis puudutab meditsiiniabi, usub Vink, et kõik Eesti kindlustusseltsid võiksid Tais leida endale koostööpartneri, kes haiglatega kiirkorras suhtleks, sest otsuste langetamine võib olla ajakriitiline.

Lisaks kaherattaliste rendiga kaasnevatele probleemidele, võib Eesti Turismifirmade Liidu esindaja Merike Halliku sõnul ette tulla ka muud. “Kõige sagedamini kimbutavad inimesi kõhuhädad – võõras toit ja bakterid, tihtipeale kehvem hügieen kui kodus olles. Õnnetusi on juhtunud ka sukeldujatega. Igal juhul on reisikindlustuse tegemine tark tegu, sest nagu öeldakse…. õnnetus ei hüüa tulles! Iga ennast täiesti terveks pidava inimesega võib reisil midagi juhtuda – päikesepõletusest kuni haiglasse sattumiseni. Kindlustuse hinda haigla kuluga võrrelda on keeruline, kuid üldjuhul on kindlustuse hind haigla kulude kõrval peenraha,” nentis Hallik.

Foto: Shutterstock.com

Esmaabi või ravi vajadus

Nikolajevi sõnul kasutatakse reisikindlustuse hüvedest enim meditsiiniabikindlustust. „Gjensidige statistika näitab, et kõige sagedamini vajavad välismaale reisijad kiiret arstiabi haiguse või vigastuse korral. Mõnel juhul piisab arsti konsultatsioonist, misjärel ostetakse vajalikud ravimid kohapealt. Kui on aga rohkem abi vaja, minnakse raviasutusse, kus tehakse põhjalikud uuringud ja antakse vajadusel ravi, mille maksumus võib riigiti erineda. Puhates väiksemal saarel, tasub arvesse võtta, et saarel ei pruugi leiduda professionaalseid meditsiiniasutusi ning võib vaja minna kindlustuse abi, et korraldada meditsiinilend haigestunu lähimasse haiglasse viimiseks,” rääkis Gjensidige esindaja.

Tais on turismikorraldaja sõnul mitut sorti sääski – osad neist võivad olla ohtlikud, teised tekitada ebamugavust. “Ohtlikeks sääskedeks liigitatakse „Aedes aegypti“, mis on Eestiski leviva sääse mõõtu ja triibulise sabaga. See sääsk võib olla ohtlik ainult siis, kui seda kohata päevasel ajal päikesega lendamas – siis võib olla oht, et see levitab Dengue viirust. Olen õpetanud ka oma kliente, et kui näete päevasel ajal suurt sääske oma hotelli territooriumil, tuleks sellest teavitada hotelli retseptsiooni, kes saab teostada sääsetõrje.”

“Teine sääsk, mis on tüütu, kuid mitte ohtlik, on umbes äädikakärbse mõõtu sääsk, mis lendab allpool põlvi ja tekitab paljudele allergilisi punaseid sääsekuppusid, mis kaovad kuni kahe nädalaga. Olen täheldanud, et järgmistel kordadel Tais nende sääskedega kokkupuutel enam sellist reaktsiooni ei teki,” nentis Vink.

Foto: Shutterstock.com

Turismikorraldaja sõnul ei mõista eestlased, kes on ka varem eksootilistes riikides reisinud, kuidas saab Tais päike olla nii intensiivne, et isegi läbi pilvevine on võimalik ära põleda. “Oma reisidel räägin alati, kui oluline on SPF 50 päikesekreem ja kuidas ka sellega on võimalik saavutada päevitus. Paraku ei võeta aga alati soovitusi tõsiselt ja saadakse päikesepõletus või isegi allergiline reaktsioon, mis võib ilmneda jalgadel, käsivartel ja ka peanahal. Soovitan alati soetada kohapealt Tais välja töötatud SPF 50+++ päikesekreemi,” tõdes ta.

Olenevalt juhtumist võib kindlustus hüvitada päikesepistest tingitud haiglasse sattumise, seda nii koduriigis kui ka välismaal. “Päikesepiste võib teatud juhtudel mööduda paraku väga raskelt, mistõttu võib välismaal viibides vaja minna haiglaravi – siinkohal tasub silmas pidada, et ravikulud on välisriikides väga erinevad. Meditsiinitöötajate tähelepanu vajades on abiks reisikindlustus, mis aitab katta vajalikud ravikulud,” kinnitas Nikolajev.

Head Uudised GoodNews