1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. RAADIO ELMAR I Mats Soomre annab nõu, kuidas leida oma tugevused
RAADIO ELMAR I Mats Soomre annab nõu, kuidas leida oma tugevused

RAADIO ELMAR I Mats Soomre annab nõu, kuidas leida oma tugevused

Raadio Elmari hommikujutus rääkis juhtimis- ning meeskonnatöö treener ning Mainori lektor Mats Soomre, kuidas leida oma tugevused ja kuidas neid kasutada. Teisisõnu avastada, et milles me head oleme ja kui kaua läheb aega, et sellest ise aru saada.

Kui inimese omadusi ei hinnata, on oht tugevused kaotada

Mats tõdes, et on suur oht inimestes ära kaotada nende tugevused, kui neid inimesi ja nende tugevaid omadusi ei hinnata.

Ta tõi näite elust, kus palgatakse meeskonda äärmiselt initsiatiivne inimene, kellelt hakatakse nõudma tema ideede ja mõtete elluviimist ebareaalselt lühikese tähtajaga. Nii toimub initsiatiivi nullimine.

Seetõttu tuleb õppida enda tugevusi õigel ajal ja õiges kohas kasutama ja seda koos kogu meeskonna abiga.

Mats Soomre. Foto: Tiit Tamme

Kuidas avastada enda tugevused?

Kõige lihtsam meetod enda tugevuste avastamiseks ning analüüsimiseks on jälgida emotsioone erinevate ülesannete täitmisel.

Mats selgitas, et kui tunned mõne tegevusega pidevat ebamugavustunnet ning aeg kipub justkui venima, siis ei pruugi tegu olla sinu kõige tugevama valikuga. Kui aga tunned kerget ja head ärevust ning aeg möödub lennates, siis võib tegu olla just mõne sinu tugevusega.

Kõige lihtsam meetod enda tugevuste avastamiseks ning analüüsimiseks on jälgida emotsioone erinevate ülesannete täitmisel.

Ta rõhutas, et oluline on pigem emotsioon, mitte enesetunne. Ka peale pikka tegevust, milles sa tegelikult tugev oled, võid kogeda füüsilist või vaimset väsimust, kuid enda peas mõtled: „Väga äge kogemus oli ja tahaks juba uuesti proovida.“

Mats tõi näiteks avaliku esinemise, millega ta on pidevalt oma koolitustel kokku puutunud. Paljud väldivad ja ei soovi alguses esineda, kuid peale heas mõttes „sundimist“ on samadel inimestel edasistel esinemistel isegi raskusi pidama saamisel.

Mats Soomre. Foto: Tiit Tamme

Oluline on, et oleks inimene, kes sind motiveerib, aitab ja suunab

Mats tõdes, et tihti kipume olema mugavustsoonis. Sealt aitab hästi välja inimene, kes sind motiveerib, aitab ja suunab.

Toetav inimene heas mõttes survestab ja suunab sind nii kaua, kuni sa mõtled, et nüüd teen selle tegevuse või ülesande ära.

Mats siiski tõdes, et tegu on keeruka temaga, kuid üldiselt võiks valida enda kõrvale inimese, kes sinust erineb. Ta tõi näite, et kui sa oled väga initsiatiivi täis inimene, siis vajad endale pigem skeptilist ja analüüsivat persooni, kes võib sind isegi närvi ajada, kuid lõppkokkuvõttes sa saad aru, et ta toob kogu tiimitööle tasakaalu, kuna ta on sinust niivõrd erinevate tugevustega inimene.

KUULA RAADIO ELMARI INTERVJUUD!

Head Uudised GoodNews