1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Suviseks matkahooajaks valmis? Nipid matkavarustuse värskendamiseks
Suviseks matkahooajaks valmis? Nipid matkavarustuse värskendamiseks

Suviseks matkahooajaks valmis? Nipid matkavarustuse värskendamiseks

Matkahooaeg on soojaga hoo sisse saanud ning on tagumine aeg üle vaadata suvine matkavarustus. Fjällräveni matkaeksperdid annavad nõu, kuidas hoolitseda oma matkavarustuse eest enne suvise matkahooaja algust ning jagavad nippe juhuks, kui varustusega matka käigus midagi juhtub.’

Vaata üle oma varustus

Alusta inventuurist. Vaata üle, mis asjad on olemas, mis vajavad lappimist ja parandamist ning mis oleks vaja juurde soetada. Nii saad olla kindel, et oled eesootavaks matkaks valmis ning kõik vajalik on toimiv ja korras.

Vaata üle, mis asjad on olemas, mis vajavad lappimist ja parandamist ning mis oleks vaja juurde soetada.  

Matkakott

Kui talveks on kott seisma jäänud, puhasta see sügisestest okstest ja metsapurust ning kontrolli, kas kõik taskud on terved ja lukud töötavad. Kui soovid matkakotti pesta, siis tee seda leige vee, õrna pesuvahendi ja käsna või harja abil. Võimalusel keskendu vaid kotile tekkinud plekkidele, ainult vajadusel pese kogu kott puhtaks. Matkakotti ära kunagi pesumasinasse ega kuivatisse pane, isegi käsipesu programmi puhul on oht, et kangas saab kahjustada.

Matkakotti ära kunagi pesumasinasse ega kuivatisse pane, isegi käsipesu programmi puhul on oht, et kangas saab kahjustada.

Telk

Veendu, et telgil on alles kõik vaiad ja kinnitused, et uuel matkal üllatusi ei tekiks. Telgipõhja tekkinud aukude parandamiseks kasuta spetsiaalset parandusteipi, mille üks külg on kleepuv. Kui leiad telgil lekkivaid õmblusi, tuleks need seestpoolt spetsiaalse silikoonvahendiga (ingl k seam sealer) üle käia. Ka telgi vihmakatet oleks hea vähemalt kord aastas spetsiaalse hooldusvahendiga töödelda, et pikendada selle eluiga ja tagada vetthülgavad omadused.

Veendu, et telgil on alles kõik vaiad ja kinnitused, et uuel matkal üllatusi ei tekiks.

Magamiskott

Talvel hoia magamiskotti laiali, mitte koti sees. Kõige parem viis on laotada magamiskott kappi või hoiuruumi rippuma. Kui tuled matkalt tagasi, võid hoolika rullimise asemele magamiskoti ümbrise sisse üsna suvaliselt sisse toppida. Nii saad olla kindel, et magamiskoti sisu, olgu selleks suled või sünteetika, püsivad kaua ja on alati pehmed ning kohevad.

Talvel hoia magamiskotti laiali, mitte koti sees.

Jalanõud

Pole hinnalisemat matkavarustust kui sisse käidud matkajalanõud. Veendu ka nüüd, et jalanõud on terved ja korralikud ning uueks hooajaks valmis. Pühenda matkajalanõudele kümme minutit ka pärast igat matka – puhasta need sinna kogunenud okstest ja liivast ning puhasta märja lapiga või harjaga välimine osa. Kui kannad matkal nahast matkasaapaid, ei tohi neid mingil juhul radika või mõne muu soojaallika läheduses kuivatada, sest nahk kuivab kokku.

Pühenda matkajalanõudele kümme minutit ka pärast igat matka – puhasta need sinna kogunenud okstest ja liivast ning puhasta märja lapiga või harjaga välimine osa.

Vihmakindlad joped ja matkapüksid

Üldiselt pestakse vihmakindlaid riideid madalal kuumusel ja väheste pöörete juures, alati tootjapoolseid soovitusi järgides. Veekindlate riiete taastamiseks on vaja kuumust, sest kuumus aktiveerib materjali veekindla kihi. Kui sul on kodus kuivati, pista riided kuivatisse või kasuta kuumusena triikrauda, asetades rõiva ja triikraua vahele rätiku. Pea kõiki Fjällräveni matkariideid saab näiteks soovi korral muuta tuule- ja veekindlamaks mesilasvahast ja parafiinist riidevaha abil. Selleks kanna vihmakindlale jopele, pükstele või kotile peale õhuke kiht vaha ning kuumuta seda fööni või triikraua abil, kuni vaha on sulanud. See nipp aitab ühtlasi pikendada ka riiete eluiga.

Veekindlate riiete taastamiseks on vaja kuumust, sest kuumus aktiveerib materjali veekindla kihi.

Telgivaiad, matkakepid ja söögiriistad

Teinekord peab matkavarustuse eest hoolt kandma ka rajal olles. Halvemal juhul võivad katki minna telgivaiad, aga ka matkakepid ja plastikust söögiriistad. Taoliste ootamatuste lahendamiseks hoia matkakotis alati parandusteipi. Kui teipi pole, tuleb olla loominguline. Katkist matkakeppi asendab mõni tugevam puutoigas ning telgi saab püsti panna ka matkakepi abil. Söögiriistade soetamisel eelista plastikule alati tugevast roostevabast terasest kahvlit, lusikat või matkajate seas popiks saanud luhvlit (ingl k spork), mis nagu nimigi viitab, on korraga nii kahvel kui lusikas.

Head Uudised GoodNews