1. Avaleht
  2. Reis
  3. Rait Ratasepp alustab kaheksat Kanaari saart ületava ultrakatsumusega
Rait Ratasepp alustab kaheksat Kanaari saart ületava ultrakatsumusega

Rait Ratasepp alustab kaheksat Kanaari saart ületava ultrakatsumusega

Täna stardib ultrasportlane Rait Ratasepp Kanaari saarelt El Hierro katsumusega, mille eesmärgiks on läbida kõik kaheksa Kanaari saart rannikult rannikule, ületades samas ka saare kõrgeima tipu. Katsumuse kogukilometraaž on ligi 700 ning tõusumeetreid suurusjärgus 30 000, mis on võrreldav ligikaudu 3,5 Mount Everesti kõrgusega.

Ratasepp jõudis Kanaaridele juba nädala eest. „Viimane nädal tegin sarnase ettevalmistuse nagu oli suvise treeninglaagri ajal Tenerifel, La Palmal ja El Hierrol. See tähendab, et esmalt tegin kolm pikka päeva mägedes, siis tuli üks puhkepäev, siis veel üks pikk treeningpäev ning siis kaks kergemat päeva. Nimelt suvise treeninglaagri ajal kogesin, et alates 7. päevast läks mägedes üles ja alla liikumine lihasvalu ja vastupidavuse mõttes alguspäevadega võrreldes oluliselt lihtsamalt,“ jagas Ratasepp.

Alates 7. päevast läks mägedes üles ja alla liikumine lihasvalu ja vastupidavuse mõttes alguspäevadega võrreldes oluliselt lihtsamalt.

Foto: Freepik

Ratasepa sõnul on kõik saared nõudlikud: „Siiski tooksin esile Tenerife kõrgeima tipu (3718 meetrit) otsa ronimise. See saab olema raske ettevõtmine ning ilma mõttes tõsine teadmatus. Kui sel öösel (tippu tuleb jõuda umbes päikesetõusu paiku) puhub tugev tuul, siis on sellisel kõrgusel tajutav temperatuur -10 °C juures, kui on rahulikum ilm, siis vast kusagil nulli lähedal. Teine suur väljakutse peitub kindlasti Fuerteventural, kus tihtipeale on rada täis rohkelt lahtiseid kive.“

Hästi õnnestumise ja plaanipärase saartevahelise logistika korral võiks Ratasepp katsumusega ühele poole saada kümne päeva sees. Logistika raskuspunkt on esimesel viiel saarel, kus saarte vahetamine toimub lennukiga.

„Paar saart, nagu näiteks El Hierro ja La Gomera on üsna ajakriitilised, kus ajalist eksimusruumi põhimõtteliselt ei ole. Minu ja tiimi lennupiletid on ostetud ning kui kusagilt lennult maha jääme, siis tuleb meil olukorraga jooksvalt kohaneda. Viimase kolme saare logistika toimub laevadega, mistõttu kulusid ette kandma ei pea.“

Saarte plaanitud järjestus ja ligikaudsed kilomeetrid on järgmised:

  • El Hierro: ca 40 km
  • Gran Canaria: ca 100 km
  • La Gomera: ca 35 km
  • La Palma: ca 90 km
  • Tenerife: ca 135 km
  • La Graciosa: ca 15 km
  • Lanzarote: ca 100 km
  • Fuerteventura: ca 180 km

Ratasepa katsumuse kulgu saab jälgida tema Facebooki ja Instagrami kontolt.

Head Uudised GoodNews