1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. OLE TEADLIK! Miks ei ole hiline magamaminek su tervisele tingimata parim?
OLE TEADLIK! Miks ei ole hiline magamaminek su tervisele tingimata parim?

OLE TEADLIK! Miks ei ole hiline magamaminek su tervisele tingimata parim?

magamineMuidugi on tore õhtul kaua üleval olla, Kuuga juttu vesta, vaadata filme, mis panevad sind end kõvemini teki sisse mähkima, ja öist vaikust nautida.

Oled sa aga mõelnud sellele, kas hiline magamaminek võib tervisele kuidagi halvasti mõjuda? Loe miks.

  • Kehakaalu suurenemine

Õige: hiliste öötundideni ülevalolek võib põhjustada kehakaalu suurenemist ja nullida kõik su jõusaalis higistades tehtud pingutused. Selle juures on kõige halvem veel see, et see tabab sind täiesti ootamatult!

Kuidas mõjub hiline magamaminek kehamassile?

Esiteks suurendab hilja ülevalolek isu ja hilisõhtune söömine on halvim asi üldse, sest see koormab organismi, halvendab üldist unekvaliteeti ja öötundidel söödud kalorid suunatakse tihtipeale otse rasvapolstrisse. Ka hiljuti USAs tehtud uuringud kinnitavad kehamassi ja tavapärase magamamineku aja seost: mida hiljem magama minnakse, seda suuremat arvu näitab kaal.

  • Unetus

Kauem kui südaööni ülevalolek ja seejärel kuni lõunani magamine ei ole sinu jaoks mingi probleem? Saad ju nagunii piisavalt magada, mis see magamamineku aeg siin loeb… Vale puha!

Hiline magamaminek lööb segamini su loomuliku unetsükli

Üldiselt ei juhtu midagi hullu, kui mõnikord hilja magama lähed, küll aga tekivad probleemid, kui teed seda kogu aeg. See häirib su loomulikku ööpäevast rütmi, mis võib lõpuks põhjustada unetust ehk probleeme uinumisega ja häirimatu unega, mis omakorda võib kaasa tuua mitmesuguseid teisi terviseprobleeme.

  • Viljakusprobleemid

Kes seda oleks võinud arvata, kuid teadlased on kindlaks teinud, et hiline magamaminek võib viljakust suurel määral mõjutada, iseäranis veel naistel.

Kuidas mõjutab hiline magamaminek viljakust?

Melatoniin on hormoon, mis kaitseb naiste munarakke oksüdatiivse stressi eest. Valgus öisel ajal vähendab organismis melatoniini tootmist, mis võib pikas plaanis naise munarakke kahjustada.

  • Stress

Kuigi ebatavaliste uneharjumuste mõju uuringud ei ole veel kaugeltki veenvad, on olemas tõendeid, et hiline magamaminek võib põhjustada suurel hulgal stressi. Kuidas siis?

Pikalt valguse käes viibimine võib põhjustada depressiooni

Uuringud näitavad, et organism on hästi kohanenud planeedi katkematu pöörlemisega, mis reguleerib meie kokkupuudet valguse ja pimedusega. Selle tsükli häirimine pikema aja jooksul (mis tahes põhjusel – elamine äärepoolsematel laiuskraadidel, pidev pimedas viibimine või hiline magamaminek) võivad põhjustada mitmesuguseid psühholoogilisi probleeme ja suurendada stressihormooni kortisool sisaldust organismis.

  • Vaimsete võimete vähenemine

Sa juba tead, et magamamine hilisel kellaajal häirib tavalist unerežiimi ja halvendab üldist unekvaliteeti. Mida sa aga võib-olla ei tea, on see, et kõik need häired ei kahjusta mitte ainult füüsilist tervist, vaid ka vaimset tervist…

Hiline magamaminek mõjutab vaimseid võimeid

Hiline magamaminek on sageli märk ebapiisavast uneajast, mis võib põhjustada keskendumisraskusi, mälu halvenemist ja loomingulisuse vähenemist. Lisaks kõigele sellele häirib hiline magamaminek ka aju tavapärast töötsüklit, nii et aju vajab hommikul töölehakkamiseks rohkem aega.

  • Õnnetused

Üldse vähetähtis ei ole see, et hiline magamaminek võib põhjustada ka õnnetusi. Muidugi ei ole õnnetused tehniliselt võttes terviseprobleemid, kuid õnnetused võivad neid tekitada!

Kas hiline magamaminek võib põhjustada õnnetusi?

Muidugi võib! Statistika näitab, et unepuudus (mis väga sageli tuleneb hilisest magamaminekust) põhjustab viljakuse langust peaaegu iga töö puhul, tähelepanu hajumist, vigade tegemist ja lõpuks suurendab ka mitmesuguste õnnetuste võimalust, sealhulgas masinatega seotud trööõnnetused, liiklusõnnetused ja juhuslikud õnnetused, mis võivad juhtuda igaühega (näiteks trepil libastumine või pea millegi vastu äralöömine).

Allikas: Dormeo 

 

Head Uudised GoodNews