1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. NUTIKAD LAHENDUSED I Kuidas kasutatud pappkastidele kodus uut kasutust leida ja sellega keskkonda säästa
NUTIKAD LAHENDUSED I Kuidas kasutatud pappkastidele kodus uut kasutust leida ja sellega keskkonda säästa

NUTIKAD LAHENDUSED I Kuidas kasutatud pappkastidele kodus uut kasutust leida ja sellega keskkonda säästa

Transpordi- ja logistikaettevõte DPD Eesti sorteerimisliinidelt ja kullerite käest käib iga päev läbi kümneid tuhandeid erinevaid pakendeid. Neist transpordikindlamad ja keskkonnasäästlikuimad on kindlasti lainepapist kastid, mille eluiga saab aga tegelikult nutikal kasutamisel veel kordades pikendada.

DPD Eesti müügi- ja turundusjuht Janek Kivimurd selgitas, et aastate jooksul on kindlasti näha olnud muutust pakendamisel, sest üha rohkemad e-poed pakuvad oma klientidele plastist ja kilest pakendite asemel taaskasutatavatest materjalidest lahendusi ning ka inimesed ise pööravad järjest rohkem tähelepanu oma pakendi ja saadetise ökoloogilisele jalajäljele.

„Veel aastaid tagasi domineerisid meie sorteerimisliinidel selgemalt igasugused kilest pakendid, kuid seda on nüüd vähemaks jäänud ning tihti on ka kilest materjalid vahetatud biolagunevate vastu,“ märkis Kivimurd. „Keskkonnale kõige sõbralikumad on aga ikkagi lainepapist pakendid ning rõõm on näha, et üha enam üritatakse ka neid taaskasutada. Kui pappkast on terve ja korralik ning vanad sildid on vahetatud uute vastu, siis sobib vana karp väga edukalt oma saadetiste teele panemiseks.“

DPD on kokku kogunud mõned nutikad ideed, kuidas juba kasutatud pappkastidele kodus veel uut kasutust leida ning sellega keskkonda säästa.

  1. Valmista vastupandamatud mängumajad oma kassidele. Kasutatud kartongkastid, millele on augud sisse lõigatud on kassidele täiesti vastupandamatud, sest nende peal annab oma küüsi teritada, sinna sisse ennast ära peita või peal turnida. Ühest kastist jätkub mängulusti pikaks ajaks.

  1. Osavusmäng lemmikloomadele. Keera kast tagurpidi, lõika kasti põhja hulk väikeseid avausi ning ühele kasti küljele ka auk enda käte jaoks. Kasuta näppu, mingit muud eset või näiteks maiuspala, mida lemmikloom tabada üritab.

  1. Papist mööbel. Prindi välja või joonista pappkastile pliidi ja muu köögimööbli kujutised ning saad lastele lihtsalt valmistada näiteks mänguköögi.

  1. Valmista papitükkidest mugavad eraldajad oma sahtlitesse või kappidesse.Nii taaskasutad oma pakendi ning saad edukamalt oma sahtleid ja kappe organiseerida.
  2. Kata kasutatud kastid riide või värviga ning saad toredad hoiukohad mänguasjadele, tööriistadele, kodutarvetele jne.

Kui aga kassimajaks, mänguköögiks või muul nutikal viisil kasutatud materjal on oma elu ära elanud, siis vii tavalise prügikasti asemel lainepapp vii kasutatud lainepapp jäätmejaama või kogumiskonteinerisse. Ära unusta pappkasti enne korralikult kokku voltida, et see vähem ruumi võtaks.

Head Uudised GoodNews