1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. NÕUANNE I Hoia ka karantiiniperioodil oma vara lukustatud panipaigas
NÕUANNE I Hoia ka karantiiniperioodil oma vara lukustatud panipaigas

NÕUANNE I Hoia ka karantiiniperioodil oma vara lukustatud panipaigas

Karantiiniperioodil liigutakse rohkem värskes õhus nii jalgratta kui ka muude liikumisvahenditega ning samuti on märgata palju vankrilastega jalutajaid. Kahjuks on endiselt liikvel ka vargad, mistõttu tuleb arvestada, et jalgratta või lapsevankri vargus üldkasutatavatest ruumidest ei ole üldiselt kindlustusjuhtum. Kodukindlustuse puhul ei pöörata piisavat tähelepanu panipaigas olevale varale ning nii jäädakse kahju korral tühjade kätega. IIZI kodukindlustuse vanemspetsialist Gertu Karbus annab nõu, mida jälgida.

Ole tingimustest teadlik

Kindlustus tagab parima kaitse vaid juhul, kui oled kursis tingimustega. Tihti avastatakse tagantjärgi, et kindlustusselts oleks kahju hüvitanud, kui oleks teadnud. Näiteks enamus kindlustusseltsid hüvitavad küttepuude ühe aasta varu. Samuti ei arvestata, et näiteks jalgratta või lapsevankri vargus üldkasutatavatest ruumidest (näiteks koridorist) ei ole kindlustusjuhtum, kui ei ole kindlustusseltsiga teisiti kokku lepitud.

Koduse vara kindlustus hõlmab ka panipaika

Kui oled kodukindlustusega kindlustanud koduse vara ehk näiteks mööbli, televiisori ja isegi nutitelefoni, siis laieneb kaitse ka panipaigale. „Tegelikult piirdub kindlustuskaitse kindlale summale ning tuleks veenduda, kas see on Sinu varale ka piisav,“ rõhutab Gertu Karbus. Korteri juurde kuuluv panipaik peab olema korteriga samas majas. Kui see asub aga eraldi hoones, tuleks sellest kindlustusseltsi teavitada. Eramajade puhul võib vara olla nii kuuris, garaažis kui ka keldris. Kõrvalhoonetes kehtivad üldiselt samad vara piirangud, mis korteri panipaikades.

Panipaiga puhul hüvitab kindlustus üldiselt 10%-15% koduse vara summast või kindla fikseeritud summa, näiteks 1000-2000 € piires. „Keskmiseks koduse vara summaks valitakse 20 000 €, seega näiteks 10% puhul tuleb arvestada, et panipaigas olev vara on kindlustatud 2000 € väärtuses,“ täpsustab Karbus. Oluline on tähelepanu pöörata, mida keldris, garaažis või panipaigas hoiustatakse, et vältida olukorda, kui varastatud lapsevankri ning tööriistade eest tasub kindlustus, kuid profijalgratas ning hinnalised talverehvid jäävad aga hüvitiseta.

Piisav summa sõltub Sinu vara väärtusest

„Soovitame koduse vara summa puhul arvestada 200 € ruutmeetri kohta,“ kommenteerib Karbus. Juhul, kui vara on rohkem, siis saab summat tõsta või näiteks sõlmida lisakindlustuse tehnikale, mis asub kõrvalhoones. ATV ja murutraktor on automaatselt kindlustatud 3000-4000 € ulatuses, kuid tuleks arvestada, et osadele kindlustusseltsidele on oluline, et ATV ei oleks registreeritud, sest registreeritud sõidukitele saab sõlmida kaskokindlustuse.

Esmast võimalikku kahju saad ennetada ise

„Kindlustades on oluline, et ruumid oleksid lukustatud,“ rõhutab Gertu Karbus. Samuti tasuks jälgida, et panipaik või kelder, kus oma vara hoiustatakse, ei oleks läbipaistev ega annaks vargale hoiustatavast varast infot edasi. Eramajade panipaikades tekitab sageli kahjusid vesi ning seetõttu on soovitatav tõsta esemed põrandapinnast kõrgemale. „Tuleks arvestada, et kõik kindlustusseltsid ei kata läbi katuse või konstruktsioonide tekkinud veekahjusid,“ lisab IIZI kodukindlustuse vanemspetsialist.

Head Uudised GoodNews