1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. NÕUANDED I Viimased aiatööd, mis tuleks sügisel ette võtta
NÕUANDED I Viimased aiatööd, mis tuleks sügisel ette võtta

NÕUANDED I Viimased aiatööd, mis tuleks sügisel ette võtta

Soe ja sume sügis saab peatselt läbi ja lubab aial talveunne jääda. K-rauta Tondi kaupuse juhataja Eveli Uibomets toob välja viimased aiatööd, mis tuleks ette võtta enne, kui aiapidaja saab minna väljateenitud puhkusele.

Pane mulda sibullilled

Tulbid ja krookused tasub panna oktoobris mulda, aga seda võib teha veel ka novembri alguses. Peaasi, et sibulad saavad piisavalt sügavale, sest juurduda need enne talve enam ei jõua. Kui ilm soosib, võib näha õiteilu juba märtsikuus.

Külva köögivilja ja maitserohelist

Oktoobrikuus võib külvata erinevaid köögivilju ja maitserohelist, näiteks porgandit, sibulat, küüslauku, redist, kaalikat, aga ka tilli, lehtsalatit ja peterselli. Külvamise eelduseks on väikesed plusskraadid nii päeval kui öösel või mõõdukad miinuskraadid öösel. Kui ilm kisub talviseks, ei tasu külvamise riski võtta, sest taimed ei hakka maapinnas idanema. Külvata tuleb kuivi ja terveid seemneid ning hoolitseda selle eest, et muld on toitainerikas, kasta võiks sügiskülvi järel pigem tagasihoidlikult. Katta pole köögivilju talveks tarvis. Sügisel tehtud külv on küll natuke riskantne, aga tavaliselt saavad taimed kohe esimeste kevadiste kiirtega idanema hakata, arenevad tugevaks ja terveks ning annavad varasemat saaki kui kevadel külvatud viljad.

Istuta lehtpuid

Lehtpuid ja -põõsaid võib istutada seni kuni maa pole külmunud, kasvõi detsembrini. Okaspuid reeglina hilissügisel enam istutada ei soovitata, erandiks on külmakindlad taimed, näiteks kuusk ja mägimänd. Puid peab pärast istutamist korralikult kastma, isegi kui väljas on külm. Värskelt istutatud puude ja põõsaste külmumise vältimiseks võiks katta tüve ümbruse 20-sentimeetrise kaitsva multši-, turba- või kompostikihiga.

Kata taimed õigel ajal

Külmakartlikele taimedele, näiteks roosidele, võiks teha talvitumiseks korraliku sooja pesa kuuseokstest või kattematerjalist, mille leiab ehituspoest. Taimi ei tohi katta liiga vara, seega võiks jälgida ilmateadet ja teha seda alles vahetult enne talve saabumist.

Enneta torme

Sügiseste ja talviste tormide ennetamiseks tasub noored puu- ja põõsavõrad, samuti ronitaimed korralikult kokku siduda.

Korista ja riisu

Leidub inimesi, kes arvavad, et lehti pole vaja sügisel kokku riisuda ja need võiks jätta talveks murupinnale. Oluliselt rohkem on lehtedest aga kasu, kui need riisuda marjapõõsaste alla, pehmeks kaitsvaks kihiks talvekülma vastu.

Ära niida!

Muru vastu talve madalaks niita ei tohi, pigem võiks muru talvele vastu minna ülekasvanud moel, nii peab see külmale paremini vastu.

Head Uudised GoodNews