1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. Neutraalne sisekujundus: 9 reeglit, mida järgida
Neutraalne sisekujundus: 9 reeglit, mida järgida

Neutraalne sisekujundus: 9 reeglit, mida järgida

Sisekujunduses võib valida lõputute stiilide ja värvilahenduste vahel. Kuid viimastel aastatel on neutraalne muutunud üha populaarsemaks. See on ajatu ja elegantne. Lisaks võimaldab see koduomanikel hõlpsasti isiklikke aktsente lisada. Mis aga on neutraalne sisekujundus ja kuidas seda oma kodus rakendada?

Mis on neutraalne sisekujundus?

Neutraalne sisekujundus on stiil, mis kasutab piiratud neutraalsete värvide paletti: näiteks beež, hall, valge ja must. Neid värve kasutatakse puhta ja lihtsa esteetika loomiseks. See on korraga nii rahulik kui ka rafineeritud. Neutraalsetes interjöörides kasutatakse sageli looduslikke materjale, nagu puit ja kivi, ning tekstuur muudab selle visuaalselt huvitavamaks. Kõik neutraalse interjööri loomiseks vajalikud aktsendid leiad e-poest www.FormAdore.ee.

Foto: © Shcherban via canva.com

1. Vali neutraalne värvipalett

Neutraalse sisekujunduse esimene reegel on valida neutraalne värvipalett. See tähendab, et tuleb valida paar beeži, halli, valge või musta tooni ja kasutada neid järjepidevalt kogu ruumis. Värvilahendus peaks olema ühtne ja harmooniline, luues rahu ja tasakaalu tunde.

2. Visuaalselt huvitava kujunduse jaoks kasuta tekstuuri

Kuna neutraalsetes interjöörides puuduvad julged värvid, muutub tekstuur huvitava ruumi kujundamisel veelgi olulisemaks. Tekstuuri lisada kangastega nagu lina, vill ja puuvill. Samuti sobivad looduslikud materjalid, näiteks puit ja kivi. Mõelda tasub kootud vaiba või puidust laua lisamisele, et ruum oleks sügavam ja huvitavam.

Foto: Freepik

3. Mängi mustritega

Kuigi neutraalsetes interjöörides ei ole tavaliselt erksaid värve, võivad need siiski sisaldada mustreid. Samas on oluline neid mõõdukalt ja delikaatselt kasutada. Mõtle mustrilisele padjale, triibulisele vaibale või geomeetrilistele kujunditele. Peaasi, et muster oleks tagasihoidlik ja täiendaks üldist värvipaletti.

4. Lisa kontrasti

Neutraalses sisekujunduses on oluline kontrast. See lisab ruumile sügavust ja aktsente. Kontrasti saab saavutada heledate ja tumedate värvide, aga ka tekstuuri ja mustrite kasutamisega. Kombineeri näiteks heledat diivanit tumeda vaibaga ja siledat betoonpõrandat krobelise puidust lauaga.

Foto: Freepik

5. Säilita lihtsus

Neutraalse interjööri üks peamisi eeliseid on selle lihtsus. Selle saavutamiseks on oluline vältida segadust ja tarbetuid kaunistusi. Eelista lihtsaid ja puhtaid jooni ning vali funktsionaalne ja ajatu mööbel ja sisustus.

6. Vali looduslikud materjalid

Neutraalsetes interjöörides kasutatakse sageli looduslikke materjale,  nagu näiteks puit, kivi ja lina. Need annavad ruumile tekstuuri ja soojust ning annavad looduslähedase tunde. Kaalu puitmööbli, kiviaktsentide ja linaste kardinate kasutamist.

Foto: Freepik

7. Kasuta mitmekihilist valgustust

Valgustus on iga interjööri oluline element. See on eriti oluline neutraalse disaini juures. Mitmekihiline valgustus võib luua ruumi sügavust ning tõsta esile tekstuuri ja mustrit. Sooja ja külalislahke õhkkonna loomiseks kombineeri üldvalgustust laua- ja põrandavalgustitega.

Foto: Freepik

8. Vali põhiline aktsent

Kuigi neutraalsed interjöörid toetuvad piiratud värvipaletile, ei tähenda see igavat või isikupäratut stiili. Kui lood ruumis ühe põhiaktsendi, muutub interjöör huvitavamaks ning see juhib tähelepanu konkreetsele kohale. Selleks sobib kunstiteos, pilkupüüdev valgusti või julge mööbliese.

9. Pööra tähelepanu varjunditele

Interjööri neutraalsete värvide valimisel on oluline arvestada iga kasutatava tooniga. Need võivad olla soojad või jahedad ning mõjutada ruumi värvi erineva valgustuse puhul. Värvitoonid peaksid olema hästi läbi kaalutud, et värvid omavahel sobiksid ning üksteist interjööris täiendaksid.

Foto: Freepik

Neutraalne sisekujundus on ajatu ja läbimõeldud stiil, mis loob kodus rahuliku õhkkonna. Need reeglid aitavad luua ühtlase ja harmoonilise ruumi, mis on ühtaegu funktsionaalne ja ilus. Edu võtmeks on lihtsus ning looduslike materjalide ja tekstuuride ilu.

Head Uudised GoodNews