1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Muuda lapse suvi huvitavaks – millised on ägedad arendavad mänguasjad?
Muuda lapse suvi huvitavaks – millised on ägedad arendavad mänguasjad?

Muuda lapse suvi huvitavaks – millised on ägedad arendavad mänguasjad?

Foto: Shutterstock.com

Mängimine on lapse igapäevane tegevus ja seega on väga oluline, et iga lapsevanem pakuks oma võsukesele lustimiseks just erinevaid asjalikke ja lapsele eakohaseid lelusid – nendeks on eeskätt arendavad mänguasjad nagu näiteks puidust klotsid, lauamängud, pusled kui ka kõik, mis kaasneb õues mängimisega: batuudid, kiiged, liivakast jne.

Kõik need ja enamgi veel peaksid kuuluma iga lapse mängumaailma ja olema lausa käeulatuses, sest eneselegi märkamatult õpib ja areneb laps mängimise kaudu. Kõike, mida saab käega katsuda ja asjad, mis pakuvad emotsioone, arendavad loovust, taiplikkust ja mõistmist, aidates kaasa ka lapse füüsilisele arengule.

Mis saaks olla veelgi parem, kui see, et sinu laps on hästi arenenud, aktiivne, fantaasiarikas ja alati rõõmus?

Arendavad õuemänguasjad

Sadagu vihma või paistku päike, lastele meeldib alati õues mängida. Kiiged, batuudid, mängumajad, liumäed ja liivakastid – kõik need pakuvad lastele aktiivset tegevust kogu suveks.

Batuut – peamine magnet kõikidele lastele!

Selgemast-selgem on see, et kõikidele lastele meeldib batuudil hüpata. Ja mis peamine, see ei ole niisama hüppamine, vaid treenib lausa kogu keha.

Batuudil hüppamine on kasulik, sest:

  • võrreldes maapinnaga on sellel pehme löögijõud, mis ei koorma jalgu;
  • sage hüppamine tugevdab luustikku;
  • füüsiline aktiivsus loob õnnehormoone, muudab rahulolevaks ja enesekindlaks;
  • see on väga lõbus tegevus, mis samal ajal treenib ka kogu keha;
  • on väga lihtne ja mugav treeningvahend ülekaalulistele lastele, sest kõikidele meeldib hüpata.

Siiski tasub enne batuudile minekut endale selgeks teha mõned kindlad ohutusreeglid, sest fakt on see, et igal aastal juhtub lastega õnnetusi ja traumasid just hüpates. Et seda vältida, on oluline teada:

  • batuudil hüpates tuleb alati kasutada turvavõrku;
  • hüppamise ajal peab alati olema turvavõrgu lukk korralikult suletud;
  • batuudi kinnituskohad peavad olema korralikult polsterdatud;
  • lapsi tuleks hüppamise ajal pidevalt jälgida;
  • sellel ei tohi teha saltosid ega pöördega hüppeid;
  • alla 6-aastased lapsed peaksid eraldi hüppama laste batuudil.

Kokkuvõttes mõjub batuudil hüppamine hästi nii füüsilisele kui ka vaimsele tervisele ja seda mitte ainult laste seas. Ka kõik täiskasvanud võivad sellel lõbusalt aega veeta ja pärast väsitavat tööpäeva end n-ö maha laadida.

Kui sinu lastel ei ole veel kodus batuuti, siis just nüüd on õige aeg see soetada. Kvaliteetsed batuudid taskukohaste hindadega leiad SIIT.

Arendavad mänguasjad tubaseks olemiseks

Mänguasjade valik poodides on väga lai ning õige leidmine võib teinekord osutuda raskeks, kuid siiski mitte ilmvõimatuks.

Lego ja klotsid

Kõige rohkem arendavad väikelapsi mänguasjad, mis ei ole „liiga valmis“, sest just siis saab mängimisel kasutada loovust ja fantaasiat.

Foto: 1a.ee

Erisugused ja eri keerukusega puidust ehitusklotsid sobivad järjekindluse ja ruumilise taju arendamiseks. Nendega saab hõlpsalt ehitada nii maju kui torne või kas või laduda mänguauto kasti, et transportida ühest kohast teise. Nii jagub mängulusti pikemaks ajaks, tuleb vaid kasutada fantaasiat.

Tänapäeval on kindlasti ühed levinumad arendavad mänguasjad Lego konstruktorid. Need pakuvad huvi nii pisikestele mänguhuvilistele kui ka kooliealistele, sest igasugune meisterdamine ja loov mõtlemine paneb lapsed tuhinal tegutsema. Lisaks arendavad need laste kujutlusvõimet ja tehnilist mõtlemist. Mis peamine – legode puhul on tegemist väga vastupidavate mänguasjadega, mis kestavad aastaid, kui mitte aastakümneid. Mida rohkem on lapsel kodus mängimiseks erinevaid legosid, seda enam avaneb võimalusi ehitada midagi täiesti uut ja põnevat.

Lego Duplo, Friends, Boost, Ninjago, City ja palju teisi asjalikke lego-seeriaid leiad 1a.ee veebipoest.

Pusled

Mõnusaks ajaveetmise viisiks kogu perega on kindlasti arendavate puslede kokkupanemine. Need avaldavad positiivset mõju käelisele tegevusele, nõuavad keskendumist, arendavad tähelepanuvõimet ja õpetavad lapsele kannatlikkust tegelema ühe ja sama asjaga pisut pikemalt. Ja lõpptulemuseks on kaunis pilt!

Lapse esimeseks pusleks sobivad kõige paremini puidust raampusled, mille kõikidele osadele on kinnitatud nupukesed, et neid oleks kerge kätte võtta ja õigesse kohta asetada. Kujundid, värvid, sõnavara – raampusledega saab kõike seda oma lapsele õpetada.

Foto: 1a.ee

Pildiga raampusled on sobilikud alates kolmandast eluaastast. Vastavalt lapse osavusele ja vanusele on võimalik valida väiksemaid, 12 tükiga ja suuremaid 39 ja 47 tükiga puslesid.

Lauamängud

Lauamängud on väga populaarsed vanemaealiste laste seas, kuid ka koolieelikud ei ütle ühest toredast mängust ära. Asjade sobitamine, lugemine ja kordamööda mängimine köidavad ning mängureeglid distsiplineerivad lapsi. Ühiselt mängimine nii sõprade kui ka õdede-vendadega on eelkõige lõbus ja õpetlik tegevus.

Nuputamismängud, sõnamängud nagu näiteks Alias, koguperemängud (Monopol), strateegiamängud, osavusmängud, kaardimängud, paarismängud – valik on lai ning kindlasti leiab igaüks endale sobiva, mida lapse või kogu perega ühiselt mängida.

Arendavad mänguasjad õue ja tuppa leiad suurimast netipoest 1a.ee. Lapsed on meie tulevik ja mis saaks olla veel parem, kui sinu laps on tubli, tark ja osav.

Tegemist on reklaamartikliga!

Head Uudised GoodNews