1. Avaleht
  2. Maailmas
  3. MMD viis edukalt läbi jätkusuutliku monitoride jäätmete vähendamise pilootprojekti
MMD viis edukalt läbi jätkusuutliku monitoride jäätmete vähendamise pilootprojekti

MMD viis edukalt läbi jätkusuutliku monitoride jäätmete vähendamise pilootprojekti

MMD, juhtiv tehnoloogiaettevõte ja Philipsi monitoride litsentsipartner, demonstreeris Nigeerias PREVENT Waste Alliance pilootprojekti raames, kuidas on võimalik defektiga monitore keskkonnasõbralikult ja säästlikult taaskasutusse suunata.

Projekti näol on tegu Saksamaa Liitvabariigi Majanduskoostöö ja Arenguministeeriumi (BMZ) initsiatiiviga ning projektiga on seotud ka organisatsioonid nagu Closing the Loop – roheliste hanketeenuste pakkuja, TCO Development – maailma juhtivat IT jätkusuutlikkuse TCO Certified sertifikaati välja andev organisatsioon ning mitmed teised partnerid. Oma partnerite toel on MMD loonud ärimudeli, mis võimaldab laiendada sertifitseeritud jäätmeneutraalset käitamist ka monitoride maailma, seades nii uue standardi rohelistele hangetele.

Foto: MMD

Digiprügi pakub väljakutseid

50 miljonit tonni aastas – digiprügi on tänapäevase elukeskkonna üks keerulisemaid ja suuremaid väljakutseid. Platform for Accelerating the Circular Economy (PACE) ja NATO E-Waste Coalition1 raporti kohaselt jõuab see meeletu prügikogus harilikult laevadega Aafrikasse või teistesse arengumaadesse.

Kuigi pea kõik uued Philipsi monitorid on elavhõbeda- ja pliivabad, on arvutimonitorid, mille osaks on väikeseid trükkplaadid ja sisse-põletatud kemikaalid, ühed ringmajanduse probleemseimatest väljakutsetest. Suurt osa neist ei saa vastavate ressursside ja teenuste puudumise tõttu taaskäidelda, vähemalt mitte Aafrikas. Probleem on peaasjalikult tingitud sellest, et siiani polnud võimalik selliste seadmete korrektse kokku kogumise ja taaskäitlemisega raha teenida.

Foto: MMD

Jäätmete kompensatsioonimehhanismi laiendamine

Keerukale väljakutsele on aga olemas lahendus – elektroonikajäätmete kompensatsioon, mida tunnustatakse riigihangetes rohelise lahendusena mobiiltelefonide, sülearvutite ning tahvelarvutite puhul ning mis võimaldab sulgeda seadmete elutsükli. Uue seadme ostuhinnale lisatakse tasu, mis rahastab vanade tarvikute kogumist ohutu taaskäitlemise eesmärgil. Sel viisil kogutud toormaterjale kasutatakse seejärel uute toodete loomisel, muutes need jäätmeneutraalseteks.

Philips on pühendunud jätkusuutlikele monitoritehnoloogiatele ning osana sellest on ettevõte toetanud Closing the Loop organisatsiooni ning riikideülest partnerite koalitsiooni, millesse kuuluvad näiteks Öko-Institut e. V. uurimisinstituut ning Nigeeria partnerid Verde Impacto, Hinckley Recycling ja SRADev Nigeria. Pooleteise aasta jooksul on katsetatud ärimudelit, mis näitab, kuidas prügikompensatsiooniprogrammi saab laiendada monitoriprügile ning TCO Certified Edge, E-waste Compensated sertifikaadile. Projekti jooksul koguti partnerite poolt kokku üle 5500 monitori, mis polnud enam kasutuskõlblikud.

“Me oleme väga rahul, et oleme suutnud selles pilootprojektis luua ärimudeli, mis näitab, et prügikompensatsiooni kontseptsioon ei tööta vaid mobiiltelefonide puhul, vaid selle abil saab muuta ka oluliselt keerulisema monitoride taaskäitlemise tulusaks. Samal ajal saab sellega panustada kohaliku taaskäitlemise võimaluste arendamisse,“ ütleb MMD ja Philips Monitors vasututustundliku ettevõtluse ja jätkusuutlikkuse vanemjuht Stefan van Sabben.

Foto: MMD

Esimesed edusammud ringmajanduse poole

Projekti alguses polnud Nigeerias kogemusi lameekraanide taaskäitlemisega. Ära visatud monitorid olid hunnikutena prügimägedel, kujutades endas ohtu nii inimestele kui ka keskkonnale. Käitlemispartnerile õpetati programmi raames esimese sammuna lameekraanide lahti võtmist, mille osaks oli ka elavhõbedat sisaldavate torude ohutu eemaldamine, kõikide muude elektrooniliste komponentide ohutu lahti võtmine ning erinevat tüüpi plasti identifitseerimine ja eraldamine, sealhulgas nende, mis sisaldavad ohtlikke broomitud leegiaeglusteid.

Projekti lõpuks oli käitlemispartner võimeline lameekraanidega monitore ohutul ning efektiivsel viisil lahti monteerima, vähendades selle protsessi kulusid poole võrra ja tagastades toormaterjalid ringmajanduse tsüklisse. Kuigi palju tööd on veel ees, on tegu väga julgustavate esimeste sammudega tõeliselt jätkusuutliku tuleviku suunas.

Head Uudised GoodNews