1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. Mis on taskuruuter ja kuidas seda kasutada?
Mis on taskuruuter ja kuidas seda kasutada?

Mis on taskuruuter ja kuidas seda kasutada?

Oleme harjunud, et internetiühendus on meile kättesaadav ööpäev läbi ja alati, kui seda on vaja. Siin tulebki abiks kaasaskantav Wi-Fi ruuter ehk taskuruuter. Need peopessa mahtuvad vidinad viivad teid veebi igas maailma punktis, kus on vähemalt 3G võrk ja nende kasutamine on imelihtne.

Tele2 raadiovõrgu juhi Tanel Sarri sõnul on taskuruuter väike akuga võrguseade, mis ühendub internetti 3G või 4G võrgu kaudu ja loob enda ümber väikese leviga WiFi-võrgu, kuhu saab ühendada oma nutiseadmed.

„Taskuruuter näeb välja nagu keskmise suurusega nutitelefon. Tegemist on miniatuurse ruuteriga, kuid kaabliühenduse asemel on ruuteris SIM-kaart. Seadmega saab luua oma privaatse internetiühenduse peaaegu kõikjal maailmas ja ühendada võrku korraga kuni kümme seadet alates telefonidest, süle- ja tahvelarvutitest kuni mängukonsoolide ja kaamerateni,“ selgitas Sarri.

Sarri sõnul on taskuruuteri kasutamine lihtne, sest kui ruuteri aku on laetud, tuleb vaid SIM-kaart sisestada, seade sisse lülitada ja juba mõne sekundi pärast saab internetis kasvõi mitme seadmega surfata. Ta lisas, et Eestis ja Euroopas on 4G võrk väga laialt levinud, seetõttu saab kaasaskantavat WiFi-ruuterit kasutada peaaegu kõikjal, kuid vajaduse korral toetab seade ka 3G-d. „Enamik taskuruuteritest võimaldavad korraliku kiirusega internetiühenduse,“ ütles Sarri.

Taskuruuter on ideaalne kasutamiseks näiteks reisimisel, kas äri- või lõbureisil, ringi liikudes, kodus, väikses kontoris või ka autos, saadaval on isegi spetsiaalseid WiFi-seadmed autos kasutamiseks. Selle abil saab ennast, oma pereliikmeid ja kolleege ühendada turvalisse võrku. „Enamik taskuruutereid on nii väiksed ja kerged, et saate selle mantli taskus või käekotis kaasa võtta,“ rääkis Sarri.

Sarri sõnul ei ole Eestis taskuruuterite valik suur, võimalus on ka seade netist osta, aga enne tellimist tasub oma operaatoriga üle täpsustada, kas ruuter kodusagedusi toetab. „Eestis on üks populaarsemaid mudeleid Huawei E5577, mis võimaldab võrku ühendada kuni kümme seadet ja mille aku peab keskmiselt vastu kuus tundi. Mudel toetab väga laia sageduste spektrit ja võimaldab internetikiirusi kuni 150 mbit/s,“ selgitas Sarri. Ta lisas, et internetikasutuseks tuleks valida oma operaatori juures sobiva või piiramatu internetimahuga pakett.

„Taskuruuter on täiuslik lahendus, kui tasuta WiFi puudub või kui võrku on vaja ühendada rohkem kui üks seade. Telefonides on ka võimalus mobiilset internetti jagada, kuid taskuruuteri aku peab oluliselt kauem vastu kui telefoni oma,“ ütles Sarri.

Head Uudised GoodNews