1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. MIDA TÖÖTUNA TEHA? 10 head soovitust, kuidas töötuna praegusest olukorrast edukalt välja tulla
MIDA TÖÖTUNA TEHA? 10 head soovitust, kuidas töötuna praegusest olukorrast edukalt välja tulla

MIDA TÖÖTUNA TEHA? 10 head soovitust, kuidas töötuna praegusest olukorrast edukalt välja tulla

Koroonakriis lõi paljudel ettevõtetel ja inimestel jalad alt. Tuhanded ajutiselt koju jäänud inimesed on praeguseks tööle naasnud, aga tuhanded on jäänud töötuks ning uue töö leidmine on kordi keerulisem kui pool aastat tagasi. Mida töötuna võiks teha, et väljuda olukorrast võitjana, selgitab personaliettevõtte Manpower HR partner Krista Sillaots.

  • Ära jää ootama ideaalset pakkumist

Nii kogemus kui statistika kinnitavad, et mida kauem töötu olla, seda keerulisem on tööle saada, nii headel kui halbadel aegadel. Sestap ei tohi jääda koju ootama, et suurepärase palgaga erialane töö sülle kukuks.

  • Pane kokku tähelepanu äratav CV ja kirjuta asjalik motivatsioonikiri

Paljud töö kaotanud inimesed on töötanud aastaid või isegi aastakümneid samas organisatsioonis ning neil kas pole üldse või on lootusetult ajale jalgu jäänud CV. Tööle kandideerides on just CV see, millega on võimalik teistest kandidaatidest eristuda. CV peab olema aus ja asjakohane, aga ka atraktiivne ning huvi äratama, sama kehtib ka motivatsioonikirja kohta, mida tuleks iga kord muuta ja toimetada vastavalt töökohale, kuhu kandideeritakse. Vajadusel saab CV koostamisel erialainimestelt nõu küsida.

  • Tee ajutisi tööampse

Töötuna võiks teha kasvõi väikeseid ajutisi tööampse, isegi kui need on enda erialast väga kaugel. See on eriti oluline nende ametite puhul, mis võivadki pikas plaanis ajale jalgu jääda ja ära kaduda, sest nii on võimalik katsetada ja proovida, mis võiks veel huvi pakkuda ja mis kindlasti ei meeldi. Kui uusi töökohti luuakse praegu juurde vähe, siis ajutisi tööampse jätkub.

  • Õpi keeli

Inimesed, kelle emakeel pole eesti keel, võiksid oma riigikeele oskust parandada, sest selleta on juba praegu keeruline hakkama saada, tulevikus veel raskem. Eesti keele majadest tasub uurida tasuta kursuste kohta, samuti on erinevaid keeleõppevõimalusi veebis. Õpi iga päev kasvõi pool tundi, sellest on palju abi.
Eesti keelt emakeelena rääkivad inimesed võiksid õppida võõrkeeli ning tuletada meelde neid, mis on meelest läinud. Eesti tööturul on hinnatud nii inglise, vene, soome, rootsi, saksa kui mitme teise keele oskus.

  • Omanda ja lihvi hobisid, mida saab rahaks teha

Päris paljude hobidega on võimalik kas ajutiselt või tööampsudena raha teenida, kui olla neis tõeliselt professionaalne. Paljud inimesed teevad fotosid, käsitööd, remonti või sporti, aga vaid vähesed teevad neid tasemel, mis võimaldaks raha teenida. Õpi kas midagi päris uut, aga eristuvat või lihvi mõnd olemasolevat oskust, et saaksid sellega pisutki raha teenida. Ka nö päris tööle kandideerides võivad tulla lisaoskused kasuks.

  • Tee midagi kogukonna heaks

Tööle kandideerijad arvavad tihtilugu ekslikult, et varasema kogemusena arvestatakse vaid töid, mille eest on makstud palka. Tegelikult hindab suurem osa nii era- kui avaliku sektori tööandjatest igasugust ühiskondlikku ja kogukondlikku panust ning vabatahtlikust tööst saadud kogemust. Seega mõtle, kas ja kus saaksid oma teadmiste või oskustega abiks olla, isegi kui selle eest palka ei maksta.

  • Arenda oma nutipädevust

Koroonakriis näitas, et paljusid töid saab teha distantsilt, aga see eeldab erinevate programmide kasutamise oskust, uutega kiiret kohanemist, veebikeskkondades vabalt orienteerumist ning baasteadmisi ka arvutitest ja nutiseadmetest. Näiteks õpi, kuidas teha ise webinari, kuidas jagada erinevates suhtluskeskkondades dokumente või ekraanipilti või kuidas kasutada sotsiaalmeediat töiste eesmärkide saavutamiseks. Kõik nutioskused on õpitavad ja arendatavad, selleks võib leida abi ja nõuandeid erinevatest keskkondadest (sh eestikeelsetest), samuti võib appi paluda mõne sõbra või sugulase.

  • Alusta ettevõtlusega

Kõigile inimestele ei sobi endale tööandjaks olemine ja ettevõtlusega tegelemine, aga me ei tea seda enne, kui pole proovinud. Kriis on parim aeg mõelda loominguliselt ja alustada täiesti uute projektidega. Liiga suurelt ei tasu kohe ette võtta, äri võiks alustada enda olemaseolevate teadmiste ja kogemuste pinnalt ning kindlasti ei tohiks sellesse investeerida kõiki oma sääste.

  • Õpi säästlikumalt majandama

Säästlikult võiks majandada ka inimesed, kellel on töö ja sissetulek, aga kriisi ning töötuks jäämist võib võtta kui õppetundi, mille käigus omandame oskuse analüüsida enda ja pere kulutusi, õppida eelarvestama ning paremini majandama. Raskustes õpitud nipid võiks jätta kasutusse ka pärast töö leidmist, sest igas kriisis on tugevamad need, kellel on eelnevalt kogutud puhver.

  • Mõtle positiivselt

Ükski tööandja ei taha võtta tööle kedagi, kes on heitunud ja masenduses ning kelle peamine argument on, et tal on seda tööd vaja. Tööandjad otsivad inimesi, keda neil on vaja, kes on optimistlikud ja tahavad panustada. Positiivsust ei saa endasse süstida vahetult enne tööintervjuud, selleks on vaja õiget mõttemalli. Veeda koos lastega põnevalt aega, liigu looduses, kohtu sõpradega. Kõige halvem on jääda koju televiisori ja nutiseadme vahele kinni.

Head Uudised GoodNews