1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. Meeldetuletus reisijatele: kuidas töötab välisriikides mobiilse interneti kasutamine?
Meeldetuletus reisijatele: kuidas töötab välisriikides mobiilse interneti kasutamine?

Meeldetuletus reisijatele: kuidas töötab välisriikides mobiilse interneti kasutamine?

Alanud koolivaheajal suunduvad paljud pered puhkusereisidele ja see toob tihti kaasa küsimuse, kas nutipaketis sisalduvat internetti saab kasutada ka välisriigis viibides.

Kuigi enamiku inimeste tänapäevased nutipaketid võimaldavad internetti kasutada ka Euroopa Liidu liikmesriikides reisides, siis võib teadmatusest või ettevaatamatusest aeg-ajalt probleeme tekkida. Kõige sagedasemad on olukorrad, kus külastatakse riike, mis ei ole tegelikult Euroopa Liidu osad.

“Üle terve Euroopa on mitmeid riike, mis ei kuulu Euroopa Liitu ja seega ei saa nendes riikides paketisisest internetti kasutada. Kahjuks tuleb endiselt aeg-ajalt ette olukordi, kus inimesed seda ei tea ja kasutavad näiteks Monacos viibides agaralt sideteenuseid, eeldades, et Euroopa Liidus kasutamiseks mõeldud mahud kehtivad ka seal,” sõnas Elisa telekomiteenuste valdkonna juht Mailiis Ploomann.

Ta tõi välja, et suundudes autoreisile läbi terve Euroopa, tuleks eriti ettevaatlik olla Ida-Euroopat külastades, kuna näiteks Serbia ja Montenegro ei kuulu Euroopa Liitu. Samuti ei kuulu liitu Monaco, kuhu on Lõuna-Prantsusmaad külastades üsnagi lihtne sattuda, ja ära ei tasu unustada ka Šveitsi.

Olulised muutused Suurbritannias 

Selle aasta 1. veebruarist alates on toimunud olulised muutused ka eestlaste ühes lemmiksihtkohas ehk Suurbritannias.

“Brexiti tõttu ei ole Inglismaa, Šotimaa, Wales ega Põhja-Iirimaa enam Euroopa Liidu osad, seega ei saa neis piirkondades kasutada Euroopa Liidu liikmesriikides kasutamiseks mõeldud internetimahtusid,” lausus Ploomann. “Selleks, et Londonit või Edinburgh’t külastades harjumuspäraselt mobiilset internetti kasutada, on kõige mõistlikum soetada Elisa iseteenindusest internetipilet.”

Elisa pakub erinevaid päeva- ja nädalapileteid kõikides riikides. Piletite hinnad sõltuvad konkreetsete riikide operaatoritega sõlmitud lepingutest ja kohalikust hinnatasemest.

“Kui kasutada välisriigis sideteenuseid ilma päevapileti või paketita, mis sisaldab konkreetses riigis kasutamiseks mõeldud mahtu, rakendub automaatselt mahupõhine turuhind, mis sõltub iga riigi hinnatasemest ja kajastub järgmise kuu arve peal,” ütles Ploomann“Olenevalt riigist võivad need kulud üpris kiirelt kasvada ja seega tasub kindlasti enne reisile suundumist hinnakirjade ja erinevate võimalustega tutvuda.”

Ettevaatust piiriäärsetel aladel 

Tähelepanelik ei tasuks olla ainult välisriike väisates, vaid ka siseturismi puhul ja seda eriti Eesti idapiiri lähedal.

“Viibides riigipiirile liialt lähedal, on võimalik, et nutiseade üritab ennast ühendada mõne teise riigi sidevõrku, arvates, et kasutaja on läinud välisreisile. Kõige sagedamini juhtub seda idapiiri ääres, mil seadmed ühendavad ennast Venemaa võrkudesse ja rakendub Euroopa Liidu väline hinnakiri,” sõnas Ploomann.

Kui soovid end halbade üllatuste eest kaitsta ja andmesidet parasjagu ei vaja, tasub see telefonisätetes välja lülitada. „See tähendab, et seade ei kasuta internetiteenuseid ehk andmeside ei toimi. Kui oled taas piirkonnas, kus soovid võrguteenuseid siiski kasutada, saad andmeside uuesti kiirelt ja mugavalt sisse lülitada. Rändlust välja lülitada pole mõistlik, sest vastasel juhul ei toimi telefonis lisaks andmesidele ka kõneside,“ soovitab telekomiteenuste valdkonna juht.

Head Uudised GoodNews