1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. Levinud vead, mida nõudepesumasina paigaldamisel tehakse
Levinud vead, mida nõudepesumasina paigaldamisel tehakse

Levinud vead, mida nõudepesumasina paigaldamisel tehakse

Nõude pesemine on tüütu ja igav tegevus? Selleks, et tüütust kodutööst pääseda, tasub kaaluda nõudepesumasina soetamist. Nii on nõudepesu lihtne lihtne – pange nõud masinasse, pange käima ja mõne aja pärast ust avades ootavad teid ees puhtad nõud. Suure valiku nõudepesumasinaid leiate siit.

Nõudepesumasina soetamine kõlab nagu unistuse täitumine, kuid siiski on mõned aspektid, millele tasuks mõelda. Esimese asjana kindlasti see, kas ost tasub ennast ära. Kui peres on üks või kaks liiget, võib nõudepesumasin olla mõttetu, kuna ainult ühe või kahe nõudekomplekti pesemiseks kulub vähem vett. Samuti tuleks mõelda asukohale, mis tundub justkui kõige olulisem. Kas kodus üldse on piisavalt ruumi nõudepesumasina jaoks?

Paigaldamine

Nõudepesumasinate puhul saab valida kahe variandi vahel – integreeritav ja eraldiseisev mudel. Integreeritav nõudepesumasin peaks mahtuma täpselt köögikappi. Seega tasuks nõudepesumasinaga arvestada juba köögimööblit planeerides. Kui tööpinna serv on kõrgem kui 87 cm, siis tasuks võtta suur, XXL nõudepesumasin, kuhu mahuvad ka suured potid ja pannid.

Seejuures tuleb arvestada ka nõudeid. Oluline on muuhulgas ka vee-, elektri-, ja kanalisatsiooniühendus. Enne paigaldamist tuleks kindlasti läbi lugeda ka kasutusjuhend. Toome teieni vead, mida nõudepesumasinat paigaldades tehakse.

Vale asukoht

Kindlasti ei tohi nõudepesumasinat paigaldada pliidi alla. Pliidilt kiirgab kuumust, mis kahjustab nõudepesumasinat. Peale selle tasuks leida masinale tugev tasapind. Masin töötab intensiivselt, mistõttu peab see hoidma sirgelt. Näiteks tasuks see paigaldada köögikappide vahele. Juba paigaldamisel on võimalik vaadata, kas masin jääb loodi või mitte.

Töötades ei tohi masin liigselt vibreerida, müra tekitada ja paigalt nihkuda. Kui kuulete hirmsat mürinat, siis tasuks kontrollida, et nõudepesumasin on ikka samas asendis. Kui tekib vajadus masina eemaldamiseks, tuleks seda teha püstises asendis, minimaalselt kallutades.

Ühendused

Tähtis on ka nõudepesumasina õige ja korrektne ühendamine. See oleneb aga mudelist. Nimelt tuleb vee sisse- või väljalaskevoolikud paigaldada kas vasakule või paremale. Seejuures on tähtis, et masin ei painutaks voolikuid ega pressiks neid kokku. Seejärel tuleb sisselaske voolikud ühendada külma vee ühenduspunktiga, kus maksimaalne temperatuur on kuni 60 kraadi. Peale seda tuleb lasta veel joosta, kuni see on puhas ning keerata voolik ja kraan kinni. Väljalaskevoolik tuleb ühendada äravoolutoruga, mis asub vähemalt paarkümmend sentimeetrit kõrgemal, kui põrand või muu masinat toetav pind.

Kui veega on ühendatud, on vaja masin ühendada ka elektriga. Enne tuleb veenduda, et elektriühendus ja seinakontakt on maandatud. Peale selle peaks seinakontakt võimaldama kasutada nõudepesumasinat maksimaalsel koormusel. Elektritoite pinge peaks olema masinaga sobiv ning kontakt sobima pistikuga. Elektrikaabel ei tohi olla liiga pinges või kokku surutud, sest niimoodi hakkab see kuluma, muutudes lõpuks ohtlikuks.

Eksperdi abi mitte kasutamine

Kuna köögitehnika paigaldamine võib olla keeruline, tasub võtta appi ekspert. Kui paigaldate seadme valesti, võivad sellest tekkida suured kahjustused nii köögile, nõudepesumasinale kui ka vee- ja elektrisüsteemile. Enamasti tootja ei vastuta valesti paigaldatud nõudepesumasinale tekkinud kahjustuste eest. Seetõttu on ekspertide kaasamine eriti oluline just siis, kui paigaldamises on tekkinud mõni probleem- näiteks sisselaskevoolik ei ole piisava pikkusega või veevarustus ei vasta nõudepesumasinale.

Vead kasutamisel

Kuigi nõudepesumasin võib olla õigesti paigaldatud, võib tema kasutamisel esinda palju vigu. Ka vale kasutamine võib tuua kaasa kahjustused nõudepesumasinale. Samuti on siinkohal oluline kasutusjuhendi tähelepanelik läbilugemine.

Valed tooted

Nõudepesumasinas tuleks kasutada tooteid, mis on mõeldud spetsiaalselt nõudepesumasina jaoks. Juhul, kui kasutate valesid pesuvahendeid, võib minna masin kergesti katki. Lisaks pesuvahendile on olulised ka muud vahendid. Nimelt peaks nõudepesumasina soola dosaatoris olema alati soola, sest ta aitab vältida katlakivi tekkimist. Õnneks annab masin ise teada, kui see hakkab otsa saama.

Regulaarne hooldus

Oluline on ka nõudepesumasinat regulaarselt hooldada. See hõlmab eelkõige masina enda puhastamist. Seejuures võib kõige olulisem olla filtri puhastamine. Nimelt on filtrid nõudepesumasina juures väga olulised, kuna nende abil eemalduvad pesuveest toidujäätmed. Liiga vanad ja kulunud filtrid tuleks uute vastu vahetada.

Filtirid tuleks üle vaadata iga kuu või kahe tagant ning vajadusel puhastada. Selleks tuleb filter eemaldada ja panna mõneks ajaks vee ja nõudepesuvahendi lahusesse. Seejärel tuleks hõõruda filtrit õrnalt nõudepesuharja või vana hambaharjaga ning siis loputada.

Masina välispinna puhastamiseks tuleb kasutada mitteabrasiivset lappi, mis on niiske. Vältida tuleks keemiat ja erinevaid lahusteid. Nõudepesumasina sisu puhastamiseks tuleb kasutada nõrgas äädikalahuses niisutatud lappi. Nimelt aitab äädikas plekkide vastu.

Suurim valik nõudepesumasinaid on saadaval Kaup24.ee veebipoes!

Head Uudised GoodNews