1. Avaleht
  2. Maailmas
  3. LUGU NEVADA KÕRBEST! Burning Man – festival, kus inimesed saavad elada täpselt sellist elu nagu nad hinges soovivad
LUGU NEVADA KÕRBEST! Burning Man – festival, kus inimesed saavad elada täpselt sellist elu nagu nad hinges soovivad

LUGU NEVADA KÕRBEST! Burning Man – festival, kus inimesed saavad elada täpselt sellist elu nagu nad hinges soovivad

burning-manKunsti- ja hipifestival Burning Man toimus sel aastal Nevada kõrbes juba kolmekümnendat korda. Ligi seitsmekümne tuhande külastajaga festivalile sõidab kohale inimesi üle maailma, et elada nädal aega ajutises linnakus, mille nimeks Black Rock City. Festivali, mida iseloomustab väga avalik eneseväljendus ning külastavad ekstsentrikud, kes saavad ennast segamatult vabaks lasta, on unistuste reisi sihtmärgiks ka eestlastele.

Burning Man on festival, kus ollakse eemal tsivilisatsioonist, kohas, kus ei ole internetti, kraanist jooksvat vett, restorane, konditsioneeri, vooluvõrke, pistikuid ja dušši. Seal on päeval piiripeal talutav kuumus, liivatormid, hoovihm ning öösel näpistav külm. Selleks, et seal koos eksisteerida peavad kõik panustama ning teineteist aitama. Kuidas ekstreemseks Burning Maniks valmistuda ja seal ellu jääda, räägib meile eestlane Marko (35), kes nädal tagasi utoopilisest melust ise osa sai.

img_4662

Burning Man on festival, mis toimub keset Nevada kõrbe – milline ja kui pikk oli Sinu eeltöö enne festivalile minekut? Ma kujutan ette, et selle festivali puhul ei pakita kaasa ainult kummikuid ja vihmamantlit.

Minu eeltöö algas juba mitu aastat tagasi, kui kuulsin sellest festivalist ning tekkis soov seda külastada. Küll aga võttis aega sinna lõpuks jõudmine. Sellel aastal algas eeltöö festivalipiletite ostmisega (uksepealt neid ei müüda). Kui festivali pole varem külastanud, võtab planeerimine kaua aega. Ka Burning Man ise saadab abistavaid infokirju ja paberkandjal õpetusi, mida ja mida mitte teha ning kaasa ja mitte kaasa võtta. Sellele festivalile ma tõesti kummikuid ja vihmamantlit kaasa ei võtnud – nendeks ei ole seal ka vajadust. Kõige tähtsam on vesi – seda peab olema igal inimesel päeva kohta kuskil 6 liitrit. Seda kontrollitakse väravas ning kui vett kaasas ei ole, saadetakse sind kannapealt tagasi. Edasi peab mõtlema, et oleksid kaasas päikesekreem, müts (või muu peakate), näomask või rätik ja nägu kaitsvad prillid (liivatormide jaoks), festivalikostüümid, riided (võid ka muidugi alasti olla) ja kõige tähtsam – jalgratas! Ilma selleta on väga raske ringi liikuda, kuna festivaliala on väga suur.

img_4608

Mida ootasid festivalist ja kas sinu ootustele vastati?

Väga hea küsimus. Ootused olid väga suured ja nendes ma pettuma ei pidanud. Kui aus olla, siis neid ületati korduvalt. Ootused olid mul täpselt samad, mis teistel esma-põletajatel, kes seal festivalil varem käinud ei ole ning on vaid pilte näinud ja lugusid kuulnud-lugenud imelistest kostüümidest, sõbralikest inimestest, lõpututest pidudest ja hullumeelsetest kunstiteostest.

Reaalsus võrreldes internetis levivate piltidega on erinev, sest igal nurgal on olemas see vau-efekt. Muidugi mingi hetk palavus, liivatormid ja dehüdratsioon võivad teha oma töö, aga see ununeb seal kiiresti.

imgp0427

See on kunsti-, muusika- ja eneseväljendusfestival, kus mitte keegi ei ole riietatud liiga imelikult. On sul eredalt meeles mõni inimene, kostüüm, artist või kunstiteos?

Kõigil oli seljas, ümber või rattakaunistuseks mingi ese, kostüüm, mask või maaling. Alasti olemine oli seal ka täiesti tavaline. Ise sai ka käidud läbi nii Paavli kaltsukast Tallinnas kui ka USA-s ühest kostüümipoest, kuid  usun, et  jäin seal paljude varju. Kõige meeldejäävam oli üks suurte rastapatsidega habetunud India tüüp, kes oma vana kostüümiga suurt vihmavarju kaasas kandis. Alati naeris ja tantsis.

imgp0616

Kuuldavasti ei saa seal reaalse raha eest mitte midagi osta?

Burning Manil raha ei kasutata. Ainuke asi, mida raha eest seal saab on jää. See on korraldajate poolt organiseeritud. Muud asjad on kõik andmise ja saamise põhjal üles ehitatud. Kogukonnad, erinevad laagrid ja inimesed vahetavad omavahel asju – süüa, juua, kingitusi, isetehtud kunsti või muud väärtust. Sul peab olema enda tops kaasas, kuhu saab siis kas baarist või muust kohast juua küsida. Kõik on n-ö tasuta. Samuti peab sul kaasas olema oma taldrik, kuhu saab võimalusel süüa võtta: iga hommik sai näiteks krõbesaiu ühest kohast ning pannkooke teisest kohast ja seda kõike “aitäh-i” ja naeratuse eest. Kui sul on midagi vastu anda, on see väga teretulnud, aga pole kohustuslik. Ühest baarist teise käies saab kaoma topsi sisse juua, pead olema vaid 21 ning passi näitama. Joo, mida tahad, palju tahad. Seal saab tasuta osa võtta erinevatest  koolitustest ja tundidest, kus õpetatakse näiteks eneseväljendust ja meditatsiooni. Väga omapäraseid asju sai seal teha ja kogeda.

Rahvusvahelises foorumis Reddit on Burning Mani-teemaline alafoorum, kus festivalikülastajad jagavad oma kõige intrigeerivamaid seikasid. Diskussiooni alustas mees, kelle kogemus oli järgmine: “Mina ja minu abikaasa läksime Beavertoni laagrisse, kus seksisime 80 inimesega samas telgis. Alguses kui sinna jõudsime, tundsin end nii ebamugavalt, et hakkasin nutma, kuid sain sellest kiiresti üle ning proovisime ikkagi sisse sulanduda. Mõlemad saime aru, et orgiad ei ole meie jaoks, kuid mul on hea meel, et tegin enda kohta midagi nii imelikku.”

imgp0663

Millised telklaagrid sinna rajatud siis on?

Erilisi telke on seal väga palju. Tegemisi ja töötube (mida saab vaadata või siis ise kogeda) on loendamatult. Tehakse nii meditatsioone, joogat, ravitsemist – saab kogeda ja kõrvalt vaadata kamasutrat, fetišed ja nii edasi. Seal sai käia isegi Soome saunas. Pidutseda päeval, õhtul päikeseloojangul ja hommikul päikesetõusul.

Mis on sellisel festivalil ellujäämise one-o-one?

Ellujäämise one-o-one on vee tarbimine. Kuna festival ise toimub Nevada kõrbes ning merepinnast 1,2 kilomeetrit kõrgemal, on seal tunda teistsugust kuumust ja toimub dehüdratsioon väga kiiresti. Soovitatakse juba paar päeva enne hakata jooma ohtralt vett, et keha sellega ära harjuks.

img_4639

Paljud ajakirjanikud on kirjeldanud, et Burning Man on nende jaoks olnud elumuutev kogemus. Aga Sinu?

Need kolm päeva mind ei muutnud, aga kindel on see, et festival  jääb meelde küll igaveseks.

See on ainus festival, mis viimasel päeval täiesti maha põletatakse. Räägi sinna ehitatud kunstiteostest.

Kunstiteosed, mis spetsiaalselt festivali jaoks ehitatakse, viiakse kokku festivaliteemaga, milleks tänavu oli “DaVinci”. Igal aastal rajatakse tempel, kus inimesed käivad hüvasti jätmas oma lähedastega, kelle nad kaotanud on. Rituaal näeb ette, et kaasa võetakse kadunukese pilt, kuhu on kirjutatud, mis neid nendega sidus. Kuna festivali idee on hiljem endast mitte märki maha jätta, põletatakse festivali lõpus kogu looming ühiselt.

img_4658

Mida festivalist endaga kaasa võtsid?

Olen lihtsalt tavaline inimene, kes läks kogema seda festivali nii nagu tavalistki, kuid  on neid, kes käivad seal aga selleks, et korra aastas nädalaks eemale põgeneda tõelisest maailmast ning elada täpselt sellist elu nagu nad hinges sooviksid.

VAATA GALERIID!

Irene Tambek

Head Uudised GoodNews