1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Loo meelerahufond
Loo meelerahufond

Loo meelerahufond

Rahaline hädaolukord võib tekkida igal ajal. Põhjused, miks inimesed satuvad ootamatutesse raskustesse, on väga erinevad: töökaotus, suhte purunemine, hädavajalik koduremont või lähedase kaotus. Öeldakse, et kui eeldad ootamatusi, oled alati kõigeks valmis, kuid seda on sageli lihtsam öelda kui teha, sest rahalised hädaolukorrad tabavad enamikku inimesi ette hoiatamata ja nad ei tea, kuidas käituda.

Foto: Freepik

Sõltumata olukorrast läheb igapäevaelu ikkagi edasi. Sinu arved vajavad tasumist, pead endiselt hoidma üleval oma majapidamist ja toidu lauale panema. Mida siis teha? Neid hädaolukordi ei saa ette näha, kuid on oluline olla alati võimalikult hästi ette valmistatud, kui selline olukord peaks tekkima. Mitmed finantsplatvormid soovitavad, et sinu eelarves oleks hädaolukorra või nn mustade päevade fond. See annab sulle võimaluse tulla toime kõigega, mida elu sinu teele veeretab, ja pakub väikest hingamisruumi kõige raskematel aegadel. Meelerahufondi olemasolu võib tunduda võimatu, kuid mõne lihtsa sammuga saad valmistuda tulevikuks.

Siinkohal annab Citadele nõu, kuidas navigeerida läbi võimalike rahaliste hädaolukordade, mis võivad elu jooksul tekkida.

Jää rahulikuks

Kui seisad silmitsi ootamatustega, on loomulik, et ärritud või satud paanikasse, kuid see võib muuta olukorra kontrolli alla saamise ainult keerulisemaks. Sõltumata olukorra olemusest on oluline hingata sügavalt sisse ja välja ning püüda jääda rahulikuks. See võimaldab sul viia end õigele vaimsele tasandile, et hinnata olukorda ja leida probleemile parim lahendus. Võta aega, et enne otsuste langetamist mõelda läbi sind ümbritsevad asjaolud. See võimaldab sul keskenduda probleemi kõikidele aspektidele ja tagab, et tegeled kogu finantsmõjuga.

Foto: Freepik

Kas sina vastutad kulude eest?

See võib tulla üllatusena, kuid sageli satuvad inimesed automaatselt kandma erakorralist kulu, kuigi nad ei peaks seda tegema. Nende puhul, kes üürivad oma kodu, võib probleemi lahendamine olla hoopis üürileandja ülesanne. See sõltub sinu lepingust ja katab üldjuhul ainult teatavate esemete kahjustumise. Muudel juhtudel võib sind kaitsta garantii või kindlustusleping. Jällegi sõltub see konkreetsest probleemist, kuid alati tasub asja kontrollida, enne kui asud oma raha kasutades olukorda lahendama.

Tee oma finantsprioriteedid selgeks

Kui satud rahalisse hädaolukorda, mille tõttu on sul raskusi mõne arve tasumisega, siis on kõige parem, kui sead oma kulutused tähtsuse järjekorda. Mõned kulud on olulisemad kui teised, mis tähendab, et need tuleb ka kanda enne teisi. Kõige suuremad on aga need, mis katavad sinu toidu ja peavarju. Kui sul on raskusi selliste asjade nagu televisiooni või internetiühenduse maksete tasumisega, ära karda pöörduda teenusepakkuja poole, et arutada oma olukorda ja leppida kokku tagasimaksegraafik. Kui oled koostanud oma arvete nimekirja tähtsuse järjekorras, saad vaadata läbi oma eelarve ja leida viise, kuidas teistes valdkondades kulusid kärpida. Kellelegi ei meeldi elus väikestest luksuskaupadest loobuda, kuid nende hulka kärpides saad end kiiremini tagasi tugevamasse finantsolukorda. See ei pea tähendama seda, et teed väga suuri kärpeid, sest isegi väiksem kokkuhoid võib tähendada suurt muutust. Kõik see annab kokku hea tulemuse ja aitab sul mitte ainult praeguste, vaid ka tulevaste hädaolukordadega toime tulla.

Meelerahufond

Eespool mainisime, et sageli soovitatakse omada hädaolukorra või nn mustade päevade fondi, mis aitab sul olla valmis tulevasteks hädaolukordadeks, mis võivad sinu teele sattuda. Sa ei saa tulevikku ette näha, kuid vähemalt oled selleks valmis. Kui võimalik, peaksid püüdma säästa piisavalt raha, et vähemalt kolm kuni kuus kuud vastu pidada, kui sul tekib suur võlakoorem või kaotad töö. See on olukord, mille poole püüelda, kuid seda on lihtsam öelda kui teha, sest üha enam inimesi on hädas, et üldse midagi säästa. Kui sul on raske säästa, sea endale alustuseks väiksem eesmärk. Kui oled selle eesmärgi saavutanud, saad seada uue ja suurema eesmärgi ja sealt edasi liikuda. Sellest ei pruugi piisata, et aidata end töötuse või haiguse korral, kuid see on ikkagi algus.

Foto: Freepik

Kui kõik muu ebaõnnestub, küsi abi

Seda varianti püütakse vältida, kuid kui kõik muud võimalused on end ammendanud ja oled jooksnud ummikusse, siis võib olla aeg küsida abi. Kui otsustad pöörduda oma sõprade või lähedaste poole, siis suhtu sellesse austuse ja ettevaatusega. Siinkohal ei tasu hakata sildu põletama: kui sa otsustad neilt raha laenata, siis maksa see kindlasti tagasi. Sinu olukord ei pruugi kesta igavesti, kuid see ei tähenda, et pead sellega üksi silmitsi seisma.

Head Uudised GoodNews