1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. NÕUANDED I Kuidas väikse eelarvega kodule värskem väljanägemine anda?
NÕUANDED I Kuidas väikse eelarvega kodule värskem väljanägemine anda?

NÕUANDED I Kuidas väikse eelarvega kodule värskem väljanägemine anda?

Kodu sisustamine ja remont on kulukas ettevõtmine, eriti olukorras, kus inflatsioon ja majandusolukord sunnib raha kokku hoidma ning suuri kulutusi edasi lükkama. Eksperdid jagavad nippe, kuidas mõistliku eelarvega kodule värskem väljanägemine anda ja kuidas plaanide teostamist finantseerida.

“Esimese sammuna peaks kodus ringi vaatama ja kirja panema, mis täpsemalt värskendust vajab ning selle põhjal paika panema kogu remondi eelarve. Tasub põhjalikult läbi mõelda, kas piisab vaid värvivärskendusest ja uutest sisustuselementidest või vajab kodu laiaulatuslikumat remonti. Tuleks välja selgitada, milliseid töid oled võimeline ise tegema ning millal on mõistlikum kasutada remonditeenuse abi,” rääkis Inbanki laenude ja kaartide müügijuht Evelin Rahkema.

Ta soovitas kaardistada kõik vajalikud vahendid remonditööde teostamiseks alates ehitusmaterjalidest kuni mööbli ja sisustuselementideni välja. Seejärel saab e-poodide või ehituskaupluste abiga välja selgitada, kui palju vajalikud materjalid ja sisustus maksma minna võivad. “Selle põhjal saab koostada detailse eelarve ja vaadata, kas vajaminev summa on kohe olemas, vajab kogumist või on mõistlikum kasutada hoopis panga abi,” lisas Rahkema.

Foto: Freepik

Värske värv teeb koduga imesid

Ehituse ABC kategooriajuhi Margus Joakiti sõnul võib värske värvikiht muuta iga seina koheselt silmapaistvaks, muutes ruumi värskemaks, heledamaks ja kergemaks. “Värve kombineerides ja seinal erinevaid pintslitehnikaid kasutades saab luua ka huvitavaid efekte ja kujundusi. Ka tapeet võib olla soodne investeering ning sellega ei pea katma kõiki seinu. Tapeediga saab luua näiteks aktsentseina, mis tõstab esile kindla piirkonna ja loob hubasema keskkonna,” kirjeldas Joakit võimalusi.

Värve kombineerides ja seinal erinevaid pintslitehnikaid kasutades saab luua ka huvitavaid efekte ja kujundusi.

Tema sõnul ei pea kõiki sisustuselemente alati välja vahetama, sageli on võimalik juba olemasolevale mööblile värskem väljanägemine anda, et see toale uue ilme annaks. “Olemasoleva mööbli värskendamine näiteks uue värvi või polsterdusega annab võimaluse raha kokku hoida. Näiteks köögimööbli puhul on kokkuhoid eriti suur, kui uue mööbli tellimise asemel vahetada välja vaid kahjustunud tasapind või värvida üle kapid,” ütles Ehituse ABC ekspert.

Olemasoleva mööbli värskendamine näiteks uue värvi või polsterdusega annab võimaluse raha kokku hoida.

Ta lisas, et ka teise ringi kauplustest võib leida tõeliseid sisustuse pärleid, mida on võimalik lihtsa vaevaga enda kodule sobivaks muuta. “On mitmeid väikseid nippe, kuidas kerge vaevaga toale uus hingamine anda – näiteks vana peegliraami ülevärvimine ja valgustuse ümberpaigutamine võib täielikult muuta toa interjööri,” tõi Joakit välja.

Foto: Freepik

Jaota remondikulud mitme kuu peale

Inbanki laenude ja kaartide müügijuhi sõnul saab kodu remondi teostamiseks vajadusel kasutada ka remondilaenu abi. ”Selle abil saab soetada ehitusmaterjale, sisustada kodu või tasuda remonditeenuse eest. Kodu remont eeldab reeglina üsna suurt väljaminekut ja seetõttu on mõningatel juhtudel mõistlikum kasutada panga abi, mis annab võimaluse ühekordseid kulusid optimeerida ja need pikema perioodi peale ära hajutada,” selgitas Rahkema.

Mõningatel juhtudel onmõistlikum kasutada panga abi, mis annab võimaluse ühekordseid kulusid optimeerida ja need pikema perioodi peale ära hajutada.

Ta tõdes, et kuigi mööbli järelturult ostmine on populaarne ja võib aidata kulusid kokku hoida, siis kasutatud kodutehnika ostmisel ollakse pigem ettevaatlikud. ”Kvaliteetse kodutehnika ostmine tasub end üldjuhul ära, sest see soetatakse aastateks. Uutel masinatel on enamasti 2-aastane garantiiperiood ning kodumasinad satuvad järelturule enamasti selle lõppedes. Võib tekkida olukord, kus ostuhind on küll soodne, ent lisanduvad remondikulud muudavad kasutatud kodumasina hinna kokkuvõttes ikkagi uue tehnika omast kallimaks,” nentis Rahkema.

Kvaliteetse kodutehnika ostmine tasub end üldjuhul ära, sest see soetatakse aastateks.

Erinevad makselahendused on nutikas viis, kuidas kodu värskendamise kulusid optimeerida. “Nii kodutehnikat kui mööblit ostes tasub uurida, kas nende eest on võimalik tasuda mitmes osas. Näiteks ostes mööblit või kodumasinaid kasutades ”osta kohe, maksa hiljem” lahendust, saab jaotada ostu maksumuse kolme kuu peale,” tõi Inbanki laenude ja kaartide müügijuht välja. Nii on võimalik kauaoodatud remonditööd siiski korraga ära teostada ning ei pea kodu uuendamise plaane edasi lükkama.

Head Uudised GoodNews