1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Ekspert annab nõu: kas vanad aknad restaureerida või vahetada uute vastu?
Ekspert annab nõu: kas vanad aknad restaureerida või vahetada uute vastu?

Ekspert annab nõu: kas vanad aknad restaureerida või vahetada uute vastu?

Esimeste talvekülmade saabudes muutub aina olulisemaks hubane kodusoojus ja kvaliteetsed aknad, mis tuult peavad. Kui kodus külm kimbutab, tasub teada, millistel juhtudel aknad restaureerida ja millal uute vastu vahetada?

„See, kas aknad restaureerida või vahetada, oleneb eelkõige akna materjalist ja selle hetke olukorrast. Kui aken on omal ajal tehtud eritellimusena ja sellel on vähegi kunstilist ja ajaloolist väärtust, siis tasub see igatahes restaureerida,“ kirjeldas akende ja uste restaureerimis ettevõtte Scandinori juht Madis Tarum.

Kui aken on omal ajal tehtud eritellimusena ja sellel on vähegi kunstilist ja ajaloolist väärtust, siis tasub see igatahes restaureerida.

Foto: Jaan Parmask

Restaureerimine säilitab hoone algupära

Kui hoone originaalaknad on kas või osaliselt säilinud, saab ka neid restaureerida. Sageli räägib akende restaureerimise kasuks võimalus sellega säilitada hoone arhitektuuriline ja ajalooline väärtus. „Ehkki aknaid kiputakse rohkem restaureerima miljööväärtuslikel aladel või ajaloolise ja sentimentaalse väärtusega hoonetel, siis ei ole kindlasti kõik sealsed aknad restaureerimist väärt, sest 80-90ndatel pandi sageli ette aknaid, mis ei olnud muinsuskaitsega kooskõlas,“ kirjeldas Tarum ning lisas, et sellisel juhul tasuks pöörduda spetsialistide poole ekspertiisiks.

Kui on soov aken taastada, ent see paistab halvas seisukorras ja mädanenud, saab selle restaureerida tihti ka osaliselt ja taastamatu osa juurde meisterdada. „Näiteks hoonete puhul, mis on seisnud pikalt kasutuseta ja seda pole köetud, võivad olla aknad väga halvas seisus ja neid pole võimalik enam restaureerida,“ sõnas Madis Tarum.

Foto: Freepik

Sooja hoiavad nii uued kui ka restaureeritud aknad

Alati ei ole võimalik aknaid restaureerida, ent ka otsustades need uute vastu vahetada, saab säilitada nende algupärast väljanägemist. „Uusi aknaid on võimalik toota lähtudes hoone ajastust ja arhitektuurist ning kasutades traditsioonilisi viimistlusmeetodeid, mis säilitavad akendes selle ajastu ilme,“ sõnas Scandinori tegevjuht. Eestis on mitmeid akende restaureerimisele spetsialiseerunud ettevõtteid, kes suudavad taastada ka kõige keerukama akna.

Sageli viib aknaid uute vastu vahetama vanade akende vähene energiatõhusus. Scandinori juhi sõnul on üldjuhul võimalik nii taastatud kui ka uute akende puhul tagada see, et tuba soe püsiks. „Akende restaureerimise puhul saab vahetada välja ka selle klaasid tänapäevasemate vastu. Täna on normidele vastava akna soojusjuhtivus 0,8-0,9 W/(mK) ning selle saab tagada kenasti ka restaureeritud aknaga,“ lausus Madis Tarum ning lisas, et akende soojapidavust mõjutab ka see, kuidas need on paigaldatud. „Juhul, kui aknaraam pole sirgelt lengis, võib sealt vahelt soe õhk õue ja külm tuppa liikuda,“ kirjeldas ta.

Vanade akende restaureerimise eeliseks võib sageli olla seinapaksune aknaleng, mille soojaisolatsiooni tuleks samuti arvestada. Paksem leng tähendab, et välis- ja siseraami vahele jääb suurem õhukiht.

Foto: Freepik

Kapitaalremondi korral tasub aknad vahetada

Aknaid saab restaureerida ja vahetada olenemata aastaajast. Juhul, kui hoones on plaanis teha kapitaalremont, on pigem mõistlik aknad uute vastu vahetada. „Kui aga akende või uste vahetamine on ainus plaanitud töö, tasub need kindlasti restaureerida, sest akende vahetusele lisanduvad ka erinevad fassaadi- ja sisetööd, aknalaudade vahetamine jm. Sellisel juhul tasuks kaaluda akende vahetust koos ülejäänud remontöödega, sest siis on see soodsam ja mõistlikum,“ sõnas Tarum. Ta lisas, et kui suuri remonttöid plaanis pole, tasuks vaadata akende restaureerimise poole.

Otsustades, kas akent restaureerida või vahetada, tasub akendele teha visuaalne kontroll ja võimalusel uurida, kas tegemist on masstoodangu või eritellimusega ning kas tegemist on muinsuskaitsealuse hoonega. “Otsuse tegemisel võib abi saada ka linnaarhiivist, kus saab vanadelt fotodelt või joonistelt vaadata, kas tegemist on originaalakendega või mitte. Juhul, kui tegemist on originaalakendega ja need on suures osas säilinud, tasub vanad aknad kindlasti restaureerida,” kinnitas Madis Tarum.

Otsuse tegemisel võib abi saada ka linnaarhiivist, kus saab vanadelt fotodelt või joonistelt vaadata, kas tegemist on originaalakendega või mitte.

Tarumi sõnul tuleb eraldi vaadata muinsuskaitseliste piirkondade nõudmisi ja tingimusi, kus aknad võivad olla kaitsealused, mistõttu tuleb need ilmtingimata restaureerida.

Head Uudised GoodNews