1. Avaleht
  2. Reis
  3. Kuidas muretult reisiks valmistuda?
Kuidas muretult reisiks valmistuda?

Kuidas muretult reisiks valmistuda?

Suvi on kõige populaarsem aeg puhkamiseks ja reisimiseks. Mitmel pool maailmas leevendati COVID-19-ga seotud piiranguid juba märtsis ja Luminori andmed näitavad, et aasta esimese nelja kuuga tegid Balti riikide elanikud välismaal 9% rohkem maksekaarditehinguid kui mullu samal ajal. Suvekuudel kasvab puhkusereiside arv aga veelgi.

„Balti riikide elanikud olid eriti aktiivsed aprillis: tehingute arv suurenes 15% ja kulutused peaaegu poole võrra, kusjuures majutuse broneerimisele kulutati 2,5 korda rohkem kui eelmise aasta samal kuul. Kuna reisimisvõimalused on viimase kahe aasta jooksul olnud piiratud, on oluline meelde tuletada mõned tähtsad asjaolud, et puhkus oleks rahaasjade poolest muretu ja turvaline ning tekitaks ainult positiivseid emotsioone,“ sõnas Luminori kaartide üksuse juhi Grigori Ilkevits.

Broneeri reis turvalisel veebilehel

Lennupiletite ostmiseks ja majutuse broneerimiseks tasub kasutada ainult selliseid veebilehti, mille puhul saab täiesti kindel olla, et tegu ei ole petulehega ja klient saab ka ostetud teenuse. „Maksmisel ja broneerimisel tuleb sisestada pangakaardi andmed, seega kasuta turvalisi ja usaldusväärseid veebilehti. Kui arvad, et reisiplaanid võivad muutuda või tahad majutuse varakult kinni panna, soovitame leida sellised pakkumised, mille saad vajadusel tasuta tühistada,“ selgitas Ilkevits.

Kui kaardimaksed välismaal erinevad sinu tavapärastest tehingutest

Reisi ajal oma maksekaarti kasutades, eriti just kaugetes sihtkohtades, on hea teada, et pank võib turvalisuse huvides sinuga ühendust võtta. „Pank soovib veenduda, et makse tegi ikka kaardiomanik ja tehinguid ei tehtud pettuse teel. Kui järsku on kaarti kasutatud piirkonnas, mis ei ole kliendi tavapärane asukoht, võib pank pidada makset kahtlaseks, eriti kui summa on suurem kui tavaliselt. Sellisel juhul võib pank kliendi raha kaitsmise huvides kuni temaga ühenduse saamiseni makse tagasi lükata või kaardi blokeerida, et vältida võimalikku pettust,“ selgitas Ilkevits.

Võta kaasa nii maksekaart kui ka sularaha

Luminori kaartide üksuse juhi sõnul tasub enne reisi veenduda, kas maksekaarti saab ikka välismaal kasutada. Samuti tasub kontrollida panga hinnakirjast, missugused on teistes riikides kaardi kasutamise tasud. Kõikides riikides ei ole sularahavabad maksed laialt levinud, nii et kaasa tasub võtta ka väike summa sularaha.

Kaardiga tasumine on välismaal olles kõige turvalisem maksemeetod, aga väga oluline on teada sellega seotud tingimusi. „Võib-olla tasub taotleda uut maksekaarti, mis pakub reisimisel rohkem võimalusi. Näiteks saab Luminori kaardi lisada oma digirahakotti ja maksta ostude eest telefoni või nutikellaga, mis on turvaline ja lihtne lahendus, isegi kui unustad oma rahakoti või kaardi kaasa võtta,“ lausus Ilkevits.

Kui kaasavõetud summa ei ole piisav ja automaadist peab raha välja võtma, tasub enne kontrollida, kas sellega kaasneb ka teenustasu. „Kui näiteks kaardiga Luminor Black saad välja võtta kuni 400 eurot sularahaautomaatidest üle kogu maailma, siis osad automaadid võivad võtta teenustasu, millest teavitatakse klienti automaadi ekraanil. Kui ei ole soov raha väljavõtmise eest juurde maksta, tasub mõne teise võrgustiku sularahaautomaati eelistada,“ soovitas Ilkevits.

Maksa kohalikus valuutas

Kui reisid riigis, kus ei kasutata eurot ja pead tasuma makseterminali kaudu, eelista kohalikku valuutat, et ei peaks iga tehingu pealt konverteerimistasu maksma.

Osta reisikindlustus

Ootamatud ravikulud, kadunud pagas või kriimustatud rendiauto võivad puhkuse rikkuda. Seetõttu tasub juba varakult reisikindlustus soetada.

„Üks mugavamaid kindlustustooteid on maksekaart, millega kaasneb reisikindlustus. Näiteks Luminor Blackiga saad reisikindlustuse kogu perele, mille hulka kuulub ravikulude ja isegi reisi ajal koroonasse haigestumisega seotud kulude hüvitamine. Reisides lähisihtkohtadesse ei pea samuti kindlustuse pärast muretsema, sest kindlustus kehtib ka teistes Balti riikides ja kodumaal, kui sihtkoht on elukohast vähemalt 50 km kaugusel,“ soovitas Ilkevits.

Head Uudised GoodNews