1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Kuidas batuudil hüppamise ohutus tagada?
Kuidas batuudil hüppamise ohutus tagada?

Kuidas batuudil hüppamise ohutus tagada?

Suvi on batuudi kõrghooaeg ning pakub meelelahutust nii suurtele kui väikestele. Hansaposti veebikaubamaja tootejuht Kadri Paide toob välja 9 kastist välja ideed, kuidas batuut sel suvel laste kasuks tööle panna ning tuletab batuudi ohutuks kasutamiseks meelde mõned lihtsad reeglid.

Pallimeri

Viska batuudi sisse pallimere pallid ning tavalisest batuudist saab hetkega laste lemmik pallimeri. Põnevuse lisamiseks esita neile väljakutse lennutada kõik pallid hüpates üle batuudi kaitsevõrgu.

Lõuend

Batuudi kummist must põhi mõjub kui üks hiigelsuur ümmargune lõuend ning õnneks kannatab see hästi ka õuekriite. Kutsu lapsed suvisesse kunstitundi ning palu neil visandada kriitidega batuudi põhja oma selle suve ilusaimad mälestused. Kriidijukud tulevad batuudilt maha veega, selleks võib kasutada aiavoolikut või oodata järgmist vihmanatukest. Kui vee võimalus puudub, ära heida meelt – ajapikku kriit lihtsalt kulub maha.

Telk

Batuut tuleb käepärast ka kuumadel suveöödel, kui õhk toas enam ringi ei liigu ning uni suvekuumusest häiritud on. Üks võimalus on magada aias telgis, ent telgi funktsiooni täidab hästi ka batuut. Telgi kattena kasuta näiteks koormakatet, mis kaitseb magajaid n-ö kuplina vihma, tuule, hommikuse päikese ja putukate eest. Koormakatte alumised ääred kinnita tugevama nööri, köie või haakidega batuudi metallist võre külge ning batuudi põhja laota näiteks vanad tekid või madratsid.

Välikino

Kata batuudi üks sein valge linaga, võta välja projektor ning naudi oma lemmikseriaali või koos lastega koguperefilmi hoopis batuudi sisse ehitatud välikinos.

Veepidu

Kuumad suveilmad kutsuvad ujuma, ent iga päev ei ole lihtsalt aega ega jaksu randa minna, pealegi vajab ju aed regulaarset hoolt ja kastmist. Palu lastel ujumisriided selga panna, aseta vihmuti batuudi alla ning kodune veepidu võibki alata! Vesi teeb kõik mängud laste jaoks põnevaks, kuid kutsu lapsi üles ka ettevaatlikkusele, sest vesi võib batuudi pinna muuta võrdlemisi libedaks.

Teada-tuntud seltskonnamängud

Kui keksumäng asfaldil on ära tüüdanud, tasub seltskonnamängud viia batuudi peale. Joonistage lastega batuudi põhja näiteks keksukummi numbrid, Twisteri värvilised ringid või mädamuna suur ring ning võid olla kindel, et teada-tuntud vanad seltskonnamängud saavad täiesti uue hingamise.

Slamball

Batuudi külge on võimalik kinnitada ka korvpallikorve, mis annavad viiele miinusele täiesti uue dimensiooni. Oma olemuselt meenutab batuudi korvpall Ameerikas populaarsust kogunud slamball’ile (korvpalli ja Ameerika jalgpalli sümbioos), kus batuute kasutatakse korvide all eriti kõrgeteks n-ö lennuhüpeteks.

Õuekindlus

Batuudi lai metallist raam ja kaitsevõrk moodustavad suurepärase karkassi, mille peale ehitada oma selle suve kindlus. Kogu kokku vanad tekid, linad ja padjad, mida lapsed kindluse ümbritsemiseks ja ehitamiseks kasutada saavad. Põnevust lisavad ka lastele mõeldud tunnelid, nii jõuavad kindlusesse vaid need, kes tunnelist läbi mahuvad või ronida jaksavad.

Langevate tähtede vaatlus

Sume augustikuu oma iga-aastase perseiitide ehk meteoriitide sajuga ei ole enam kaugel ning pole paremat kohta langevate tähtede vaatlemiseks kui batuut. Vii tekid-padjad batuudi keskele, varu termosega sooja teed ning tuleta meelde kõik salasoovid, mida langevatelt tähtedelt paluda.

Kuigi batuudi kasutusvõimalused on piiritud, tuletab Kadri Paide meelde mõned lihtsad reeglid, kuidas batuudil hüppamise ohutus tagada:

  • Batuudi kokku panemisel järgi rangelt kokkupanemise- ja ohutusjuhendeid ja veendu, et kõik kaasas olnud jupid leiaks kasutust, kinnituskohad saaksid korralikult polsterdatud ega jääks ühtegi teravat kohta.
  • Turvavõrgu ostmata jätmine pole säästukoht. Turvavõrk on soovitatav kõigile, aga lastega peredes peaks see olema elementaarne. Batuudilt on väga lihtne alla kukkuda ja isegi kui batuut asub muruvaibal, on kukkumine ohtlik.
  • Keegi ei tohi kunagi pugeda batuudi alla, sellise teguviisi tõttu võivad saada viga nii batuudi all ronija kui ka batuudil hüppaja.
  • Batuudile ei tohi tuua mänguasju, millele peale hüpates võib haiget saada.
  • Hüpped, saltod ja trikid peavad olema ea- ja jõukohased ehk liiga suurt tükki kohe alustuseks pole tarvis ampsata ja end tsirkuseartistidega võrrelda.
  • Loomulikult tuleb lapsi hüppamise osas koolitada, päris väikestel kogu aeg silm peal hoida ning jälgida, millist eeskuju ise lastele annad.
Head Uudised GoodNews