1. Avaleht
  2. Kingiidee
  3. Kingiideed kohvisõbrale! Kuus jõulukingitust kohvigurmaanile
Kingiideed kohvisõbrale! Kuus jõulukingitust kohvigurmaanile

Kingiideed kohvisõbrale! Kuus jõulukingitust kohvigurmaanile

kohvi“Hommik ilma kohvita on öö,” ütlevad tõelised kohvisõbrad. Kuigi kohvisõbra kingikotti sobivad nii valik klassikalisi või maitsega kohviubasid, retseptid, kokaraamatud ja kohvikoolitused, siis lisaks levinud kinkidele aitasid Eesti üks tuntuim kohvimeister ning barista Helger Aava ja Saeco espressomasinate esindaja Karmo Sahtel välja valida kuus jõulukingitust, mis pole nii levinud, kuid rõõmustaksid tõelisi kohvisõpru.

Kingitused, mis jäävad alla 30 euro

Aeropress

Viimasel paaril aastal on Eesti turule ilmunud uus kohvi valmistamise vahend Aeropress, millega on võimalik valmistada kiiresti väga head kohvi. Tegemist on lihtsa ning vähe ruumi võtva kohvipressiga, mis ühendab filter- ja presskannu meetodid. Aeropressi eelis viimati mainitute ees on kompaktsus ning tõmbamisprotsess. Tänu sellele, et kogu kohvipulber puutub ühtlaselt veega kokku on tõmbamisprotsess väga ühtlane ning kerge õhusurve tõttu vabanevad kohvipulbrist rikkalikud maitseained ning kohvil puudub hapukas ja kibe kõrvalmaik.

Kuna aeropress on väga väike, sobib see ideaalselt väiksematesse köökidesse ning näiteks ühiselamusse.

Patareil töötav piimavahustaja

Kuna eestlased on suured piimakohvi joojad, sobib kohvisõbrale kingituseks ka käsitsi juhitav patareidega piimavahustaja. Tegemist on nii-öelda käeshoitavate minivisplitega, mille ots tuleb asetada piima sisse ning hoida seal, kuni piim on vahtu läinud. Kohevama piimavahu valmistamiseks on oluline kasutada eelnevalt soojendatud piima, kuna vispel lööb piima küll vahtu, kuid ei ole võimeline seda piisavalt kuumutama.

Tamper kohvipuru kokkuvajutamiseks

Käpaga kohvi valmistajate kingikotti passib ideaalselt kvaliteetne tamper, mida kasutatakse jahvatatud kohvipuru kokkuvajutamiseks. Kõige enam näeb seda tegevust kohvikutes, kus baristad kohvi valmistamiseks kõigepealt kohviveskiga ube jahvatavad ning seejärel käpa sisse kokku pressivad.

Kuigi käsitsi juhitavate espressomasinatega tuleb alati kaasa ka pisikene masinatootja poolne tamper, tasub investeerida kvaliteetsesse tamperisse. Kvaliteetse tampri ülesandeks ei ole ainult kohvipuru kokkuvajutamine, vaid selle ühtlaselt kokkuvajutamine, tagamaks ühtlase vee läbijooksu ning maitsva kohvi. Tampri piuhul tasub eelistada roostevabast terasest ühtlase põhjaga ehk ilma kumeruseta tamprit.

Kingitused, mis algavad 30 eurost

Õige kuju ja suurusega kohviserviis

Kohvi maitset ei mõjuta ainult kohviubade kvaliteet ning valmistusviis, vaid ka nõud, millest kohvi juuakse. Erinevatele kohvijookidele ette nähtud tassi või klaasi kasutades tuleb iga kohvijoogi iseloom kõige paremini esile ning kohv võib maitseda hoopis teisti.

Erisuguseid kohvitasse kasutatakse nii espresso, cappuccino kui caffé latte valmistamiseks. Kuigi tasside suurused on erinevad, kehtib kõikide mainitud kohvijookide puhul reegel, et tass peab kindlasti olema põhjast kitsam, et jook saaks kena ja koheva vahukihi. Samuti tasub tassi eelnevalt soojendada, et kohv tassis niivõrd kiiresti ära ei jahtuks.

Kvaliteetne kohvimasin

Erinevaid võimalusi uue kvaliteetse kohvimasina soetamiseks on mitmeid. Pilgud tasub suunata tänapäeva kohvimaailma tipptehnoloogia poole, valides sobiva masina vastavalt kohvijoomise tihedusele ning jookide eelistusele.

Hario V60 – Neile, kes armastavad käsitöökohvi, sobib Hario V60 filtrikoonus, millega saab teha täpselt sellise kohvi nagu soov. Sümmeetriline ja ideaalse kaldenurgaga disain tagab optimaalse kohvi tõmbamise ja seega parima kohvitulemuse. Lisaks lasevad koonuse sisekülje ribid tõmmanud kohvil välja valguda ka külgedelt, mitte ainult koonuse põhjast, mistõttu on kohvi tõmbamise aeg ühtlasem.

Chemex – Chemex filtrikohvimasin on liivakellakujuline kuumakindlast ja mittepoorsest klaasist kohvikarahvin, mis tagab puhta ning mõruda järelmaitseta kohvinaudingu. Tõelised kohvigurmaanid peavad Chemexit kohvimasinate tipptasemeks. Kuigi Chemexiga kohvi valmistamine võtab üle 10 minuti aega, on ootamine oma vaeva väärt.

Saeco Pico Baristo – täisautomaatne espressomasin sobib neile, kes soovivad kvaliteetset kohvi vaid ühe nupuvajutusega ning kes vastavalt päevale või kellaajale eelistavad erinevaid kohvijooke. Saeco espressomasinaga saab valmistada nii espressokohvisid kui ka espressol põhinevaid piimakohvisid.

Kohviveski

Värskelt jahvatatud kohviubades valmistatud kohv mitte ainult ei maitse hästi, vaid annab hõrgu aroomiga suurepärase maitse-elamuse. Kui kohvi valmistatakse presskannu, filtermasina või käsitsi juhitava espressomasinaga, tasub koju soetada ka eraldiseisev kohviveski kohviubade jahvatamiseks.

Kohviveski valimisel tuleks tähelepanu pöörata sellele, et jahvatus toimuks jahvatuskividega, kuna vaid jahvatuskividega jahvatavad veskid võimaldavad valida soovitava jahvatuse ehk reguleerida jahvatusastet vastavalt valmistatavale kohvijoogile ning maitse-eelistustele. Veski valimisel tasub eelistada kohviveskite tippklassi kuuluvaid Gemoss kohviveskeid.

Head Uudised GoodNews