1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Kas laenata või säästa raha?
Kas laenata või säästa raha?

Kas laenata või säästa raha?

Elus võib ette tulla lademetes erinevaid juhuseid, kus on kiirelt vaja lisaraha. Auto läks katki, kodutehnika vajab uuendamist või on soov teha teoks mõni ammune uuendus – põhjuseid võib olla mitmeid, mistõttu soovitakse kasutada laenutoote abi.

Vahel aga võib tunduda laenuvajadus pakiline, kuid tegelikult oleks ehk võimalik veel oodata ja koguda aja jooksul kokku vajaminev summa. LaenMe Eesti annab paar näpunäidet juhusteks, kus pole päris kindel, kumb on õige mõte: kas laenuotsus või raha säästmine.

Millal oleks paslik laenuotsust kaaluda?

On olukordi, mille puhul ei saa paraku oodata väga kaua ning laenuotsus tuleb võtta ette hoolimata kõigest. Siin on mõned sellised olukorrad, mil võib tegemist olla võrdlemisi mõistliku lahendusega:

  • Laenu on vaja kiiresti ja ei ole võimalik oodata – Auto läks katki? Katus lekib? Pesumasin on rikkis? Keegi ei saa ennetada selliseid olukordi ning paraku ei ole alati ka tagataskust võtta vajalikku summat, mistõttu ei jäägi üle muud, kui pöörduda laenufirma jutule. Pakilistes olukordades ei saa pahaks panna, kui pole mahti mõelda teistele lahendustele.
  • Sissetulek pole piisavalt suur, et koguda kokku vajalik summa oodatud ajaperioodil – Kui soovid osta näiteks uue kodumasina või auto, kuid sellega pole konkreetselt väga kiire, võiks küll iseenesest raha koguda, kuid madala palga puhul võib see osutuda keeruliseks. Laenu võtmine on õigustatud kui otstarve on praktiline ning oled veendunud, et laenusumma tasumisega saad hakkama kenasti hoolimata piiratud sissetulekust.
  • Vaja on teha suure summaga väljaminek – Kodu ostmiseks ei ole just naljalt võimalik vajaminev summa kokku koguda. Seetõttu on arusaadav, kui selliste väga kulukate ostude tegemiseks võetakse appi laen.
  • Kui on vaja teha kulutusi tervisele – Tervis on meie kõige kallim vara. Kui tervislik olukord on halvenenud ja on vaja teha väljaminekuid ravikuludele, on arusaadav, et ei saa enam raha säästa. Ka sellises olukorras on arusaadav soov võtta terviselaenu ja tasuda hiljem tasapisi laenusumma tagasi.

Kes kannatab, see kaua elab ehk säästa raha ostu jaoks

Kuna laenu saamine on võrdlemisi lihtne, seda eriti laitmatu krediidiskoori korral, on see otsus ahvatlev. Kui aga pole pakilist väljaminekut, millest sõltub kohene heaolu – ehk pole otsest vajadust väljaminekut teha – on mõistlikum raha säästa. Isegi, kui müügile tuleb mõni ammu soovitud tehnikavidin, on targem ahvatlusele vastu panna ja raha kõrvale panna, kui kohe tormata krediiditoodet kasutama. Raha säästes saad endale kindlustada tagala ka juhtudeks, kui peakski olema raha järsku vaja – nii võid saada tulevased kitsikused lahendatud ilma laenuvajaduseta.

Teine oluline säästmise eelis on võimalus vältida intresse ja laenukulusid. Kui ostuga kannatab oodata, siis võid lihtsalt iga kuu panna kõrvale samasuguse summa, mille panustaksid muidu laenu tasumisele. Nii saad üsna kiiresti kokku ostu tegemiseks vajaliku summa, kuid ei pea kunagi tasuma intresse, laenulepingu sõlmimise tasusid ega midagi muud. Lisaks väldid olukorda, kus tekitad endale tulevikku kohustuse. Oma säästudega toodete ostmisel ei teki sul ühtegi lisakohustust ja saad ostu südamerahuga nautida.

Laenuotsust ei tohiks kunagi kergekäeliselt võtta. Esimene mõte laenamisel peaks olema alternatiivide otsimine: ehk tuleb välja, et tõepoolest on võimalik hoopis ostu jaoks vajalik summa kõrvale panna tasapisi. Kui on aga siiski soov võtta laenu, tasub külastada laenme.ee võrdlusportaali, kust leiab Eesti laenufirmade andmed, laenukulukuse ja palju muud, mis aitab teha mõistliku otsuse.

Tegemist on reklaamartikliga!

Head Uudised GoodNews