1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. 5 küsimust, millele vastata enne kui ostad koju uue kohvimasina
5 küsimust, millele vastata enne kui ostad koju uue kohvimasina

5 küsimust, millele vastata enne kui ostad koju uue kohvimasina

Eestlaste huvi kohvi vastu on viimastel aastatel oluliselt kasvanud – seda näitas nii hiljuti toimunud Eesti esimene kohvifestival, mille külastajate arv kahe päeva jooksul oli lausa üle 3000 inimese kui ka kohvi ja kohvimasinate müüginumbrid kauplustes. Mida edasiarenenumad on masinad, seda rohkem tekib ka küsimusi funktsionaalsuste vajaduse osas.

1. Millist kohvi jood?

Kohvikute müügitulemused ning ka Eesti baristade kogemused näitavad, et eestlased tarbivad meeleldi enim just piimaga kohvijooke nagu cappuccino ja caffe latte. Piimaga kohvijookide valmistamise kõige käepärasemaks ja mugavamaks valikuks on täisautomaatne espressomasin, millel on võimalik reguleerida nii kohvi kangust kui ka piima kogust.

Expert Tehnikakaupluste turundusjuhi Joonas Kulli sõnul näitab praktika, et kõige rohkem ostetaksegi kodudesse just täisautomaatseid espressomasinaid, mis moodustavad kõikidest kohvimasinate müügist suisa 72 protsenti. Kuigi täisautomaatsed kohvimasinad võimaldavad valmistada ka kvaliteetset espressot ning café cremat, siis just piimavahustusvõimalused tagavad masina mitmekülgse kasutusvõimaluse.

Lisaks kohvile saab vahustatud piima kasutada ka näiteks matcha või kakao tegemisel. „Võimalusel tasub kindlasti eelistada masinaid, millel on integreeritav piimakann ehk puudub voolik. Tihtipeale jäetakse voolikud korralikult puhastamata, mistõttu satub järgmise kohvi valmistamisel tassi ka voolikust tulev roiskunud piim,“ ütles kohvimasinabrändi Saeco esindaja Karmo Sahtel. Ka Kulli tõdes, et inimesed tunnevad kõige rohkem kauplustes huvi just piimavahustussüsteemi olemasolu ning lihtsasti kasutavate ja puhastatavate süsteemide vastu.

2. Kui palju kohvi tarbid?

TNS Emori andmetel joob keskmine eestlane päevas 2,8 tassi kohvi. Kui peres on palju liikmeid või koguseliselt juuakse mitmeid tasse kohvi päevas, siis võib väiksest presskannust vajaduse täitmisel väheks jääda ning näiteks filterkannuga kohvi valmistades kannatab maitse ja kohvikvaliteet, sest värskelt jahvatatud ubadest valmistatud kohv pakub suuremat maitseelamust. “Kohvimasinat valides tuleks kindlasti mõelda ka tarbitava kohvi kogusele, sest ka masinate eluiga sõltub sellest numbrist,” tõdes Sahtel.

3. Kas eelistad kohvi ubadest või valmisjahvatatud kujul?

Tõelised kohvisõbrad eelistavad kohvi valmistada värskelt jahvatatud kohviubadest. Selleks aga tuleb koju varuda kohviubade jahvati või pöörduda otsemaid täisautomaatse espressomasina poole, kus jahvati juba sees on. “Värsketest ubadest valmistatud kohv on kahtlemata aromaatsem kui teadmata aja pakis seisnud valmis jahvatatud kohv, “ ütles Sahtel, kuid lisas, et maitsed on erinevad ning ostetakse ka padjakestega ning kapslitega kohvimasinaid või filterkohvimasinaid, mis on hinna poolest kahtlemata soodsamad kui näiteks espressomasinad. “Kuigi meie poodides on valikus ka erinevad kohviveskid, on huvi nende vastu tagasihoidlikum kui kohvimasinate vastu, kus on jahvati juba sees. Inimesed armastavad mugavust ning mitme masinaga tegutsemine seda sageli pole,” ütles Kulli.

4. Kas kohvimasina suurus on oluline?

Väiksemates köökides ei pruugi olla piisavalt vaba pinda kuhu mahutada suuremat sorti espressomasin, mistõttu on oluline tähelepanu pöörata ka kohvimasina mõõtudele. Teisalt tasuks läbi mõelda, kas rohkem ruumi võtab üks aparaat, kuhu on kohvijahvati, piimakann ning veemahuti sisse ehitatud või mitmed eraldi aparaadid, mis rahuldavad kohvisõbra nõudliku maitsemeele. Kompaktsuse juures on oluline ka näiteks võimalus piimanõu mugavalt külmkappi panna, mis vähendab köögipinna hõivatust ning samal ajal tagab piima värskuse.

5. Kui palju oled nõus panustama aega kohvimasina puhastamisele?

Kuigi inimesed on leidnud mitmeid nutikaid võimalusi kohvipuru taaskasutamiseks, kaasneb viimasega siiski pigem frustratsioon, seda enam, et kohvipuru eemaldamine ei ole kaugeltki ainus tegevus, mis kohvimasina puhastamise juurde kuulub. “Selleks, et tagada näiteks täisautomaatse espressomasina pikk eluiga tuleb puhastada ka piimasüsteem ning tähelepanuta ei tohiks jätta ka veefiltrit ja katlakivi eemaldust,” tuletas Sahtel meelde, lisades, et õnneks on ka kohvimasinatootjad mõelnud puhastusele. “Väga mitmed protsessid on masinates muudetud automaatseks, kuid pealevaadates see nii ilmselge pole ja seetõttu jagame poodides inimestele infot ka masina hoolduse kohta. On ka masinaid, mida pole võimalik kodus ise lahti võtta ja puhastada, seega toome välja ka nö kinnised süsteemid, mille puhastamine nõuab spetsialisti sekkumist,” ütles Kulli. “Saeco espressomasinate puhul tuleb katlakivi eemaldada vaid kord kahe aasta jooksul, sest nendel masinatel on juba sisse ehitatud AquaClean veefiltrid,” tõi Sahtel näite automaatsest süsteemist. Masina puhastamisele tuleks kindlasti tähelepanu pöörata, sest just piimasüsteemi või veetakistuse probleemid on need, mis suunavad inimesi ka professionaalsesse masinahooldusesse.

Head Uudised GoodNews