1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. JUHEND VÄGIVALLA ENNETAMISEKS! SOS Lasteküla töötas välja juhendi vägivalla ennetamiseks
JUHEND VÄGIVALLA ENNETAMISEKS! SOS Lasteküla töötas välja juhendi vägivalla ennetamiseks

JUHEND VÄGIVALLA ENNETAMISEKS! SOS Lasteküla töötas välja juhendi vägivalla ennetamiseks

lapsSOS Lasteküla Eesti Ühing on valmis saanud olulise juhendiga lastevastase vägivalla ennetamiseks ja vähendamiseks Eesti asenduskodudes. Juhendi koostamise eesmärgiks on aidata asenduskodude töötajaid, kes oma töös võivad kokku puutuda vägivallajuhtumitega ning kelle ülesandeks on neid lahendada.

Vägivald asenduskodudes on murettekitav probleem. Eestis napib uuringuid ja statistikat, mis kajastaksid vägivallateemat asenduskodudes. See puudutab nii laste omavahelist vägivalda kui ka täiskasvanute vägivalda laste vastu. Tavaliselt asenduskodu sihtrühma lapsi uuringutes eraldi ei küsitleta ja juhtumeid arvuliselt eraldi ei kajastata.

Need lapsed, kes satuvad asendushooldusele, on oma elus juba kannatanud vägivalla käes ja seega on ülioluline tagada, et asenduskodus oleks nad selle eest kaitstud.

“On väga oluline, et asenduskodu keskkond oleks laste ja noorte jaoks piisavalt turvaline ja ohutu. Need lapsed, kes satuvad asendushooldusele, on oma elus juba kannatanud vägivalla käes ja seega on ülioluline tagada, et asenduskodus oleks nad selle eest kaitstud,” põhjendab SOS Lasteküla laste õiguste nõunik Julia Kovalenko juhendi vajalikkust ja lisab, et 2013. aastal läbiviidud uuringu andmetel on üheks peamiseks põhjuseks, miks laps oma vanematest eraldatakse, lapsevastane vägivald tema vanemate poolt ning hooletusse jätmine.

Lastevaheline vägivald

“SOS Lastekülas on kasutusel väga mitmeid meetmeid, mis aitavad lastevastaseid vägivallajuhtumeid ära hoida, nii laste omavahelist kui ka täiskasvanu vägivalda laste vastu. Meil on ennetustöös kogemused ja väga tugev praktika, seepärast otsustasime, et võiksime ka teistele asenduskodudele abi pakkuda,” selgitab SOS Lasteküla laste õiguste nõunik Julia Kovalenko.

Tegemist on asenduskodutöötajatele mõeldud väga praktilise abimehega, kus on lisaks erinevate tegevuste kirjeldustele ka praktilisi näiteid ja nõuandeid, kuidas võiks korraldada asenduskodude tööd nii, et vähendada võimalust vägivalla ja väärkohtlemise tekkimiseks.

2013. aastal tegi SOS Lasteküla Eesti Ühing uuringu „ÜRO asendushoolduse juhiste rakendamine Eestis” , milles muuhulgas vaadeldi, kas asenduskodudes elavad lapsed tunnevad end turvaliselt oma kaebuste esitamise juhtudel ning kas nad on kogenud omavahelist või täiskasvanute vägivalda. Uuringust selgus, et laste omavaheline vägivald on küllalt levinud probleem. Tihtipeale kasvatusala töötajad seda üldse ei märka või märkavad ebapiisavalt.

Lapse usalduse võitmine

Uus väljatöötatud juhend sisaldab erinevaid tegevuste kirjeldusi ning näiteid, kuidas kaasata lapsi ja võita nende usaldus, et nad julgeksid oma muredest rääkida ning aitab seeläbi luua asenduskodudes vägivallata ja usaldusväärse atmosfääri.

Oluline osa juhendist on suunatud ennetavatele tegevustele, nagu töötajate arendamine, toetamine ja ka värbamise protsessi olulisus. Samuti rõhutatakse lapse kaasamise, toetamise ja arendamise olulisust.

Juhendi koostas SOS Lasteküla Eesti Ühing Sotsiaalministeeriumi tellimusel läbi avaliku hanke.

Juhendiga saab tutvuda SIIN!

Head Uudised GoodNews