1. Avaleht
  2. Kas sina teadsid?
  3. JÄRVSELJA 100 I Ilmus puidule trükitud postmark
JÄRVSELJA 100 I Ilmus puidule trükitud postmark

JÄRVSELJA 100 I Ilmus puidule trükitud postmark

Järvselja õppe- ja katsemetskond sai 13. aprillil 100-aastaseks ja tähistas seda margiga, mille kujundus on trükitud puidulehele ehk spoonile.

“Meil on suur au tähistada Eesti metsandushariduse ja teaduse 100. juubelit niivõrd ainulaadse postmargiga. Puidule trükitud mark on väärikas viis selle sündmuse tähistamiseks,” ütles Omniva erakliendi segmendi juht Sandra Krusel, kelle sõnul ei ole taolist marki varem Eestis ilmunud.

Indrek Ilvese kujundatud margi kesksel kohal on kujutatud Kuninga mändi, mis on Eesti üks vanimaid puid. Suursuguse puu täpset vanust ei ole võimalik määrata, kuid tehtud uuringud lubavad hinnata seda umbes sama vanaks kui Tartu ülikooli, teisisõnu umbes 389-aastaseks.

Lisaks on margil pildid ürgmetsa matkarajast ja taimeaiast. Järvselja ürgmets on Eesti vanim metsakaitseala, mis jäeti aastal 1924 puutumatult seisma looduse reservaadiks. Selles 19,3-hektarilises kuuse, männi, haava ja sanglepa segapuistus on lastud loodusel omatahtsi kujuneda juba tublisti rohkem kui 100 aastat. Lisaks on Järvselja metsades säilinud mitmed pärandkultuuri ja metsakatseobjektid ning rohked loodusväärtused.

Kuivõrd ürgmetsa kvartalipiiril kulgeb matkarada, siis võivad kõik soovijad minna ja ise kogeda, et tõeline põlismets näeb välja pisut teistsugune kui hästi hooldatud seene- või marjamets, mida tihti ürgseks peetakse.

Taimeaed ümbriku kujunduses meenutab aga fakti, et Järvselja on juba ligi poolteist sajandit olnud kohaks, kus on Eesti kliimas katsetatud erinevaid võõrpuuliike. Esimene taimla metsapuutaimede kasvatamiseks rajati Järvseljale juba 19. sajandi lõpus. Taimeaed tegutseb Järvseljal ka täna ja on populaarne külastuspaik aiandushuviliste seas.

Puidust mark maksab 7,50 eurot. Seda trükiti 10 000 tükki.

Head Uudised GoodNews